قضاوت آنلاین: تاکنون سه بخش از سلسه مقالات مرتبط با زندان و سازمان زندانها و اقدامات تأمینی و تربیتی کشور را منتشر کردیم، یکی نقش قضات زندان در کاهش جمعیت کیفری زندان ها و دیگری تحولات قانونی سازمان زندان ها و اقدامات تأمینی و تربیتی از ابتداء تا حال و بخش سوم وظایف سازمان زندانها و اقدامات تأمینی و تربیتی کشور در حقوق موضوعه ایران بود. در بخش چهارم از مقالات پیشگفته به وظایف قاضی ناظر بر زندان در قوانین کیفری ایران خواهیم پرداخت که به نظر، ماحصل بحث و کاربردیترین مطالب مربوط به این حوزه را در بر میگیرد که در آیین نامه اجرایی سازمان زندان ها و اقدامات تأمینی و تربیتی کشور مصوب ۱۳۸۴ و دستورالعمل ساماندهي زندانيان و كاهش جمعيت كيفري زندانها مصوب ۱۳۹۵/۶/۱۷ رئیس قوه قضاییه به آن اشاره شده است که آشنایی با آن برای همگان ضروری به نظر می رسد. پس با ما همراه شوید.
الف-وظایف قضات ناظر زندان در آیین نامه اجرایی سازمان زندان ها و اقدامات تأمینی و تربیتی کشور مصوب ۱۳۸۴
از جمله موضوعات مطرح شده در آیین نامه اجرایی سازمان زندان ها و اقدامات تأمینی و تربیتی کشور مصوب ۱۳۸۴شرح وظایف قضات ناظر زندان است که در ماده ۴۵ در سه مورد قالب بندی شده است. پس قضات ناظر زندان سه وظیفه کلی به شرح ذیل دارند:
۱) نظارت بر حسن اجرای قوانین و مقررات مربوط به زندان و زندانیان
اولین و مهمترین وظیفه قاضی ناظر زندان، نظارت بر حسن اجرای قوانین و مقررات مربوط به زندان و زندانیان است. این وظیفه کلی است که شامل آیین نامه مادر و سایر آیین نامه ها نظیر آیین نامه مددکاری و آیین نامه تفکیک زندانیان هم می شود.
قاضن ناظر زندان بر اجرای همه مقررات می تواند نظارت کند مثلاً به نحوه انجام وظایف مددکاران یا نحوه طبقه بندی زندانیان نظارت داشته باشد. در آیین نامه مادر ذکر شده است که قاضی می تواند در همه امور ورود کند. مثلاً مطابق ماده ۱۲۹ آیین نامه در صورت کار کردن زندانی باید به تناسب کار و مهارت وی به او مزد پرداخت شود که به پیشنهاد مدیر زندان و بنگاه تعاون زندان تعیین می گردد.
به موجب ماده ۱۳۰ آیین نامه دستمزد زندانیان به چهار قسمت تقسیم می شود: