پیشتر در وب سایت قضاوتآنلاین اولین بخش مقاله “بیمه تأمین اجتماعی کارگران، موضوعات و مصادیق آن” را با عنوان اصول و مبانی بیمه های تامین اجتماعی کارگران منتشر کردیم و امروز بنا داریم به قسمت دوم آن با عنوان “موضوعات و مصادیق آن” بپردازیم. پس با ما همراه شوید.
موضوعات بیمه تأمین اجتماعی
موضوعات بیمه تأمین اجتماعی عبارتست از:
الف- حوادث، بیماری ها و بارداری
حتی شاغلین بانوان در دوران بارداری از حمایت هایی برخوردار می شوند، چه از حیث مرخصی و چه از حیث خدمات بیمه ای که به آن ها ارائه می شود. نوع حمایتی که در ارتباط با این موضوع هست، شامل موارد زیر می باشد:
۱- معالجه و درمان
۲- جبران خسارت کارگر در زمان معالجه
افرادی که مشمول این خدمات هستند عبارتند از: شخص بیمه شده ، همسر و فرزندان پسر زیر ۱۸ سال و دختران بیمه شده تا سن ۲۰ سالگی به شرط نداشتن شوهر مگر اینکه فرزندان مشغول به تحصیل باشند یا اینکه به دلیل بیماری یا نقص عضو قادر به کار نباشند که تا هر سن و سالی مشمول خدمات بیمه ای قرار خواهند گرفت. پدر و مادر شخص بیمه شده به شرط آنکه سن پدر از ۶۰ سال و مادر از ۵۵ سال بالاتر یا از کارافتاده باشند.
۳- غرامت دستمزد
در جلسه نخست با عنوان اصول و مبانی بیمه های تامین اجتماعی کارگران به غرامت اشار شد. جبران خسارت وارده به بیمه شده در مدت معالجه به صورت پرداخت دستمزد است. اگر بستری باشد از روز اول و در غیر این صورت از روز چهارم به بعد اگر متأهل باشد سه چهارم و اگر مجرد باشد دوسوم به او پرداخت می گردد.
اصول حاکم بر غرامت دستمزد:
اصل شایستگی کمتر
به دلیل آنکه تمارض صورت نگیرد، سه چهارم آخرین مزد یا حقوق یا دو سوم آن داده می شود. پرداخت با تاخیر از روز چهارم به بعد صورت می گیرد.
مدت پرداخت چگونه خواهد بود؟ در خیلی از کشورها برای بیماری ها یک مدتی لحاظ می کنند، مثلاً می گویند تا سه ماه تا یکسال می پردازیم ولی در کشور ما این گونه نیست. در ایران اگر کسی بیمار شود و بیمه شود، خدمات بیمه ای و پرداخت غرامت دستمزد وی ادامه پیدا می کند تا زمانی که به سن بازنشستگی برسد. بنابراین در کشورما سقفی وجود ندارد که این اتفاقا خوب هم هست.