۳۵۸
شماره پرونده ۸ ـ ۳/۴۸ـ ۹۴
سؤال
۱ـ در اعطای نیابت قضایی در امور حقوقی(*) به کشورهای خارجی تشریفات اداری چگونه است و چه مواردی باید رعایت شود؟
۲ـ چنانچه بین ایران و کشور خارجی موافقتنامهای تنظیم شده باشد و کشور خارجی بر خلاف موافقتنامه به تکلیف مقرر خود عمل نکند، ضمانت اجرای نقض مواد موافقتنامه چیست؟
۳ـ ارسال نیابت قضایی برای کشورهایی که با ایشان موافقتنامه همکاری تنظیم نشده است چگونه است؟
۴ـ در مواردی که بین ایران وکشور خارجی موافقتنامه همکاری وجود نداشته باشد، نحوه احراز معامله متقابل چگونه است؟
نظریه مشورتی شماره ۲۲۱/۹۴/۷ ـ 1394/1/30 اداره کل حقوقی قوه قضائیه
۱ـ برای اطلاع از نحـوه ارسال درخواست نیابت قضایی بینالمللی به دستورالعمل راجع به استرداد مجرمین و معاضدت قضایی بینالمللی مصوب ۱۲/۳/۱۳۹۲ ریاست محترم قوه قضائیه مراجعه فرمائید.
۲ـ درصورت وجود قرارداد معاضدت بین دو کشور، معمولاً ضمانت اجرایی جهت نقض مواد موافقتنامه پیشبینی نمی گردد. لکن به نظر می رسد عدم همکاری دو کشور طرف قرارداد جهت اجرای مفاد قرارداد و نقض مواد آن، پیامدی جز ناکارآمدی موافقتنامه موجود بین دو کشور نخواهد داشت.
۳ـ ارسال نیابت قضایی برای کشورهایی که با آنها موافقتنامه معاضدت قضایی تنظیم نگردیده، در قالب ماده واحده مربوط به تعاون قضایی مصوب ۱۳۰۹ صورت میگیرد و از نظر تشریفات ارسال به مانند سایر نیابتهای قضایی بینالمللی است.
۴ـ اساساً اعمال معاضدت قضایی بر اساس شرط معامله متقابل بین دو کشور زمانی محقق میگردد که یکی از دو کشور، همکاری و معاضدت قضایی با کشور طرف مقابل را شروع و اجابت نماید که این همکاری موجـب ایجاد زمـینه برای معامله متقـابل از طرف کشور مقابل درصورت نیاز خواهد گردید.
زیرنویس:
*) از قانون آئین دادرسی دادگاههای عمومی و انقلاب در امور مدنی مصوب :21/1/1379
ماده 291 -در مواردی که تحقیقات باید خارج از کشور ایران بهعمل آید، دادگاه در حدود مقررات معهود بین دولت ایران و کشور مورد نظر، بهدادگاه کشوری که تحقیقات باید در قلمرو آن انجام شود نیابت میدهد تا تحقیقات را بهعمل آورده و صورت مجلس را ارسال دارد. ترتیب اثر برتحقیقات معموله در خارج از کشور متوقف بر وثوق دادگاه به نتیجه تحقیقات میباشد.
ماده 292 – دادگاههای ایران میتوانند بهشرط معامله متقابل، نیابتی که ازطرف دادگاههای کشورهای دیگر راجع به تحقیقات قضایی به آنها دادهمیشود قبول کنند.
ماده 293 – دادگاههای ایران نیابت تحقیقات قضایی را برابر قانون ایران انجام
میدهند، لکن چنانچه دادگاه کشور خارجی ترتیب خاصی برایرسیدگی معین کرده باشد،
دادگاه ایران میتواند به شرط معامله متقابل و در صورتی که مخالف با موازین اسلام و قوانین مربوط به نظم عمومی و اخلاقحسنه نباشد برابر آن عمل نماید.
ماده 294 – در نیابت تحقیقات قضایی خارج از کشور، دادگاه نحوه بررسی و تحقیق را برابر قوانین ایران تعیین و از دادگاه خارجی که به آن نیابتداده میشود میخواهد که براساس آن کار تحقیقات را انجام دهد. درصورتی که دادگاه یادشده بهطریق دیگری اقدام به بررسی و تحقیق نماید اعتبار آنمنوط بهنظر دادگاه خواهد بود.
منبع: قضاوت آنلاین به نقل از روزنامه رسمی، سال هفتاد و یک، شماره 20524، ویژه نامه شماره 802، سه شنبه مورخ 2 شهریور 1394
آخرین بروزرسانی: ژوئن 12th, 2016 ساعت: 07:06 ب.ظ