زندگی نامه سید حبیب الله شبیری رئیس تشکیلات عدلیه آذربایجان
سید حبیب الله شبیر (یا سید حبیب الله طهرانی شبیری، سید حبیب الله شبیری) فرزند سید عزیزالله خان خلف آقا میرزا سید تقی طهرانی، در سال ۱۳۵۱ (ش.) در تهران به دنیا آمد.
تحصیلات خود را در فقه و اصول و علوم دینی، نزد میرزا حسن آشتیانی فرا گرفت. آنگاه برای ادامه تحصیلات به نجف اشرف رفت و سالیان دراز به تحصیل علوم عقلی و نقلی پرداخت و در محضر آخوند ملاكاظم خراسانی به فراگیری فقه و اصول پرداخت و از ایشان اجازه اجتهاد دریافت كرد.
شبیر پس از بازگشت به ایران، به جنبش مشروطه پیوست. در دوره اول مجلس شورای ملی از طرف روحانیون و وعاظ انتخاب و به مجلس رفت.
سید حبیب الله طهرانی شبیری از طرف علی اکبر داور برای ریاست تشكیلات عدلیه در آذربایجان انتخاب شد ولی وی قبول این سمت را موكول به شرایطی نمود و آن شرایط این بود:
اولاً: رتبه ایشان نباید كمتر از رتبه رئیس دیوانعالی تمیز باشد.
ثانیاً :حقوق دریافتی او هم نباید كمتر از رئیس دیوانعالی تمیز بشود.
ثالثاً: ایشان تغییر لباس نخواهد داد با همان كسوت روحانیت در مقر ریاست استیناف آذربایجان به انجام وظایف خواهد پرداخت.
رابعاً: فقط این سمت را برای مدت دو سال عهده دار خواهد شد و پس از آن با همان رتبه قضایی بازنشسته شود. مرحوم داور شرایط چهارگانه آقای شبیری را قبول نمود و ابلاغ قضایی وی را صادر کرد.
شبیری در سال ۱۳۳۰ (هـ . ق.) وارد خدمت قضایی در عدلیه شد. در سوم جمادی الاول همین سال به وكالت عمومی پاركه دیوان عالی تمیز منصوب شد و پس از مدتی، مشاورت دیوان عالی تمیز را بر عهده گرفت.
در نهم جمادی الاخر ۱۳۳۰ (ش) مدعی العموم محاكم استیناف تهران شد. از این تاریخ تا سال ۱۳۰۶-۱۳۰۵ (ش) مشاغل مختلفی را بر عهده گرفت كه عبارتند از: مشاور [مستشار] دیوان عالی تمیز (۱۲۹۲ ش)، مدعی العموم دیوان عالی تمیز (۱۲۹۴ ش)، عضو دیوان عالی تمیز (۱۲۹۴ ش)، رئیس محاضر و محاكم شرع (تا سال ۱۳۰۰ ش)، مشاور دیوان عالی تمیز (۱۳۰۰ ش)، مستشار دیوان عالی تمیز (۱۳۰۲ ش) و نهایتاً دادستان كل كشور. پس از گشایش دادگستری نوین نیز عمدتاً ریاست دادگاه شرع تهران را بر عهده داشت.
سید حبیب الله شبیری در سال ۱۳۲۵ شمسی در تهران درگذشت و آثار خیریه زیادی از خود بر جای نهاد.
منابع: بانک اطلاعات حقوقی شخصی، کتاب چهره ها در تاریخچه نظام آموزش عالی حقوق و عدلیه نوین، عباس مبارکیان چاپ اول، انتشارات پيدايش، تابستان ۱۳۷۷ و ماهنامه قضاوت، سال اول، شماره اول، ص۳۷