قضاوتآنلاین: در این که اگر شخصی در ملاء عام روسری خانمی را از سرش بردارد، فعل ارتکابی از مصادیق توهین عملی و منطبق با ماده ۶۰۸ قانون مجازات اسلامی تعزیرات است یا در زمرۀ فعل حرام و منطبق با ماده ۶۳۸ قانون مجازات پیشگفته، اختلاف نظر قضایی وجود دارد که رأی حاضر بیانگر دیدگاه دوم می باشد.
چکیده: کشیدن روسری از سر شاکیه، مصداق جرم ارتکاب فعل حرام است.
پرونده کلاسه: ۸۰۰۹۲۴ ـ ۹۱
شماره دادنامه: ۸۰۰۰۰۴ ـ ۹۲
تاریخ صدور: ۱۳۹۲/۱/۲۶
مرجع صدور: شعبه ۱۱۷۸ دادگاه عمومی جزایی تهران
رای بدوی
اتهام آقای الف.ح. فرزند م.، ۵۱ ساله و خانم م.ح. فرزند م.، ۴۹ ساله، هر دو اهل تهران، آزاد با قید وثیقه، با وکالت آقای ن.پ. و خانم م.ب.، دایر بر ردیف اول شرکت در ایراد صدمه بدنی عمدی و فحاشی و ارتکاب فعل حرام (کشیدن روسری از سر شاکیه) و ردیف دوم شرکت در ایراد صدمه بدنی عمدی و فحاشی موضوع شکایت خانم ع.ح. با وکالت م.س.، با التفات به محتویات پرونده، شکایت شاکی، اظهارات شهود و گواهی پزشکی قانونی و دفاع بلاوجه متهمان و وکیل آنان و به شرح کیفرخواست ارتکاب بزه محرز است؛ علیهذا دادگاه مستنداً به مواد ۳۰۲ ـ ۴۸۰ ـ ۴۸۱ ـ ۴۸۵ ـ ۶۳۸ و ۶۰۸ از قانون مجازات اسلامی نامبردگان را به پرداخت یک صدم دیه بند انگشت بابت حارصه بند انتهایی پشت دست چپ و سه هزارم دیه بابت ارش تورم ناحیه گیجگاهی در حق شاکیه و هر یک را به پرداخت یک میلیون ریال جزای نقدی به اتهام فحاشی و مضافاً آقای ح. را با رعایت ماده ۳ قانون نحوه وصول برخی از درآمدهای دولت و مصرف آن در موارد معین به پرداخت ده میلیون ریال جزای نقدی بدل از حبس به اتهام ارتکاب فعل حرام محکوم مینماید. رأی صادره حضوری و ظرف بیست روز قابل تجدیدنظر میباشد.
رئیس شعبه ۱۱۷۸ دادگاه عمومی جزایی تهران ـ جویباری
شماره رای: ۹۲۰۹۹۷۰۲۲۲۳۰۰۳۶۱
تاریخ رای نهایی: ۱۳۹۲/۰۳/۲۵
مرجع صدور: شعبه ۳۳ دادگاه تجدیدنظر استان تهران
رای تجدید نظر
در خصوص تجدیدنظرخواهی ۱ـ خانم ل.م. به وکالت از آقای الف.ح. و خانم م.ح.، ۲ـ م.س. به وکالت از خانم ع.ح. نسبت به قسمتی از دادنامه شماره ۸۰۰۰۰۴ ـ ۹۲ مورخ ۲۶/۱/۹۲ در پرونده کلاسه ۸۰۰۹۲۴ ـ ۹۱ صادره از شعبه ۱۱۷۸ دادگاه عمومی جزایی تهران که به موجب آن آقای الف.ح. به اتهام فحاشی و ارتکاب فعل حرام کشیدن روسری از سر خانم ع.ح. و خانم م.ح. به اتهام فحاشی و با احراز بزهکاری و به استناد مواد قانونی از حیث فحاشی هر یک به پرداخت یک میلیون ریال جزای نقدی در حق دولت و آقای الف.ح. از حیث ارتکاب فعل حرام به پرداخت ده میلیون ریال جزای نقدی در حق دولت محکوم شدهاند؛ نظر به اینکه تجدیدنظرخواه در محدوده تجدیدنظرخواهی ایراد و دفاع مؤثری که از جهات شکلی و یا ماهیتی مندرج در ماده ۲۴۰ قانون آیین دادرسی دادگاههای عمومی و انقلاب در امور کیفری باشد، اقامه ننموده و از نظر این دادگاه ایضاً دادنامه تجدیدنظرخواسته منطبق با موازین قانونی و دلایل موجود در پرونده اصدار یافته و ایرادی که موجب نقض باشد مشهود نیست به استناد بند الف ماده ۲۵۷ قانون آیین دادرسی دادرسی دادگاههای عمومی و انقلاب در امور کیفری ضمن رد تجدیدنظرخواهی تجدیدنظرخواه، دادنامه تجدیدنظرخواسته را تأیید و ابرام مینماید. و اما در خصوص تجدیدنظرخواهی خانم ل.م.، دادنامه تجدیدنظرخواسته منطبق با موازین قانونی و دلایل موجود در پرونده است و ایرادی که موجب نقض باشد، مشهود نیست الا اینکه جزای نقدی ده میلیون ریال در خصوص جرم ارتکاب فعل حرام با توجه به فقدان سابقه کیفری آقای الف.ح. شدید است و با اختیارات حاصل از تبصره ۲ ماده ۲۲ قانون اصلاح قانون تشکیل دادگاههای عمومی و انقلاب به پرداخت دو میلیون ریال جزای نقدی در حق دولت تخفیف میگردد و اما در خصوص تجدیدنظرخواهی خانم ل.م. نسبت به قسمتی از دادنامه صدرالذکر که به موجب آن موکلین وی به اتهام مشارکت در ایراد ضرب و جرح عمدی به پرداخت مقادیری دیه و ارش در حق خانم ع.ح. محکوم شدهاند، نظر به اینکه دیه ضرب و جرحهای وارده بیش از خمس دیه کامل نمیباشد و این قسمت از دادنامه اساساً قطعی و غیر قابل تجدیدنظر است لهذا به استناد مفهوم مخالف بند دال ماده ۲۳۲ قانون آیین دادرسی دادگاههای عمومی و انقلاب در امور کیفری قرار رد تجدیدنظرخواهی تجدیدنظرخواه از این حیث صادر و اعلام میگردد. رأی صادره قطعی است.
رئیس و مستشار دادگاه شعبه ۲۳ دادگاه تجدیدنظر استان تهران- منصوری و جعفری شهنی
منبع: قضاوتآنلاین به نقل از بانک داده آراء پژوهشگاه قوه قضاییه