در سال ۱۹۴۶ مجمع عمومی سازمان ملل، شرح وظایف مرکز اطلاعات این سازمان که تحت نظر اداره اطلاعات همگانی ملل متحد فعالیت مینمایند را، مشخص نمود. طی قطعنامه شماره (۱) ۱۳ مورخ ۱۳ فوریه ۱۹۴۶ مصوب نخستین اجلاس مجمع عمومی که منجر به تاسیس اداره اطلاعات همگانی (DPI) شد، اعلام گردید: “سازمان ملل متحد نمیتواند به اهدافی که برای آن به وجود آمده دست یابد مگر اینکه مردم جهان به گونهای کامل از آن اهداف و فعالیتها آگاه شوند. بنابراین از اداره اطلاعات همگانی خواسته شد شعباتی در سراسر جهان تاسیس کند تا از این راه اطمینان حاصل شود مردم در سراسر دنیا اطلاعات کاملی درباره سازمان ملل متحد دریافت دارند.”
مرکز اطلاعات سازمان ملل متحد در تهران بخشی از شبکه جهانی مراکز اطلاعات، خدمات اطلاعات و دفترهای اطلاعات سازمان ملل است که ستاد این سازمان بینالمللی را با مردم سراسر جهان مرتبط میسازد. این دفاتر محلیِ اداره اطلاعات همگانی که در بیش از ۶۰ کشور جهان قرار دارند، به جوامع محلی کمک می کنند تا اطلاعات روزآمد درباره سازمان و فعالیتهای آن کسب کنند. مراکز اطلاعات سازمان ملل منبع اصلی ارائه اطلاعات درباره نظام سازمان ملل هستند و به عنوان رابطی فعال بین سازمان و رسانههای محلی، موسسات آموزشی و سازمانهای دولتی و غیردولتی، اطلاعات روزآمد درباره اهداف و فعالیتهای سازمان ملل در زمینههای سیاسی، اقتصادی، اجتماعی و امور انسان دوستانه به طیف وسیعی از متقاضیان ارائه مینمایند.
هنگامی که اداره اطلاعات همگانی شروع به اجرای قطعنامه مجمع عمومی کرد، ایران به عنوان یکی از اعضای مؤسس سازمان ملل، بین نخستین کشورهایی بود که مرکز اطلاعات در سال ۱۹۵۰ در آن تاسیس یافت و فعالیتهای خود را چند ماه بعد از تأسیس آغاز کرد ولی کار مرکز اطلاعات سازمان ملل متحد در تهران در سال ۱۹۸۰ به حال تعلیق درآمد و مجدداً در سال ۱۹۹۱ آغاز به کار کرد و پس از ورود نخستین رئیس آن بعد از پیروزی انقلاب اسلامی ایران، در ۱۹۹۴ به شکل کامل فعال شد.
فعالیت کامل مرکز اطلاعات سازمان ملل با همکاری صمیمانه و حمایت جدی دولت جمهوری اسلامی ایران صورت پذیرفته است، زیرا این فعالیتها بر آموزش و اشاعه اطلاعات متمرکزند. به عنوان صدای سازمان ملل متحد در ایران، مرکز اطلاعات سازمان ملل در تهران توجه مردم ایران را به مسائل جهانی جلب مینماید.
مراکز اطلاعات سازمان ملل متحد میتوانند خدمات گوناگونی به کشورهای عضو ارائه دهند که منعکس کننده فعالیتهای اصلی اداره اطلاعات همگانی است و شامل مسائل بنیادی، پروژههای اصلی، ماموریتها و خدمات ویژه به کارگزاری های تخصصی و نظام ملل متحد است.
مرکز اطلاعات سازمان ملل در تهران به وسیله ابزارهای مدرن ارتباطی با ستاد ملل متحد در نیویورک ارتباط دارد و روزمره خلاصه گزارش فعالیتهای ملل متحد در مقر آن و سراسر جهان را دریافت می دارد. از اطلاعاتی که دریافت میشود، اطلاعیههای مطبوعاتی در زمینههایی که بیشتر مورد توجه ایران است، تهیه شده و به رسانههای دیداری و شنیداری و جراید مخابره می گردد.
از فعالیت های دیگر این مرکز می توان به برقراری ارتباط با مردم و مطلع کردن آنان از نقش ملل متحد درباره موضوعات مورد علاقه ایشان، اشاره کرد و البته در این زمینه اولویت به رسانهها، مراکز آموزشی و سازمان های دولتی و غیردولتی داده می شود. مرکز پارهای از انتشارات ملل متحد را به رایگان به مراکز آموزشی ارسال می دارد و همچنین در نمایشگاه های کتاب و بین علاقه مندان پخش میکند.
نقل از مرکز اطلاعات سازمان ملل متحد در تهران