آیین نامه اجرایی
آیین نامه اجرایی

آیین نامه اجرایی مدارس مصوب ۱۳۷۹ شورای عالی آموزش و پرورش

پیش‌گفتار

آشنایی مدیران مدارس و مسؤولان آموزش و پرورش با حدود اختیارات خود و ارکان مدرسه و مقررات تحصیلی از شرایط لازم برای موفقیت یک مدیر به شمار می‌آید. بررسی‌های دبیرخانه‌ی شورای عالی آموزش و پرورش در سال ۱۳۷۶ نشان داد که فقدان یک آیین‌نامه‌ی جامع در این زمینه و وجود مقررات متعدد، موردی و بعضاًٌ غیر‌هم‌سو، مدیران مدارس را با مشکلات عدیده‌ای روبه‌رو ساخته است. بر این اساس مقرر گردید دبیرخانه‌ی شورا با همکاری مدیران و کارشناسان حوزه ستادی نسبت به تدوین آیین‌نامه‌ی جامعی با عنوان آیین‌نامه‌ی اجرایی مدارس اقدام کند.

آیین‌نامه‌ی مذکور تدوین و پس از طرح در کمیسیون مقررات تحصیلی و کمیسیون معین شورای عالی آموزش و پرورش با مجوز شورا به صورت آزمایشی در سال تحصیلی ۷۹-۷۸ در کلیه‌ی مدارس کشور به اجرا در آمد. آیین‌نامه‌ی مذکور با توجه به نظرات واصله اصلاح شد و تلاش گردید در بازنگری، اختیارات جدیدی در راستای سیاست مدرسه محوری به مدارس واگذار شود و بستر مناسبی برای تحقق شعار مدرسه محوری یا مدیریت مدرسه محور فراهم گردد.

در مدیریت مدرسه محور که آن را اجمالاً راهبردی برای تسهیل دسترسی به اهداف تعلیم و تربیت از طریق واگذاری بخشی از اختیارات تصمیم‌گیری به ارکان مدرسه تعریف می‌کنند، تأکید اساسی بر مشارکت مدیران، معلمان، دانش‌آموزان و اولیای آن‌ها در تصمیم‌گیری و شفاف کردن اهداف و اختیارات می‌شود تا مدارس به جای آنکه صرفاً مجری شیوه‌نامه‌های ابلاغی باشند، خود در برنامه‌ریزی‌های مدرسه نقش اصلی را عهده‌دار شوند. لازمه‌ی تحقق مدرسه محوری تدوین اهداف، تعریف ارکان و تعیین حدود اختیارات ارکان مدرسه است که شورای عالی آموزش و پرورش در طی دو سال اخیر بیش‌ترین وقت خود را به این امور اختصاص داده است.

در سال ۱۳۷۹ برای اولین بار در تاریخ آموزش و پرورش ایران اهداف دوره‌های تحصیلی به تفصیل تدوین و در اختیار مدارس قرار گرفت و ارکان مدرسه و اختیارات آن‌ها نیز در آیین‌نامه‌ی اجرایی مشخص گردید و به تصویب شورا رسید. بدون شک اجرای مناسب آیین‌نامه‌ی اجرایی زمینه‌ی واگذاری اختیارات بیشتر را به ارکان مدرسه فراهم خواهد کرد.

ذکر این مطلب نیز ضروری است که مصوبات شورای عالی آموزش و پرورش بر اساس ماده‌ی ۵ قانون تأسیس شورای عالی آموزش و پرورش بر اساس ماده‌ی ۵ قانون تأسیس شورای عالی آموزش و پرورش مصوب مجلس محترم شورای اسلامی، در حدود قانون معتبر بوده و برای مؤسسات ذی‌ربط لازم‌الاجراست. مدیران محترم مدارس و مسؤولان گران‌قدر آموزش و پرورش توجه داشته باشند که تفسیر مصوبات شورای عالی آموزش و پرورش بر عهده‌ی خود شورا می‌باشد و در صورت ابهام باید از هرگونه تفسیر خودداری و موضوع را از طریق دبیرخانه‌ی شورا پی‌گیری فرمایند.

در این مجموعه، آیین‌نامه‌ی اجرایی مدارس که در سال امیر مؤمنان علی (ع) در ۱۱۰ ماده‌ی و ۵۲ تبصره به تصویب شورای عالی آموزش و پرورش رسیده است، تقدیم می‌شود. کلیه‌ی مدارس ابتدایی، راهنمایی تحصیلی، متوسطه‌ی نظری، فنی و حرفه‌ای، کاردانش و پیش‌دانشگاهی موظف به اجرای این آیین‌نامه می‌باشند. مدارس استثنایی، شبانه‌روزی، استعدادهای درخشان، نمونه دولتی، غیرانتفاعی و مدارس وابسته به سایر وزارتخانه‌ها، نهادها و مراکز غیروابسته به آموزش و پرورش که بر اساس قوانین و مقررات خاص تأسیس می‌شوند، به جز در مواردی که تابع قوانین خاص خود هستند، مشمول مفاد این آیین ‌نامه خواهند بود.

ضمناً مجموعه‌ی مصوبات شورای عالی آموزش و پرورش در کتابی تحت همین عنوان توسط انتشارات مدرسه منتشر شده است که استفاده از مفاد آن می‌تواند در انتظام بخشی به امور مدرسه بسیار موثر واقع شود. ان شاء ا. . .

دبیرخانه شورای عالی آموزش و پرورش

آیین نامه اجرایی مدارس مصوب ۲۰ مرداد ۱۳۷۹ شورای عالی آموزش و پرورش

 

                شماره ابلاغ: ۱۲۰/۱۰۷۷/۸                                                                                                                                  تاریخ: ۱۳۷۹/۶/۷
                شماره جلسه: ۶۵۲                                                                                                                                           تاریخ ۱۳۷۹/۵/۲۰

مقدمه‌:

اهمیت‌ و نقش‌ آموزش‌ و پرورش‌ در بهسازی‌ و توسعه‌ زندگی‌ فردی‌ و اجتماعی‌ موجب‌ شده‌است‌ که‌ جامعه‌ و اولیای‌ دانش‌آموزان‌ انتظار داشته‌ باشند که‌ مدرسه‌ محیطی‌ رشد دهنده‌، پویا و زمینه‌ساز پرورش‌ استعدادهای‌ بالقوه‌ و خداداد فرزندان‌ آنان‌ باشد. تحقق‌ اهداف‌ متعالی‌ آموزش‌ و پرورش‌ و لزوم‌ توجه‌ به‌ روحیات‌ و ویژگیهای‌ نسل‌ جوان‌، تفاوتهای‌ ناشی‌ از شرایط جغرافیایی‌ و محیطی‌ و محدودیت‌ منابع‌ و امکانات‌، ایجاب‌ می‌کند که‌ اداره‌ امور مدارس‌ مبتنی‌ بر افزایش‌ قدرت‌ تصمیم‌گیری‌، استقلال‌ نسبی‌، انعطاف‌ پذیری‌ و روشهای‌ غیرمتمرکز و مشارکت‌جویانه‌ باشد تا بتواند فضای‌ عمومی‌ مدرسه‌ را پویا، پرنشاط و فعال‌ نموده‌ و توانمندی‌ها و خلاقیت‌های‌ مدیران‌، معلمان‌ و دانش‌آموزان‌ را به‌ خوبی‌ شکوفا و متجلی‌ سازد. بدین‌ جهت‌ لازم‌ دیده ‌شد آیین‌نامه ‌اجرایی‌ مدارس‌ با توجه‌ به‌ سیاست‌ها و راهبردهای‌ اساسی‌ آموزش‌ و پرورش‌ از جمله ‌تمرکززدایی‌، مدرسه‌ محوری‌ و توسعه‌ مشارکت‌ همه‌ بعدی‌ تنظیم‌گردد و با تفویض‌ اختیارات‌ لازم‌به‌ مدارس‌، زمینه‌ مناسب‌تری‌ برای‌ تحقق‌ اهداف‌ تعلیم‌ و تربیت‌ فراهم‌شود.

فصل‌ اول‌ – کلیات‌

ماده‌ ۱- مدرسه‌ از مهمترین‌ نهادهای‌ اجتماعی‌، تربیتی‌ و آموزشی‌ و اصلی‌ترین‌ رکن‌ تعلیم‌ و تربیت‌ است‌ که‌ به‌ منظور تربیت‌ صحیح‌ دانش‌آموزان‌ در ابعاد دینی، اخلاقی، علمی، آموزشی‌، اجتماعی‌ و کشف‌ استعدادها و هدایت‌ و رشد متوازن‌ روحی و معنوی‌ و جسمانی‌ آنان‌ براساس‌ اهداف‌ مصوب‌ دوره‌های‌ تحصیلی‌، برابر ضوابط و دستورالعملهای‌ وزارت‌ آموزش‌ و پرورش‌ تأسیس‌ و اداره‌ می‌‌شود.

5/5 = (7 امتیاز)

آخرین بروزرسانی: بهمن ۱۳ام, ۱۴۰۰ ساعت: ۱۲:۵۶ ب.ظ

لینک کوتاه مطلب: https://www.ghazavatonline.com/?p=14053


منبع: قضاوت آنلاین؛ پایگاه آموزش حقوق در قالب متن، صوت ، ویدیو، نرم افزار و خدمات مشاوره و وکالت


جستجو در سایت با موتور جستجوی گوگل
آموزش دریافت کد بورسی رایگان از کارگزاری آگاه در سراسر ایران

در باره زهرا امیدی

Avatar photo
فوق‌ليسانس فيزيک اتمی و دانشجوی مقطع دکتری، دارای سوابق متمادی تدريس علوم پايه در مدارس آموزش و پرورش و علاقمند به مسائل آموزشی، تربيتی و روانشناسی.
در صدد هستم در فرصت‌های مقتضی تجارب آموزشی خود را با کاربران قضاوت‌آنلاين به اشتراک گذارم.
ديگر نوشته‌های من
مشاوره در انجمن

۴۵ دیدگاهها

  1. Avatar photo

    با سلام
    دانش آموز تا سه روز می تواند غیبت غیرموجه داشته باشد ولی برای بیش از این مدت باید موجه باشد.
    مقصود از موجه اعم از این است که مستند به گواهی پزشک معالج باشد یا این که اولیای وی موضوع را با مدیر مدرسه به نحو مقتضی مطرح و حل کنند.
    معلمان مدرسه نیز در صورت غیبت غیرموجه کسر حقوق می شوند.

  2. Avatar photo

    با سلام
    کارکنان مدرسه حق گشتن کیف دانش اموزان رو دارند؟
    از نظر من این یه نوع تجاوز به حریم شخصیه

  3. Avatar photo

    با سلام
    متأسفانه در سال های اخیر، از یک طرف شاهد حمل اشیایی ممنوعه در کیف دانش‌آموزان مدرسه هستیم که به هیچ وجه به مصلحت آن‌ها نمی باشد، در نتیجه لازم است در این خصوص تدبیری اندیشه شود.
    از طرف دیگر، مدیر هر مدرسه ای با توجه به شرایط مدرسه تحت مدیریت خود، اختیار ایجاد نظم و انضباط و نیز مسئولیت در این ارتباط است که از موارد اعمال این حق و تکلیف وارسی کیف دانش‌آموزان می باشد.
    ایشان می تواند هر چند وقت یک یار و یا حتی هر روز مبادرت به بازرسی کیف‌ها نماید.

  4. Avatar photo

    با سلام
    من در در پایه دوم متوسطه هستم.
    خواستم بپرسم که آیا معاون مدرسه حق توهین دارد و می‌تواند با ماشین آرایشگری موزر به مدرسه بیاورد و با اصول غیر بهداشتی اعم از اینکه سر تمام بچه ها را با یک قیچی شانه و شانه موزر داشته باشه؟
    چرا که، شاید یکی از آن ها بیماری پوستی داره یا شوره و شپش و….. که با این کار بیماری به نفر دیگری منتقل شود.

  5. Avatar photo

    با سلام
    اصولاً و به ویژه با توجه به شیوع شپش و بیمارهای قارچی در مدارس، معاون هیچ مدرسه ای حق انجام آنچه شما در سئوال بیان کردید را ندارد.
    پیشنهاد می شود که شکایتی در این خصوص تهیه و به قسمت «ارزیابی» و نیز «حراست» که هر یک دو بخش مجزا در هر اداره آموزش و پرورش می باشند، تقدیم کنید.
    همچنین می توانید برای پیگیری موضوع مراتب را به «بخش بهداشت و سلام آموزش و پرورش منطقه» منعکس تا بررسی و اقدامات لازم به عمل آید.

  6. Avatar photo

    سلام
    می خواستم بدونم آیا مدرسه می تونه مانع از تحویل کارنامه و پرونده دانش آموز به مادرش بشه؟

  7. Avatar photo

    سلام
    می خواستم بپرسم، با استناد به کدام بند این آیین نامه در مدارس ناخن بچه ها رو کنترل میکنن؟
    هیچ کجای این آیین نامه، اشاره ای به ناخن نکرده است.
    و این که در برخی مدارس مشاهده کردم ناخن های پا هم کنترل میشه!

  8. Avatar photo

    بخشید اگر در مدرسه پسرانه دانش آموزان رو تهدید کنند که اگر ناخن های خود را کوتاه نکنند براشون لاک میزنند تا آبروشون بره

    آیا قابل پیگرد هست؟

  9. آواتار حقوقی قضاوت آنلاین

    سلام خسته نباشید
    ببخشید من به دلیل بیماری تقریبا ۳ ماه به مدرسه نرفتم اما در کلاس های آنلاین حضور داشتم و اینکه مدیر دبیرستان (متوسطه دوم) گفتن که گواهی پزشک رو قبول نمی کنن و باید به اداره آموزش و پرورش مراجعه کنم ؟؟!
    و مراجعه به آموزش و پرورش خیلی زمان بر هست و کلی دوندگی که آخرش هم هیچی به هیچی میشه؟؟
    آیا درست گفتن؟؟؟
    و یه سوال دیگه که آیا مدرسه به دلیل غیبت میتونه دانش آموز رو اخراج کنه و در صورت اخراج باید چه کاری برای ادامه تحصیل انجام داد؟ آیا باید در مدرسه ای دیگر برای ادامه تحصیل ثبت نام کرد؟؟

  10. Avatar photo
    مسعود میرضاخانی

    باسلام
    طبق فرموده مدیر مدرسه،دانش آموزان حق آوردن موتور سیکلت و ماشین رو به مدرسه ندارن
    میخواستم بدونم ایا اصلا حق ایجاد چنین محدودیتی رو دارن؟
    و اینکه حریم مدرسه تا چند متری مدرسه در نظر گرفته میشه؟

  11. Avatar photo

    سلام، اگه دانش آموزی به دلایلی یک سال دیرتر به مدرسه رفته والان بعد از دو سال که کارنامه کلاس دوم داره بخواد تعیین سطح بشه (با توجه به اینکه از نظر سن یک سال بزرگتر هست)

    تا اون یک سال رو جبران کنه میتونه چنین کاری رو انجام بده؟

دیدگاهتان را بنویسید