آراء شعب دیوان عالی کشور در امور حقوقی

بخشش مهریه تبدیل طلب به هبه محسوب و قابل رجوع است

قضاوت آنلاین: هرگاه مهریه تعداد معینی از سکه های طلا به نحو اطلاق و بدون تعیین مصداق آن در خارج باشد، در این که حق زوجه نسبت به آن حق عینی است یا دینی و اگر زوچه تمام یا تعدادی از آن ها را به زوج ببخشد، ماهیت این بخشش، هبه است یا ابراء، نظر قضایی واحدی وجود ندارد، برخی آن را حق عینی و در نتیجه، بخشش را ماهیتاً هبه می دانند که زوجه تحت شرایطی حق رجوع خواهد داشت اما بعضی دیگر آن را حق دینی دانسته و در صورت بخشش، ماهیت آن را ابراء تلقی و حق رجوعی برای زوجه قایل نیستند. رأی حاضر از شعبه ۱۲ دیوان عالی کشور مثبت رویه قضایی ناظر به نظر نحست است. برای ملاحظه رأی شعبه ۴۱ دیوان عالی که مؤید نظر دوم است به اینجا مراجعه کنید.

چکیده: هبه مهریه از طرف زوجه به زوج حتی اگر دین کلی باشد، قابل رجوع است.

شماره دادنامه: ۹۲۰۹۹۷۰۹۰۷۲۰۱۳۰۸
تاریخ صدور: ۱۳۹۲/۱۲/۱۲
مرجع صدور: شعبه ۱۲ دیوانعالی کشور

خلاصه جریان پرونده

آقای س.خ. فرزند الف. دادخواستی به‌ طرفیت خانم م.م. فرزند ع. به خواسته صدور حکم طلاق به دادگستری شهرستان ساری تقدیم داشته، ابتدا به شورای حل اختلاف واحد ۱۲ ساری ارجاع گردیده است.

خواهان توضیح داده است که خوانده دعوی به استناد سند ازدواج شماره ۵۷۴۶ دفترخانه رسمی شماره . . . حوزه ثبت ساری به تاریخ ۹/۵/۱۳۸۷ رسماً‌ به عقد اینجانب درآمده است از آنجائی که نامبرده به لحاظ سوء رفتار و سوء معاشرت و حالت پرخاشگری دیگر قادر به ادامه زندگی مشترک با چنین زنی نمی‌باشم. از آنجایی‌که خوانده در خصوص مهریه خویش در انتهای سند ازدواج به اینجانب هبه نموده، اکنون از دادگاه محترم تقاضای صدور حکم طلاق دارم.

شورای حل اختلاف پس از تشکیل جلسه به تاریخ ۵/۱۲/۱۳۸۹ در وقت مقرر به علت عدم امکان سازش بین طرفین پرونده را به محاکم اعاده و به شعبه ۹ دادگاه عمومی حقوقی ساری ارجاع گردیده است.

[دادگاه] ملاحظه می‌شود که آقای م.ش. وکیل دعاوی از مرکز امور مشاوران حقوقی قوه قضائیه با تقدیم وکالت‌نامه خودش را وکیل خوانده معرفی نموده است.

شعبه مذکور پس از تعیین وقت دادرسی و دعوت از طرفین به تاریخ ۷/۳/۱۳۹۰ جلسه دادگاه را تشکیل داده و طرفین حضور ندارند.

وکیل خوانده حضور دارد اظهار داشت موکله تلاش بسیار در راستای تداوم زندگی دارد و از هر جهت حاضر به تمکین از زوج (خواهان) می‌باشد به خاطر اصلاح ذات‌البین و ادامه زندگی مشترک خواستار تجدید جلسه رسیدگی و نهایتاً صلح و سازش دارم شایان‌ذکر است در صورتی زوج اصرار بر طلاق داشته باشد خواستار تعیین و تکلیف امور مالی زوجه می‌باشم.

دادگاه پس از تعیین وقت رسیدگی مجدد به تاریخ ۲۳/۵/۱۳۹۰ در وقت مقرر جلسه دادگاه را با حضور خواهان و وکیل خوانده تشکیل داده، خود خوانده حضور ندارد خواهان گفت خواسته به شرح دادخواست تقدیمی است.

وکیل خوانده اظهار داشت اظهارات خواهان جز تهمت و افترا و نشر اکاذیب حاوی مطلب دیگری نمی‌باشد مع‌الوصف از آنجاکه قانون‌گذار حق طلاق را برای مرد دانسته اینجانب نمی‌توانم دفاع داشته باشم دادگاه می‌تواند ضمن صدور حکم طلاق نسبت به حقوق مالی زوجه نیز تصمیم بگیرد و دیگر اینکه مهریه و نفقه زوجه در دادگاه در حال رسیدگی می‌باشد و شکایت ترک انفاق زوجه علیه زوج نیز در دادگاه تجدیدنظر مطرح می‌باشد و طرح ابطال هبه نامه نیز در شعبه هفتم به کلاسه ۶۱۹/۹۰ مطرح و در حال رسیدگی می‌باشد که زوج می‌بایست به آن‌ها پاسخگو باشد

خواهان گفت سال ۱۳۸۷ با خوانده عقد ازدواج منعقد کردیم ولی عروسی نکردیم و با همدیگر زندگی مشترک را شروع نکردیم به‌اصطلاح عرفی نامزد می‌باشیم و در مورد حقوق مالی زوجه در جواب دادگاه گفت (زوجه) مهریه را به من بخشیده است در سند ازدواج قید گردیده است. در مورد شکایت وی نسبت به نفقه حکم برائت من صادرشده است.

سپس دادگاه دستور داده پرونده در وقت نظارت باشد و پرونده استنادی کلاسه ۹۰/۶۱۹ که از شعبه هفتم حقوقی جهت ملاحظه مطالبه شود.

سپس به تاریخ ۱۳/۶/۱۳۹۰ دادگاه جلسه را در وقت فوق‌العاده تشکیل داده و پرونده استنادی کلاسه فوق مورد ملاحظه و بررسی قرارگرفته است. خلاصه آن در صورت‌جلسه منعکس گردیده است مبنی بر اینکه خانم م.م. (فرجام‌خوانده) با وکالت آقای م.ش. دعوی ابطال سند رسمی تنظیمی در دفترخانه شماره . . . ساری به شماره ۱۹۵۵۷۰-۲۶/۷/۱۳۸۹ به‌طرفیت شوهرش آقای س.خ. مطرح نموده است و در حال رسیدگی است. لذا دادگاه خطاب به ریاست دادگستری ساری طی شرحی اعلام کرده است به اینکه: با توجه به وحدت اصحاب دعوی، هر دو پرونده و ارتباط آن‌ها با همدیگر، شایسته است در یک شعبه به‌صورت توأمان رسیدگی شود.

3/5 = (11 امتیاز)

آخرین بروزرسانی: تیر ۲ام, ۱۳۹۹ ساعت: ۱۲:۱۸ ب.ظ

لینک کوتاه مطلب: https://www.ghazavatonline.com/?p=22342


منبع: قضاوت آنلاین؛ پایگاه آموزش حقوق در قالب متن، صوت ، ویدیو، نرم افزار و خدمات مشاوره و وکالت


جستجو در سایت با موتور جستجوی گوگل
آموزش دریافت کد بورسی رایگان از کارگزاری آگاه در سراسر ایران

در باره علیرضا مرادی

وکیل دادگستری
قاضی اسبق دادگستری، وکیل پایه یک کانون وکلا و عضو تحریریه قضاوت‌آنلاین
بنا دارم به مصداق جمله معروف «ارزش دانش هر شخص به شمار خوانندگان آن است» تجربیات حقوقی و قضایی حاصل از 28 سال سابقه قضاوت، وکالت و مشاوره حقوقی در «موضوعات و دعاوی مدنی، تجاری، خانوادگی، حِسبی، ثبتی، ملکی، کارگری و کارفرمایی، صنفی، تعزیرات حکومتی و جزایی» را با بازدیدکنندگان به اشتراک گذارم.
دیگر نوشته‌های من | وب سایت شخصی
مشاوره حقوقی رایگان در انجمن
مشاوره حقوقی در وب سایت

۳۰ دیدگاهها

  1. Avatar photo

    سلام
    من و همسرم طلاق توافقی از نوع خلعی گرفتیم که، با پرداخت ۵۰ میلیون به ایشان، طلاق خوانده شد ولی بعداز یک ماه، به ما بذل خود رجوع کرد و از محضر نامه به من فرستاده شد.
    سوال من این است که، همسر با ارسال این نامه از محضر خواهان ما بذل مهریه خود است. می تواند دادخواست خود را بعد از اتمام دوره عده‌اش به دادگاه بدهد؟؟ (که در این صورت امکان رجوع من به زوجیت فراهم نیست)

    • وکیل دادگستری

      با سلام و تشکر از سئوال بسیار کاربردی شما
      در خصوص ماهیت حقوقی بذل مهریه از سوی زوجه، امکان حق رجوع وی به مابذل و این که رجوه موجب تغییر ماهیت حقوقی طلاق می شود یا خیر، نظر واحد قضایی وجود ندارد. به همین دلیل برخی از قضات رجوع را پذیرفته و بعضی خیر.
      با وجود اختلاف فوق، رویه غالب قضایی به این سو گرایش دارد که، چنانچه زوجه به جهت طلاق خلع، تمام یا بخشی از مهریه را بذل نماید، دادگاه حکم بر طلاق خلع صادر می نماید و رجوع زوجه به مابذل، حق است و این حق توسط شارع به زوجه واگذار شده و مثل تعیین نوع طلاق، حکم نیست که قابل ‌تغییر یا اسقاط نباشد.
      بنابراین در صورتی که زوجه به آنچه که بذل نموده رجوع نماید، طلاق خلع به طلاق رجعی تبدیل می شود و در مقابل این رجوع، زوجه نیز می تواند به طلاق اخیر رجوع کند و اگر فرصت رجوع نباشد، رجوع زن صحیح نخواهدبود.
      مطالبه مهریه توسط زوجه پس از رجوع به مابذل، منوط به طرح دعوی با خواسته «اثبات رجوع به مابذل در ایام عده» و ابلاغ صحیح آن در فرصت مناسب به زوج است برای اعمال حق وی است.
      در هر حال، توجه داشت باشید که در صورت طرح دعوای مزبور از سوی همسر شما، ممکن است قاضی شبعه از طرفداران نظریه اقلیت باشد.

  2. Avatar photo

    سلام، ببخشید
    من خواهرم یک ساله ازدواج کرده ولی خانواده من به جز پدرم و خود خواهرم همگی مخالف بودیم با ازدواج ولی خانواده پسر خواهان بودن.
    ما از همون دوران عقد متوجه علائم هشدار دهنده رفتاری داماد و زندگی خارج از عرف خواهرم شدیم و قبل ازدواج و بعد از عقد و عروسی همواره به خواهرم هشدار دادیم.
    به نظر ما دامادمون گاهی دست بزن داره و تندخو و موذی بوده و خواهرم رو از ما دور می‌کنه، رفت و آمد خواهرم بیرون خونه محدود می کنه و اجازه سر کار رفتن نمی‌ده و بد دله، روز چندین بار بهش زنگ میزنه و بعد از هر تماس هم نمیدونم چی میگه که خواهرم عصبی و تند میشه.
    حالا مشکل ما اینه که خواهرم قبول نداره که زندگیش غیر عادیه و مشکلی وجود داره، با ما گارد گرفته، حرفی در این باره بشه تند برخورد میکنه. کم کم از ما دور شده، ما چا کار کنیم زندگی برای هممون تلخ شده؟
    نمیخوایم عمر و جوونیش تباه بشه.
    دامادمون حدود یک ماه سند ازدواج را به بهانه تعویض شناسنامه برد، حالا من شک دارم که شاید خواهرم را به این بهانه مجبور به بخشیدن مهریه کرده باشد.
    چطور میشه فهمید مهریه رو بخشیده یا نه؟

    • لوگوی قضاوت آنلاین

      با سلام
      هرچند ظاهراً هدف از طرح مشکل بدرفتاری داماد در قسمت اول، قصد طرح سئوالی بوده اما بطور مشخص این سئوال معین نیست.
      در ارتباط با بخشش مهریه از سوی خواهر شما، اگر به موجب سند عادی صورت گرفته باشد، تنها زوجین و شهود امضاء کننده ذیل سند و احتمالاً مطلعین دیگر آگاهی دارند اما اگر به موجب سند رسمی ازدواج باشد، با مراجعه به دفتر تنظیم کننده سند ازدواج خواهر و دامادتان و ارائه مشخصات سند رسمی ازدواج، می توانید از آن مطلع شوید.

  3. Avatar photo

    با سلام
    اگر مردی با تهدید و کتک همسر خود را مجبور به نوشتن بخشش مهریه کند با امضا و اثر انگشت
    و حتی زن بالاجبار (منظور تهدید با سلاح سرد و گرم ) بنویسد «حق هرگونه شکایت در مراجع قضایی را از خود سلب می نمایم» آیا می تواند در موقع لزوم در آینده اثبات کند که این بخشش از روی اجبار و ترس بوده، چون فعلاً باید بسوزد و بسازد!!
    و با توجه به اینکه حداکثر تغییر را در دست خط خود داده و تغییر کوچکی هم در امضا!
    آیا اصلا چنین نوشته ای در منزل بدون شهود قابل استناد می باشد دارای اعتبار است ؟

    • وکیل دادگستری

      با درود
      مشخص نکردید که چه الفاظی در رفع تکلیف همسر شما برای نپرداختن مهریه در سند تنظیمی عادی بکار رفته است، زیرا افرادی عادی هر نوع عدم پرداخت مهریه را بخشش آن از سوی زوجه می دانند در حالی که از نظر حقوقی ممکن است عمل ابراء ذمه باشد که آثار آن با بخشش مهریه متفاوت است. به همین جهت است که، به اعتقاد برخی قضات، در بخشش مهریه زوجه حق رجوع دارد خاصه اگر سند بخشش عادی باشد ولی در ابراء ذمه شوهر خیر.
      در صورت اثبات تهدید با سلاح سرد و گرم، اجبار و ضرب و شتم همسر، عمل ایشان به موجب ماده ۶۶۸ قانون مجازات اسلامي-تعزيرات جرم و قابل مجازات است. با اثبات جرم، سند بخشش فاقد اعتبار محسوب و قابل ابطال است.
      هرچند شهادت شهود از دلایل اثبات دعوی است اما فقدان آن الزاماً به معنای عدم اثبات دعوی نیست چرا می توان با دلایل دیگر نیز آن را به اثبات رساند.
      با توجه به این که نوشته های افراد در حالت عادی متفاوت از نوشتن در شرایط تهدید قرار گرفتن است، به ویژه آن که فرد ترسیده و با دست لرزان متن را نوشته باشد، کارشناسان خط و امضاء و اثر انگشت با تبحری که دارند می توانند از همین ویژگی پی به شرایط روانی نویسنده ببرند. مضافاً این که اصولا بخشش مهریه و یا ابراء ذمه شوهر نسبت به مهریه نیازمند انگیزه مهم زوجه است و افراد بدون آن اقدام به این امر نمی کنند. به دلیل جلوگیری از بخشش های صورت گرفته از روی اجبار و یا احساسات آنی است که سردفتران تنظیم سند بخشش مهریه را موکول به حضور پدر زوجه می کنند.

  4. Avatar photo

    با سلام و تشکر از پاسخگویی شما
    تا جایی که یادم می آید چون در شرایط نرمال روحی نبودم و چند ماه گذشته، ولی به این صورت بود:
    ” اینجانب…. فرزند… ش ش … کد ملی …. در صحت کامل عقل و روان کلیه مهریه خود را که ۵۰۰ سکه میباشد و همینطور یک باب منزل مسکونی بنامم به آدرس….. به همسرم …. فرزند… کد ملی …. میبخشم و حق هر گونه شکایت در محاکم قضایی را از خود سلب می نمایم”
    البته بسیار متفاوت با خط خودم نوشتم ولی اثر انگشت را نمیشد کاری کرد و امضا هم فقط یک خط اضافه کردم تا نفهمد چون تهدید و ارعابش بسیار وحشتناک بود برای یک خانم جوان و ضمناً مشکل و دعوای ما سر مسائل خدای نکرده خیانت و… نبوده فقط انگار دنبال فرصتی بوده برای چنین تعرضی به حقوق من!
    و آیا جمله آخر که حق شکایت را سلب میکنم، یعنی درصورت نظر قاضی رجوع هم غیر ممکن میباشد؟!
    ممکن است هیچ وقت مشکلی بینمان پیش نیاید ولی درصورت نیاز در آینده، آیا قابل اثبات و ابطال می باشد ضمن اینکه هیچ شاهدی وجود ندارد؟!

    • وکیل دادگستری

      با درود
      این که چه نوع روابطی میان شما حاکم بوده و هست را، شاید تنها شما دو نفر می دانید اما این که انگیزه اصلی همسرتان چه بوده و قصد دارد در آینده از آن چه بهره‌برداری کند، ظاهراً نامشخص است ولی قدر مسلم آن است که وی انگیزه قوی برای این کار داشته است که یقیناً خودتان حدس و گمان هایی در این باره دارید.
      موضوعات بخشش صورت گرفته، دلایل غیرعادی بودن آن را بیش‌تر آشکار می کند زیرا در شرایط عادی کمتر زوجه ای حاضر به بخشش تمام مهریه و حتی منزل مسکونی خود به همسرش می شود، بدون این انگیزه ای خاص در این خصوص داشته باشد.
      هرچند عبارت «… درصورت نظر قاضی رجوع هم غیر ممکن میباشد…» مبهم است ولی صرف نوشتن «سلب حق هرگونه شکایت در محاکم قضایی» مانع از آن نیست تا با توجه به پاسخ قبلی، بتوانید شکایت کنید اما باید توجه داشته باشید که چون جرم ارتکابی همسر شما از جرائم قابل گذشت است، با توجه به ماده ۱۰۶ قانون مجازات اسلامی، تنها یک سال فرصت طرح دارید حق شکایت شما ساقط می شود جرم مشمول مرور زمان می شود.
      انشاء الله که همسر شما با انگیزه ترس از این که شما مهریه تان را به اجراء بگذارید و منجر به بازداشت وی شود، اقدام به آن نموده و در نتیجه هیچ مشکلی برای شما پیش نخواهد آمد اما در صورت بروز مشکل، پاسخ قسمت اخیر سئوال همان است که در پاسخ قبل بیان شد.

  5. Avatar photo

    سلام

    من و همسرم با طلاق خلع که بذل مهریه بود از یکدیگر جدا شدیم در دادنامه دادگاه و در دفترچه طلاق خانم حق رجوع به ما بذل را ساقط گردانید و ذکر گردید که بذل بلارجوع می‌باشد. حدود ۱۸ روز پس از طلاق خانم به من اظهار نامه فرستادند که به مابذل رجوع می‌کنم و در دفترخانه ثبت اسناد اقدام به نوشتن اقرارنامه مبنی بر رجوع به مهریه کرد سپس به دفتر طلاق اظهارنامه فرستاده که می‌خواهد به بذل رجوع کند. دفترخانه طلاق گفته رجوع ثبت نمی‌شود و تابع رای دادگاه است.
    سپس خانم حدود ۴۸ روز بعد از طلاق اقدام به طرح دادخواست علیه من مبنی بر رجوع به ما بذل گردید. وقت رسیدگی به این دعوا حدود ۳ تیر می‌باشد که آن موقع تقریبا ایام عده تمام می‌شود. بخاطر اینکه وقت رسیدگی به این موضوع در اواخر ایام عده است اگر دادگاه به هر طریقی رای به رجوع بدهد من از حق خویش نسبت به رجوع به زوجیت محروم می‌شود چون برای رجوع باید ببینم نظر دادگاه چه خواهد بود. بنظرتان چکار کنم؟

    البته از خانم، دست نوشته با خط، امضا و اثر انگشت ایشان در مورد ابراء مهریه دارم که حتی گواهی امضا نیز از دفترخانه ثبت گرفتیم که بعدا انکار نشود.

  6. Avatar photo

    آیا در صیغه موقت مرد از زن امضا بگیرد که مهریه های سال قبل و امسال رو پرداخت کردم و زن امضا کند، زن نمی تواند اقدام به گرفتن مهریه کند؟
    اگه راه داردريال باید کجا و چکار کند؟
    لطفا جواب پیام منو در ایمیلم ارسال کنید یا طریقه گرفتن جوابم به چه صورت هست که بدونم چکار کنم.
    با تشکر

    • لوگوی قضاوت آنلاین

      با سلام
      اصل بر صحت اعتبار اقرارنامه عادی یا رسمی دریافت مهریه است مگر خلاف آن ثابت شود از جمله با اثبات اکراه مادی، جعل و غیره.
      به مجرد ارسال پاسخ از ناحیه اعضای هیأت تحریریه قضاوت آنلاین، سامانه به صورت خودکار ایمیل اطلاع رسانی آن را به صندوق پستی کاربر ارسال می کند که می تواند از طریق لینک ارجاعی به سایت یا انجمن مراجعه کرده و متن کامل پاسخ را مشاهده نماید.
      ضمناً برای پاسخ مشروح سئوال آن را در یکی از «انجمن های مشاوره حقوقی قضاوت آنلاین» مطرح نمایید.

  7. آواتار حقوقی قضاوت آنلاین

    آیا در صیغه موقت مرد از خانم امصا بگیرد که مهریه های سال قبل و امسال رو به تعداد ۱۴ سکه پرداخت کردم و از خانم امضا بگیرد و بعدش سریع صیغه نامه رو مدتش رو بذل کنن خانم با توجه به این امضا که دادن میتواند اقدام به گرفتن مهریه کند اگر میتواند کجا باید برود ممنون میشم اگر راهنمایی کنید

  8. آواتار حقوقی قضاوت آنلاین

    پس میتوان اقدام به گرفتن مهریه کرد کجا باید رفت و چجور باید اقدام کرد برا گرفتن مهریه

  9. آواتار حقوقی قضاوت آنلاین

    سلام
    در مورد مهریه در صیغه موقت بود ازتون سوال کردم خواستم در شهرمون یه وکیل بگیرم برا گرفتن مهریه گفتن هیچ راهی نداره چون خود خانم امضا دادن که مهریه آقا پرداخت شد.
    آیا واقعا راه نداره، من شنیدم اگه شورا بری اونجا آقا باید قسم بخوره مهریه پرداخت شده و خانم هم قسم بخوره من دریافت کردم.
    لطفا راهنمایی کنید.
    با تشکر

    • وکیل دادگستری

      با درود
      پاسخ بنده همان است که مدیر سایت در جواب اولین پرسش شما بیان نمودند.
      نسبت به این که وکلای محترم دیگر جه نظری حقوقی بیان نمودند، بدون آگاهی از استدلال و مستندات دیدگاه حقوقی آنان نمی توان اعلام نظر کرد.
      اقدام براساس راه حل پیشنهادی در قسمت اخیر سئوال، مورد تأیید اینجانب نمی باشد.

  10. آواتار حقوقی قضاوت آنلاین

    سلام
    آیا صیغه موقت عده دارد؟
    هنوز مدتش تموم نشده بود و زوج بذل کردن شفاهی و دفترچه دست خود آقا هست، هیچ زمانی برا زوجه مزاحمت و دردسر درست نمی کنه، آیا نیاز هست کتبا داخل دفترچه قید بشه
    آیا با بذل صیغه نباید دفترچه پاره بشه و دور انداخته بشه.

  11. Avatar photo

    با سلام
    بنده با میزان مهریه تعیین شده به تعداد ۵۱۴ عدد سکه مخالفت کردم
    طبق پیشنهاد بخشش مهریه توسط همسرم پس از عقد با این تعداد موافقت کردم .
    که ایشان طی یک برگه اعلام داشتند که بنده هیچ گونه تعهد و تکلیفی جهت پرداخت مهریه به همسرم را ندارم.
    البته شاهدی این برگه را امضا نکرده است فقط با امضا و اثر انگشت هر دویمان می باشد
    آیا این برگه اعتبار قانونی دارد؟ ایا ایشان می تواند مجددا منکر این سند باشد و مهریه به ایشان تعلق گیرد؟

  12. Avatar photo

    سلام
    در طلاق توافقی، اگر در سند ازدواج قید شده باشد که زوجه در برابر حضور زوج در محضر بر طلاق توافقی از مهریه گذشت نموده، آیا امکان رجوع از این گذشت وجود دارد؟

    • وکیل دادگستری

      با درود
      اگر مقصود این است که طلاق با بذل مهریه از سوی زوجه و قبول آن توسط زوج جاری و مراتب در طلاق نامه ثبت گردید، پاسخ سئوال شما مثبت است.
      در طلاق توافقی اعم از این که به صیغه خلع یا مبارات باشد، زوجه می تواند در ایام عده نسبت به ما بذل رجوع کند.
      برای این که برای مطاله مهریه با مشکل اثبات رجوع مواجهه نشوید، پیشنهاد می شود رجوع را در دفتر ازدواج ثبت کنید.
      برای ملاحظه رویه قضایی در این خصوص، به پاسخ قبلی بنده به سئوال خانم حنا در بخش دیدگاه پست حاضر مراجعه کنید.

دیدگاهتان را بنویسید