مشاوره حقوقی
مشاوره حقوقی

ابطال اقرارنامه و سندرسمی انتقال مال غیرمنقول چگونه صورت می گیرد (مشاوره قضایی ۱۰)

سوال از: حمیدرضا

سلام، مادر من صاحب ۹ سهم از ۱۳ سهم مشاع بک خانه است که ۱/۵ سهم خود را از طریق مبایع نامه فروخته و در دفتر اسناد رسمی ان را به نام خریدار کرده، اما خریدار از بیسوادی و کهولت سن مادر من سوءاستفاده کرده و قبل از انتقال رسمی و بعد از مبایع نامه بک اقرار نامه روی کاغذ معمولی با اثر انگشت از مادر من گرفته و چند نفر شاهد هم که هیچ کدام آنها را نمی شناسیم زیر آن را امضا کرده اند که ایشان با همان مبلغ پرداختی کل خانه را خریده و به استناد همین اقرارنامه از مادر من به جرم فروش مال غیر شکابت کرده است. لطفاً مرا راهنمایی کنید. ممنون

پاسخ از ما

با توجه به این که از مفاد مبایع نامه، اقرارنامه و سند رسمی انتقال ۱/۵ دانگ اطلاع کاملی نداریم، بطور دقیق نمی‌توان در مورد وضعیت مالکیت خریدار جدید نسبت به سهم مازاد بر میزان مالکیت موضوع مبابع نامه، اعلام نظر کرد و مشخص نیست که آیا سند رسمی انتقال نسبت به شش دانگ صادر شد یا تنها ۱/۵ دانگ خریداری شده اولیه و ..

اما آنچه از سئوال شما قابل برداشت است این که، مادر شما با این تصور که هنوز مالک ۴/۵ دانگ مشاع از خانه می‌باشد، اقدام به فروش آن نمود که خریدار مزبور از ایشان به عنوان فروش مال غیر شکایت نموده است. با این قید، باسخ ما به شرح زیر است.

حتماً بخوانید: در جرم انتقال مال غیر با سند رسمی، رد مال غیرمنقول مستلزم صدور حکم به ابطال این سند از سوی دادگاه است(نظریه مشورتی ۱۹۵۶) 

فرض اول- اگر هنوز مالکیت خریدار نسبت به ۴/۵ دانگ مستند به همان اقرارنامه بوده و سند رسمی انتقال آن تنظیم نشده است، پیشنهاد می شود که در شعبه تحقیق دادیاری یا بازپرسی که شکایت در آنجا در حال رسیدگی است، مادر شما مدعی مالکیت خود بر ۴/۵ دانگ شود و نسبت به اقرارنامه هم می تواند چند ادعا را مطرح کرد:

الف- چنانچه در ابتداء اثر انگشت مادر شما در سند سفیدی اخذ و در مرحله زمانی دیگر در آن، اقرارنامه تنظیم شده و شهود هم امضاء کردند، مادر شما شکایت متقابل سوء استفاده از سفید امضاء علیه خریدار مطرح کند. برای اطلاعات بیشتر ضرورتاً پست های ضمانت اجرای کیفری سوءاستفاده از ضعف نفس، هوی و هوس شخص بیمار و غیررشید  ، اثبات جرم سوءاستفاده از ضعف نفس، هوی و هوس و حوائج شخص غیررشید نیازمند علم متهم است و اثبات حجر از شرایط تحقق جرم سوءاستفاده از ضعف نفس، هوی و هوس و حوائج شخص غیررشید نیست را ملاحظه کنید.

ب- هرگاه اقرارنامه تنطیم و بعد امضاء از مادر شما گرفته شد و شهود هم امضاء کردند، بهتر است که مادر شما شکایت متقابل سوء استفاده از ضعف نفس علیه خریدار طرح کند. برای اطلاعات بیشتر حتماً پست های ضمانت اجرای مدنی سوء استفاده از ضعف نفس، هوی و هوس شخص بیمار و غیر رشید و ضمانت اجرای جزایی سوء استفاده از ضعف نفس و هوی و هوس شخص بیمار و غیررشید را مطالعه نمایید.

در هریک از دو فرض فوق، اگر شکایت شما منتهی به صدور قرار جلب به دادرسی علیه خریدار شد، باید در قبل یا همزمان با جلسه اول رسیدگی دادگاه کیفری دو، مادر شما دادخواست ابطال اقرارنامه را هم تهیه و تقدیم کند تا به این این دعوای حقوقی نیز همزمان با شکایت کیفری توأمان رسیدگی شود.

ج- اگر امکان طرح هیچیک از شکایت های فوق نباشد، پیشنهاد می شود که مادر شما در جلسه تحقیق دادیاری یا بازپرسی مدعی مالکیت خود بر ۴/۵ دانگ شده و دلایل خود (از جمله شهود زمان تنظیم مبایع نامه ۱/۵ دانگ که میزان مالکیت فروش تنها ۱/۵ دانگ بوده و نه بیشتر از آن و اگر قصد فروش ششدانگ را داشته، همان زمان اقدام می کرد نه این که بعداً اقرارنامه تنظیم کند که کمی غیرمتعارف است، این که خریدار ثابت کند که ثمن ۴/۵ دانگ را به چه صورت به مادر شما پرداخت کرده، درخواست مواجهه حضوری با شهود و شهادت در این که زمان، مکان تنظیم اقرارنامه چه زمانی بوده و ثمن چگونه پرداخت شد و …) را ارائه دهد تا مقام تحقیق اعم از دادیار یا بازپرس به جهت حدوث اختلاف در مالکیت و تأثیر آن در شکایت فروش مال غیر، ناگزیر براساس  ماده ۲۱ قانون آیین دادرسی کیفری اقدام به صدور قرار اناطه کیفری نماید و شما را هدایت به طرح دعوی ابطال اقرارنامه و اثبات مالکیت نسبت به ۴/۵ دانگ در دادگاه حقوقی کند. بعد از طرح این دعوا هم باید گواهی تقدیم دادخواست آن را ظرف مهلت یک ماه از تاریخ ابلاغ قرار اناطه به مرجع فوق تقدیم کنید. به این طریق، شکایت کیفری تا زمان رسیدگی به دعوای مزبور، بایگانی می شود ولی به مجرد مشخص شدن نتیجه آن، مجدد ثبت و رسیدگی ادامه می‌باید.

فرض دوم- اگر انتقال ۴/۵ دانگ هم به صورت رسمی در دفتر اسناد رسمی صورت گرفته باشد که لازمه آن این است که مادر شما باید برای امضاء سند انتقال به دفتر اسناد رسمی می‌رفت که با توجه به کهولت سن و بی‌سوادی، حتماً‌ همسر یا فرزندان وی نیز ایشان را همراهی کرده‌اند! در هر حال، در این صورت باید ضمن ادعای مالکیت در شعبه تحقیق به شرح فوق، باید موارد اول یا دوم را بر حسب مورد انجام و ضمن طرح دعوای ابطال اقرارنامه باید دعوای ابطال سند رسمی انتقال را نیز طرح کند تا با اخذ حکم در این دعاوی با ارائه آن به مرجع تحقیق دادسرا، قرار منع تعقیب مادر شما صادر شود.

منبع: قضاوت آنلاین

امتیاز شما به مطلب

لینک کوتاه مطلب: https://www.ghazavatonline.com/?p=20348


منبع: قضاوت آنلاین؛ پایگاه آموزش حقوق در قالب متن، صوت ، ویدیو، نرم افزار و خدمات مشاوره و وکالت


آموزش دریافت کد بورسی رایگان از کارگزاری آگاه در سراسر ایران

در باره علیرضا مرادی

وکیل دادگستری
قاضی اسبق دادگستری، وکیل پایه یک کانون وکلا و عضو تحریریه قضاوت‌آنلاین
بنا دارم به مصداق جمله معروف «ارزش دانش هر شخص به شمار خوانندگان آن است» تجربیات حقوقی و قضایی حاصل از 28 سال سابقه قضاوت، وکالت و مشاوره حقوقی در «موضوعات و دعاوی مدنی، تجاری، خانوادگی، حِسبی، ثبتی، ملکی، کارگری و کارفرمایی، صنفی، تعزیرات حکومتی و جزایی» را با بازدیدکنندگان به اشتراک گذارم.
دیگر نوشته‌های من | وب سایت شخصی
مشاوره حقوقی رایگان در انجمن
مشاوره حقوقی در وب سایت

۱۴ دیدگاهها

  1. Avatar photo
    مجید عاشوری

    سلام
    پدر من سال ۸۷ برای وکالت کاری به دفترخانه رفته برای چاه آب ولی ایشان بی سواد بود که دفترخانه باعث وکالت کاری و اقرار و انصراف همزمان از پدر من گرفته اند بدون یک ریال وجه نقد و حتی پدرم من این چاه را نفروخته و مبایع نامه از پدرم من ندارن و دفترخانه از کارمند خود استفاده کرده برای معتمد و این معتمد هم کارمند ایشان است و هم باجناق سردفتر. باید از چه طریقی شکایت کنیم از کجا شروع کنیم؟
    ممنون

    • وکیل دادگستری

      با درود
      هرچند در سئوال شما مشخص نیست که وکالت کاری مورد تقاضای پدر شما در ارتباط با چه موضوعی از چاه آب بوده است و وکالت کاری بعدی با چه موضوعی صورت گرفت، اقرار نسبت به چه امری اخذشده و مقصود از انصراف چه بوده است، اما در اسناد رسمی اصل بر اعتبار آن‌ها است مگر خلاف این امر ثابت شود.
      بنابراین اگر دلایل اثباتی این امر را در اختیار دارید می توانستید حسب مورد با عناوین جعل و استفاده از سند مجعول علیه سردفتر و معتمد شکایت کرده و نسبت به ابطال سند فروش اقدام نمایید ولی با توجه به تاریخ وقوع هریک ، این جرائم مشمول مرور زمان گردیدند و در صورت شکایت منجر به قرار موقوفی تعقیب خواهدشد اما می توانید از طریق دعوای حقوقی ابطال سند رسمی (وکالت، اقرار و انصراف) در دادگاه حقوق اقدام نمایید.

  2. Avatar photo

    با سلام
    اگر کسی به مادرش اقرارنامه محضری مبنی بر فروش یک ملک بده و ۱۸ سال از مدتش بگذره و مادر سند نزنه، چون نمی خواسته ازش پس بگیره و اقرارنامه رو هم همون یک روز بعد بهم داد ولی من نمی دونستم که نسخه ای از آن تو دفترخونه هست. حالا سایر وراث میتونن به استناد اون اقرارنامه ملک رو ازم پس بگیرن؟؟
    متاسفانه من سند ملک رو در جریان اسباب کشی گم کردم و حالا می ترسم المثنی بگیرم، چون فکر می کنم وراث بفهمن، جون تو روزنامه میزنن. ممکنه دفترخونه موضوع رو به ثبت یا وراث بگه.

  3. Avatar photo

    سلام
    برادرم دو فقره چک به شخصی داده که در وجه آن نوشته «بابت ضمانت خرید قرارداد مرغ».
    کسی که چک در وجه اون بوده، فوت کرده و نه تنها خودش بلکه وراث او ظهر نویس چک نبوده اند و شخصی غیر این چک رو بعد تاریخ فوتش، برگه زده حالا رفته دادگاه شعبه دوم حقوقی.
    برادرم به قاضی گفته که چک بابت ضمانت بوده و شخصی متوفی چک رو به کسی منتقل نکرده، قاضی بی توجه به لایحه برادرم که تو جلسه حضور نداشته، اقدام به صدور رای و محکوم به پرداختش می کنه.
    حالا طرف دبه در میاره همش و رفته محضر به بهانه ای که فهمیده ما می خوایم شکایت کیفری کنیم، برادرم رو برده ازش اقرار گرفته که بهش و شرکت بدهکاره بابت خرید مرغ.
    حالا به نظر شما با توجه به اظهاراتی که در دادگاه گفته می تونه ابطال اقرار رو بده یا اگه شکایت کیفری به اتهام جعل و سرقت کنه چی، می تونه؟
    تازه من از وراث متوفی اقرار دارم که دو فقره چک به صورت ضمانت قرارداد بوده و برادرم بدهی به وراث و مرحوم نداره و تا بحال این چک ها به هیچ کس واگذار نشده و اگر صاحب چک خسارتی از هر شخص حقیقی و حقوقی ببینه وراث جوابگوی خسارت هست.
    البته این اقرار مربوط به چک برگشت خورده نیست ولی هر دو چک با یک مضمون و در یک تاریخ صادر شده.
    لطفا راهنمایی برای رضای خدا برادرم چهار سال زندانه

    • وکیل دادگستری

      با سلام
      بردار شما بهتر بود نسبت به حکم محکومیت تجدیدنظرخواهی می کرد و اگر دلایل مثبت ادعای خود را ارائه می کرد، حکم نقض می شد.
      هر چند نحوه تحصیل چک از سوی آن شخص محل تأمل است لکن اگر بتوانید جعل ظهرنویسی چک از سوی وی و استفاده از چک مجعول در طرح دعوی علیه بردار شما را در دادسرای عمومی و دادگاه کیفری دو ثابت نموده و حکم بگیرید، به استناد آن می توانید نسبت به ابطال اقرارنامه و در نهایت اعاده دادرسی نسبت به حکم صادره محکومیت علیه بردارتان اقدام کنید.
      پیشنهاد می کنم به یکی از وکلای دادگستری حاذق محل مراجعه کنید و با مشورت ایشان اقدام نمایید.

  4. Avatar photo
    احمد تقی لو

    سلام
    تشکر از پاسخ های شما

    در سند مشاعی سهم یک شریک که بصورت کامل و وکالتی واگذار کرده بود، بعداً در دفترخانه و بصورت قطعی به اشتباه سهوی کمتر از تمام میزان مالکیت ایشان در وکالت مربوطه ثبت نموده است.
    با توجه به این که دفتر خانه سهواً تمام مالکیت شریک بنده را منتقل نکرده است و از طرفی قبلاً این سند قطعی شده است، هم اکنون به چه شکلی می شود این اصلاحیه را انجام داد و آسان ترین روش از نظر حضرتعالی چگونه است؟
    متشکرم

  5. Avatar photo
    مصطفی بیک محمدی

    با سلام
    بنده در سال ۸۳ ملکی رو به نام آقای ایکس سند زده ام حالا بعد از ۱۵سال، وراث مدعی هستند که می بایست ملک را باید به نام پدر ما زده می شد
    البته آقا ایکس خریدار خود یکی از وراث محسوب می شود.
    متاسفانه بتده در اثر فشار روحی و روانی خانوادگی خودم اقرا نامه ای را امضاء کردم مبنی بر این که من ملک مذکود را قبلاً به پدر خانواده فروخته ام و چون ۱۵سال از این واقع می گذره، اسم کوچک آقا ایکس را در خاطر نداشتم و به آن در اقرار نامه اسم پدر ذکر شده و من ندانسته امضا کردم و حالا وراث ۶ نفر به اضافه‌ خواهر هستند که ۳تا از وراث از بنده و ۳ برادر و یک خواهر شکایت کردن.
    خواستم محبت بفرمایید که من باید چکار کنم.
    ممنون میشم راهنمای فرمایید.

  6. Avatar photo
    نورالله مافی

    سلام
    بنده بعد از ۲۵ سال رفاقت به رفیقم اعتماد کردم و چکی که از کسی طلب داشتمو جهت وصول به او دادم و پس از مدتی صاحب چک در داگاه از رفیقم به عنوان «تحصیل مال نامشروع» شکایت کرد و بنده بخاطر دفاع از رفیقم در دادگاه حاضر و اقرار کردم بابت بدهی چک را به رفیقم داده ام، در صورتی که هیچگونه بدهی به رفیقم نداشتم و الآن پس از وصول چک، رفیقم از دادن پول خوداری میکنه و اعلام میکنه خودت اقرار کردی بمن بدهکاری.
    لطفان راهنماییم کنید.

  7. Avatar photo

    سلام
    بنده جهت انتقال وکالت سند اسقاط اتوبوس شهری در دفتر خانه سند اقرارنامه غیر مالی از سوی خودم به یک شرکت را دارم و شرح اقرار نامه این بود که در کمال صحت عقل و [بدون] اجبار کلیه حقوق خود را [از] اتوبوس شهری واگذار و هیچ اعتراضی به اتوبوسرانی ندارم، امضا کردم، بصورت یک طرفه و از سوی آن شرکت امضای صورت نگرفته، این سند اقرار را به اشتباه به آن شرکت تنظیم کردیم در حالی که باید به مراکز اسقاط تهیه می شد الان اتوبوسرانی میگه اشتباه خود کردید، باید اقرار نامه را باطل و یه اقرار نامه محدد به شرکت اسقاط تهیه کنیم، چی کار کنم؟

    • لوگوی قضاوت آنلاین

      سلام
      بخش دیدگاه برای بیان نظرات بازدیدکنندگان نسبت به محتوای پست است.
      سئوالات حقوقی را در انجمن مشاوره حقوقی به نشانی https://www.ghazavatonline.com/forums/ مطرح کنید.
      با توجه به این که پیش تر در مورد اقرار پرسش و پاسخ هایی در انجمن فوق صورت گرفت، می توانید با جستجوی واژه «اقرار» به آن ها دسترسی داشته باشید.