قضاوت آنلاین: در خصوص نقد و تحلیل رأی حاضر، مطلبی با عنوان “منطوق دیگر عبارت صرف ارسال پیامک غیر اخلاقی میان زن و مرد نامحرم جرم نیست” به قلم آقای کیوان داودیان در سایت منتشر شد که می توانید مطالعه نمایید. همچنین در پیوند با رأی دیوان عالی کشور “رأی دادگاه تجدیدنظر استان تهران، صرف برقراری تماس های تلفنی و ارسال پیامکها جرم رابطه نامشروع نیست” هم منتشرشده است که مطالعه آن توصیه می شود..
خلاصه جریان پرونده
بازپرس در مورد اتهام آقای ب. و خانم ط. دایر به ارتکاب فعل حرام از طریق تبادل پیامکهای متعددِ غیراخلاقی موضوع گزارش حفاظت اطلاعات قوه قضائیه و مدارک و مستندات حاصله مشتمل بر بیش از پنجاه برگ پرینت مکالمات فیمابین قرار مجرمیت صادر و درباره اتهامات دیگر آقای ب. دایر بر ارتباط نامشروع و اعمال نفوذ برخلاف حق در جریان رسیدگی به پروندههای متهم دیگر که در مراجع قضایی محلی مطرح رسیدگی بوده به لحاظ عدمکفایت ادله اثباتی (شرعی و قانونی) قرار منع تعقیب صادر که مراتب مورد موافقت دادیار اظهارنظر واقع و منتهی به صدور کیفرخواست صادرشده است.
شعبه ۷۶ دادگاه کیفری استان جلسه رسیدگی با حضور نماینده دادستان تشکیل گردیده، ابتدا نماینده دادستان مطالبی بیان و سپس وکیل شاکی نسبت به شکایت و دلایل پرونده بیاناتی مطرح، در ادامه متهم پرونده از خود دفاع نموده و وکیل متهمه خانم ط. نیز از موکل خود دفاع نموده و آخرین دفاع آقای ب. نیز اخذ شده است و به شرح زیر مبادرت به صدور رأی نمود:
شماره دادنامه: ۵۴۰۰۰۳۷
تاریخ صدور: ۱۳۹۳/۳/۲۷
رأی دادگاه
دادگاه ختم رسیدگی اعلام و بهموجب دادنامه شماره ۵۴۰۰۰۳۷ – ۱۳۹۳/۳/۲۷ ۱- آقای ب. قاضی بازخرید از خدمت و ۲- خانم ط. را به اتهام ارتکاب فعل حرام با توجه به اظهارات متهمه نزد بازپرس دادسرا و تصاویر پیامکهای ارسالشده از تلفن همراه متهم آقای ب. خطاب به متهمه خانم ط. و گزارش حفاظت اطلاعات قوه قضائیه و نظریه معاونت دادسرای انتظامی و سایر قرائن و امارات موجود و مدافعات غیرموجه متهمان اتهام انتسابی به نامبردگان را محرز دانسته و مستنداً به ماده ۶۳۸ قانون مجازات اسلامی تعزیرات ۱۳۷۵ هر یک از متهمان را به ۷۴ (هفتادوچهار) ضربه شلاق محکوم و با توجه به وضعیت خاص آنها و مستنداً به بند ث ماده ۳۸ قانون مجازات اسلامی ۱۳۹۲ مجازات شلاق تعیین نشده برای متهمان را به پرداخت ده میلیون جزای نقدی تبدیل نموده است.
شعبه ۷۶ دادگاه کیفری استان
رأی صادره پس از ابلاغ مورد اعتراض آقای ب. محکومعلیه پرونده و آقای … وکیل خانم ط. قرارگرفته و پرونده به دیوان عالی کشور ارسال و جهت رسیدگی به این شعبه ارجاع شده است.
شماره دادنامه: ۹۳۰۹۹۷۰۹۰۹۳۰۰۳۲۴
تاریخ صدور: ۱۳۹۳/۰۷/۲۸
رای دیوان
با توجه به اینکه ماده ۶۳۸ قانون مجازات اسلامی ناظر به مواردی است که اشخاص و افراد علناً در انظار و اماکن عمومی و معابر تظاهر به عمل حرام مینمایند و موضوع مطروحه (مانحنفیه) که ارتکاب فعل حرام قید و برای آن مستنداً به ماده مرقوم تعیین مجازات گردیده، از زمره جرائم مندرج در ماده مزبور خارج میباشد و از جهتی حکم به تعیین مجازات یا اقدام تأمینی و تربیتی و اجرای آنها مطابق ماده ۱۲ قانون مجازات اسلامی باید از طریق دادگاه صالح بهموجب قانون و با رعایت شرایط و کیفیات مقرر در آن باشد. بنابراین مانحنفیه که صرف ردوبدل نمودن پیامک و بهصورت مخفیانه بوده از مصادیق ماده فوق خارج میباشد و تعیین مجازات وجاهت ندارد، لذا استناد دادگاه محترم به ماده ۶۳۸ قانون مجازات اسلامی صحیح و قانونی نبوده و پرونده از این حیث ناقص میباشد، بنابراین به استناد بند ۲ شق ب ماده ۲۶۵ قانون آیین دادرسی دادگاههای عمومی و انقلاب در امور کیفری ضمن نقض آن مجدداً جهت رسیدگی به همان شعبه ارجاع میگردند.
رئیس شعبه بیست و نهم دیوان عالی کشور ـ مستشار
منبع: قضاوت آنلاین پژوهشکاه قوه قضاییه