مؤسسه تحقيقاتي لگاتوم (Legatum Institute)
مؤسسه تحقیقات لگاتوم (لیگاتوم) که مقر آن در کشور لندن واقع است، یک مؤسسه مستقل پژوهشی سیاستگذاری در لندن است و هر ساله شاخص رفاه کشورهای جهان را منتشر می کند.
گزارش رفاه اجتماعی مؤسسه لگاتوم
مؤسسه لگاتوم برای تعیین سطح رفاه در کشورهای مختلف جهان و مقایسه وضعیت آنها در زیرشاخصهای تعریف شده و اعلام رتبه هر کشور، شاخصی را طراحی کرد که از نه زیرشاخص تشکیل شدهاست که براساس آن ميزان موفقيت جوامع و رفاه اجتماعي در آن بر آورد میشود. اين شاخص متغييرهای غيراقتصادی (نظير ميزان امنيت، آزادي های سياسی و اجتماعی، کيفيت بهداشت و آموزش) را با متغييرهای اقتصادی (مانند رشد اقتصادی و انباشت ثروت ملی) در کنارهم قرار ميدهد تا تصويري از تأثير عملکرد اقتصاد بر کيفيت زندگي افراد بدستآيد. این رتبهبندی سالانه صورت می گیرد و در قالب گزارش مؤسسه منتشر می شود.
لگاتوم برای اولین بار در سال ۲۰۰۷ گزارش خود را منتشر کرد. پژوهشگران این مؤسسه، شاخص رفاه را براساس ترکیبی از وضعیت کشورها در هشت حوزه مختلف که در سال ۲۰۱۶ به نه حوزه افزایش یافت، تعریفکردهاند. گزارش امسال دهمین گزارش آن مؤسسه است که وضعیت رفاه شهروندان را در ۱۴۹ کشور جهان، از جنبه های مختلف بررسی و بعد براساس نتایج آن، کشورها را رتبه بندی کرد.
شاخص رفاه اجتماعی
شاخص رفاه یا Prosperity Index مؤسسه لگاتوم براساس ۹ زیر شاخص محاسبه میشود که عبارتند از:
۱. کیفت اقتصاد: نشان دهنده میزان بازبودن اقتصاد، عملکرد شاخصهای کلان، بنیانهای رشد، فرصت های اقتصادی و بازدهی بخش مالی است.
۲. کسب و کار: سهولت کار آفرینی، زیرساخت های اقتصادی، موانع نوآوری و انعطاف بازار کار را در نظر میگیرد.
۳. حکمرانی: سه موضوع حاکمیت قانون، دموکراسی، بازدهی سیاست گذاری حاکمیت را نشان می دهد.
۴. آموزش
۵. بهداشت: سه مسئله سلامت فیزیکی و روانی، زیرساخت بهداشتی و قدرت پیشگیری از بیمارهای را در نظر میگیرد.
۶. امنیت: همزمان امنیت ملی و شخصی شهروندان را نظر میگیرد.
۷. آزادی های فردی: در برگیرنده حقوق شهروندی و آزادی های افراد جامعه است.
۸. سرمایه اجتماعی: ارتباطات فردی، حمایت شبکه های اجتماعی، هنجارهای جامعه و مشارکت مدنی را در نظر میگیرد.
۹. محیط زیست
هدف از شاخص گذاری این است که اين مؤسسه میخواهد با استفاده از آن، در اين زمينه پژوهش کند که چگونه مي توان جهان را به جاي بهتر براي زندگي تبديل کرد.
رتبه بندی کشورهای جهان در سال ۲۰۱۶
رتبه بندی ۱۴۹ کشور جهان در سال ۲۰۱۶ براساس شاخص مؤسسه لگاتوم صورت گرفت که از نتایج مهم این رتبه بندی این است که ثروتمند بودن يک کشور ملازمهاي با رفاه اجتماعي مردم آن ندارد. رتبه پنج کشور اول، بزرگ اقتصادی جهان و قهر این رتبه بندی به شرح زیر است:
پنج کشوری که از بالاترین سطح رفاه در جهان برخوردارند عبارتند از: نیوزیلند(زلاند نو) رتبه ۱، نروژ رتبه ۲، فنلاند رتبه ۳، سوئیس رتبه ۴ و کانادا رتبه ۵ که اگر دقت شود مشخص می گردد که هیچیک از این کشورها، جزء کشورهای اقتصاد بزرگ جهان نیستند.
پنچ کشور دارای اقتصاد بزرگ جهان به ترتیب عبارتند از: آمریکا رتبه ۱۷، چین رتبه ۹۰، ژاپن رتبه ۲۲، آلمان رتبه ۱۱ و انگلیس ۱۰ که دقت در آن مؤید این امر است که ثروتمند بودن يک کشور ملازمه اي با رفاه اجتماعي مردم آن ندارد.
در قهر رتبه بندی شاخص رفاه، پنج کشوری در افریقا و خاورمیانه عبارتند از:
یمن رتبه ۱۴۹، افغانستان رتبه ۱۴۸، افریقای مرکزی رتبه ۱۴۷، سودان رتبه ۱۴۶ و کنگو رتبه ۱۴۵ است.
رتبه کشور ایران
کشور ایران رتبه ۱۱۸ را کسب کرد که نسبت به سال گذشته ۱۲ پله افت نمود.
رتبه ایران به ترتیب زیرشاخصهای نه گانه مؤسسه لگاتوم عبارت است از:
کیفیت اقتصاد رتبه ۱۱۴، محیط کسب وکار رتبه ۱۱۴، حکمرانی رتبه ۱۳۶، آموزش رتبه ۷۱، بهداشت رتبه ۹۲، امنیت رتبه ۱۲۰، آزادی فردی رتبه ۱۴۵، سرمایه اجتماعی رتبه ۷۴ و محیط رتبه ۱۱۱
به نظر می رسد، کشور ما برای رسیدن به سطح بالای رفاه، فاصله زیادی دارد که مستلزم تلاش زیاد است.