دکتر علیرضا فیض
دکتر علیرضا فیض

دکتر علیرضا فیض

بیوگرافی دکتر علیرضا فیض استاد فقه و حقوق اسلامی

دكتر علیرضا فیض، فرزند آیت الله العظمی فیض، در سال ۱۳۰۴ (ش.) در قم به دنیا آمد. تحصیلات مقدماتی و متوسطه را در دبستان و دبیرستان محمدیه قم به پایان رساند. در كنار تحصیل در مقطع متوسطه، به تحصیل در حوزه علمیه قم مشغول بود و از محضر استادان متعددی كسب فیض كرد. این امر پانزده سال طول كشید و عاقبت با اجازه حاج سید محمد داماد، آیت الله العظمی فیض و آیت الله العظمی سید محمد تقی خوانساری، به درجه اجتهاد رسید (۲۹-۱۳۲۸ ش.). دكتر فیض از محضر آیت الله العظمی بروجردی و حضرت امام راحل (ره) كسب فیض كرد و درس فلسفه را نزد حاج شید مهدی مازندرانی و علامه طباطبایی فرا گرفت.

در سال ۱۳۲۹ (ش.) وارد دانشكده الهیات دانشگاه تهران شد. در سال ۱۳۳۲ (ش.) دوره لیسانس فلسفه و حكمت اسلامی را به پایان رساند و مجدداً به تدریس در حوزه علمیه قم مشغول شد. با گشایش دوره دكترای الهیات در دانشكده، جزو اولین شاگردان این دوره در رشته فلسفه بود. سرانجام در سال ۱۳۴۲ (ش.) با ارائه پایان نامه «انتقاد بر منطق ارسطو» موفق به دریافت دكترای فلسفه با درجه عالی شد.

در سال ۱۳۳۶ (ش.) به دعوت دانشكده الهیات به تدریس در این دانشكده به موازات ادامه تحصیل در دوره تكمیلی پرداخت و تاكنون نیز پس از حدود سی و هفت سال در این دانشكده و دانشكده حقوق دانشگاه تهران و دیگر مراكز آموزش عالی مانند دانشكده افسری پلیس، دانشگاه آزاد اسلامی و دانشكده علوم قضایی فعالیت علمی دارد. همچنین با آغاز فعالیت موسسه لغت نامه دهخدا كه به همت دكتر معین اداره می‌شد، با این موسسه همكاری مستمر داشت و حاصل این دوازده سال همكاری، چاپ و آماده شدن چهارده جلد لغتنامه است.
دكتر فیض حدود بیست سال بود كه مدیریت گروه فقه و مبانی حقوق اسلامی دانشگاه تهران را بر عهده داشت. دیگر سمت های علمی ایشان عبارتند از: عضو فرهنگستان علوم كشور، عضو موسسه علمی سمت، عضو مجمع التقریر بین المذاهب، همكار دانشگاه مذاهب اسلامی، سرپرست امتحانات طلاب اهل سنت (حدود سی سال بود كه این سمت را بر عهده داشت)، نماینده دانشكده الهیات در كمیته ارتقای اساتید دانشگاه تهران، استاد ممتاز دانشگاه تهران در سال ۱۳۷۰ (ش.) و استاد نمونه دانشكده افسری در اوایل انقلاب.

دروس تدریسی دكتر فیض عبارتند از: دروس فقه و مبانی حقوق اسلامی، حقوق جزای اسلام كه در سطوح عالی ارائه می شوند.

آثار و تألیفات

دکتر علیرضا فیض دارای آثار تالیفی و تحقیقی به شرح زیر می باشد:

الف- کتب

۱- مبادی فقه و اصول (چاپ هفتم) ۲- ترجمه شرح لمعه (با همكاری دكتر علی مهذب)

۳- حقوق جزای عمومی اسلامی و حقوق جزای خصوصی اسلام

۴- تطبیق در حقوق جزای عمومی اسلام (چاپ سوم)

۵- مقارنه و تطبیق در حقوق جزای عمومی

۶- دیه

۷- شرح انتقادی بر قانون حدود و تعزیرات (در دست چاپ)

۸- فقه پویا و اجتهاد پویا (در دست چاپ)

۹- انتقاد بر منطق ارسطو (در دست چاپ)

۱۰- اجماع و اجزاع (در دست چاپ)

۱۱- ویژگیهای ملامحسن فیض

ب- مقالات

بیش از صد مقاله تحقیقی كه در نشریه‌های معتبر حقوقی و دانشكده الهیات تهران چاپ و منتشر شده است.

منبع: کتاب چهره‌ها در تاریخچه نظام آموزش عالی حقوق و عدلیه نوین، عباس مبارکیان، چاپ اول، انتشارات پیدایش، تابستان ۱۳۷۷

امتیاز شما به مطلب

لینک کوتاه مطلب: https://www.ghazavatonline.com/?p=20751


منبع: قضاوت آنلاین؛ پایگاه آموزش حقوق در قالب متن، صوت ، ویدیو، نرم افزار و خدمات مشاوره و وکالت


آموزش دریافت کد بورسی رایگان از کارگزاری آگاه در سراسر ایران

در باره مدیر

لوگوی قضاوت آنلاین
تلاش اعضای هیأت تحریریه قضاوت آنلاین بر آن است تا وب سایتی برای آموزش حقوق کاربردی، پاسخگویی به پرسش‌های حقوقی در «انجمن‌های مشاوره حقوقی» و مطالب خواندنی دیگر فراهم‌ گردد.
مطالب بیشتر از من | وب سایت
مشاوره حقوقی رایگان در انجمن