دكتر محمدحسین ادیب، استاد پزشكی قانونی و از مؤسسین دانشكده پزشكی دانشگاه تهران (۱۳۱۷ ش.)، استاد و رئیس پزشكی قانونی دانشكده حقوق دانشگاه تهران (از بدو تاسیس تا اوایل دهه ۱۳۴۰ ش.) بود.
دكتر ادیب، فرزند محمد حسن ادیب الدوله، در سال ۱۲۷۸ (ش.) در تهران به دنیا آمد. پدر و اسلاف او از زمان ناصرالدین شاه و مظفرالدین شاه قاجار، ریاست مدرسه دارالفنون را بر عهده داشتند. تحصیلات مقدماتی را در مدرسه ادب تهران و دوره متوسطه را در دارالفنون به پایان رساند و در تمام سالهای تحصیلی شاگرد اول كلاس خود بود. پس از پایان دوره متوسطه، در مدرسه عالی حقوق تهران مشغول به تحصیل شد، اما به دلیل ابتلا به بیماری تیفوس، از جانب دولت وقت به فرانسه اعزام شد.
در آنجا به رشته طب علاقمند شد و پس از كسب موافقت والدین خود، هفت سال در دانشكده پزشكی دانشگاه پاریس به فراگیری علم پزشكی پرداخت. سرانجام با ارائه پایان نامه بیماریهای زنان موفق به دریافت دكترای خود با درجه ممتاز و رتبه اول شد.
پس از بازگشت به ایران، به دعوت دكتر احمد متین دفتری و زیر وقت دادگستری، عهده دار پزشكی قانونی عدلیه شد. پس از دستیابی مرآت به وزارت دادگستری، دكتر ادیب به درخواست خود از پزشكی قانونی كناره گیری كرد. در سال ۱۳۱۷ (ش.) پروفسور اورلن مامور تشكیل كادر دانشكده تازه تاسیس پزشكی دانشگاه تهران شد. در این دوره، دكتر ادیب مشاور پرفسور اورلن، بود. با انتخاب اساتید رشتههای مختلف، كرسی استادی پزشكی قانونی خالی ماند و دكتر ادیب به پیشنهاد پروفسور اورلن، عهدهدار تدریس این رشته شد. او نزدیك به پنجاه سال به عنوان استاد ممتاز دانشگاه تهران در رشته پزشكی قانونی فعالیت داشت و بارها مورد قدردانی قرار گرفت. در دورههای ریاست دكتر سیاسی و دكتر اقبال بر دانشگاه تهران، ریاست دانشكده پزشكی و مدتی نیز وزارت بهداری را بر عهده داشت. در سال ۱۳۵۶ (ش.) بازنشسته شد و تا پیش از درگذشت، در دبیرستان البرز تهران همراه با دكتر مجتهد، در مدیریت دبیرستان البرز تهران همراه با دكتر مجتهد، در مدیریت دبیرستان همكاری و مشاوره و فعالیت علمی داشت.
كتابهای: پزشكی قانونی، گروههای خونی و توارث، از جمله آثار تالیفی و تحقیقی ایشان به شمار میآیند.
دكتر محمد حسین ادیب، به دلیل ابتلا به سرطان ریه حاد، در هشتم دی ماه ۱۳۶۳ (ش.) در سن ۸۵ سالگی در تهران بدرود حیات گفت. پیكرش در امامزاده عبدالله (س) تهران به خاك سپرده شده است.
مبنع: قضاوت آنلاین به نقل از مبارکیان، عباس، چهره ها در تاریخچه نظام آموزش عالی حقوق و عدلیه نوین، چاپ اول، انتشارات پیدایش، تابستان ۱۳۷۷