نظریه مشورتی شماره ۱۳۲۱/۷ مورخ ۱۳۹۱/۰۶/۲۹
مقررات مواد ۵۰۴ تا ۵۱۴ قانون آئین دادرسی در امور مدنی از جمله مقررات ماده ۵۰۷ [این قانون] مبنی بر اینکه حکم راجع به اعسار از هزینه دادرسی در هر حال حضوری است و غیابی محسوب نمی شود در مورد اعسار از محکومبه یا دین نیز رعایت می شود.
نظریه مشورتی شماره ۴۵۸۱/۷ مورخ ۱۳۹۰/۱۱/۰۵
حکم دادگاه در مورد قبول اعسار خواهان از هزینه دادرسی مطابق قسمت اخیر ماده ۵۰۷ قانون آیین دادرسی در امور مدنی در هرحال حضوری است و در این خصوص صدور حکم غیابی موضوعیت ندارد. ولی در مورد دعوی اعسار از محکوم به موضوع تابع مقررات کلی آیین دادرسی دادگاههای عمومی و انقلاب در امور مدنی است.
نظریه مشورتی شماره ۱۸۰۲/۷ مورخ ۱۳۸۹/۰۳/۲۵
حکم دادگاه در مورد قبول اعسار خواهان از هزینه دادرسی مطابق قسمت اخیر ماده ۵۰۷ قانون آیین دادرسی در امور مدنی در هرحال حضوری است و در این خصوص صدور حکم غیابی موضوعیت ندارد. ولی در مورد دعوی اعسار از محکوم به موضوع تابع مقررات کلی آیین دادرسی دادگاههای عمومی و انقلاب در امور مدنی است.
منبع: قضاوت آنلاین
با سلام و عرض ادب
احتراما ، چنانچه در دادگاه نخست شورای حل اختلاف رای بر محکومیت خوانده صادر گردد و خوانده در مدت قانونی دادخواست تجدیدنظر خود را به دادگاه برساند اما بدلیل عدم توان در پرداخت هزینه دادرسی ، دفتر دادگاه دادخواست او را تحویل نگیرند ، یعنی رای دادگاه اول مورد تایید قرار میگیرد و نسبت به آن حکم صادر میشود ./
ایا راهی برای بررسی مجدد پرونده وجود دارد یا خیر ؟
ایا تقدیم دادخواست اعسار در مورد همین پرونده ، به معنای قبول کردن محکومیت خوانده ، میباشد یا خیر ؟
با درود
اگر رأی شورای حل اختلاف در دادگاه عمومی حقوقی یا کیفری تأیید شود، از رأی این دادگاه می توان در صورت وجود جهات اعاده دادرسی، تقاضای اعاده دادرسی عادی نمود. برای اطلاع بیشتر به ماده ۴۲۶ قانون آیین دادرسی دادگاههای عمومی و انقلاب در امور مدنی و ماده ۴۷۴ قانون آیین دادرسی کیفری مراجعه شود. همچنین با توجه به تبصره یک ماده ۴۷۷ قانون اخیر، در صورتی که رأی دادگاه حقوقی یا کیفری که در تأیید رأی شورای حل اختلاف صادرشده است، خلاف شرع بیّن باشد، میتوان درخواست اعاده دادرسی فوقالعاده کرد. ضمناً تقدیم دادخواست از اعسار از محکومبه مؤید پذیرش محکومیت است.
با سلام
۱- آیا بدون درخواست اعسار، زوجه از پرداخت هزینه دادرسی معاف است و یا حداقل در مرحله اجرا اخذ میشود؟
۲- اگر اعسار زوجه از پرداخت هزینه دادرسی در دادخواست مهریه صادر شود، در سایر دادخواست ها هم میتواند از همان حکم اعسار استفاده کند؟
با درود
پاسخ سئوالات شما به ترتیب به شرح زیر است:
۱- پاسخ منفی است، باید درخواست اعسار به عمل آید وگرنه مرجع قضایی از کجا می داند که علت عدم ابطال تمبر هزینه داردسی چیست.
معاقیت از پرداخت هزینه دادرسی موقت است و در صورت دارا شدن معسر از وی وصول می شود. بنابرانی اگر دادگاه حکم به محکومیت زوج به پرداخت نفقه و اجرت المثل صادر کند و وی آن را به زوجه بپردازد، چون زوجه از حالت اعسار خارج می شود، باید هزینه دادرسی را پرداخت کند. به همین دلیل است که ماده ۵۱۱ قانون آیین دادرسی دادگاه های عمومی و انقلاب در امور مدنی مقرر داشت: «هرگاه مدعي اعسار در دعواي اصلي محكوم له واقع شود و از اعسار خارج گردد، هزينه دادرسي از او دريافت خواهد شد.» و نیز ماده ماده ۵۱۴ قانون مزبور بیان می کند: «هرگاه معسر به تاديه تمام يا قسمتي از هزينه دادرسي متمكن گردد، ملزم به تاديه آن خواهد بود همچنين اگر با درآمدهاي خود بتواند تمام يا قسمتي از هزينه دادرسي را بپردازد دادگاه با در نظر گرفتن مبلغ هزينه دادرسي و ميزان درآمد وي و هزينه هاي ضروري زندگي مقدار و مدت پرداخت هزينه دادرسي را تعيين خواهد كرد.»
۲- اعسار برای هر دعوا تنها برای تمام مراحل دادرسی آن دعوا است نه دعاوی دیگر ولی اگر دعاوی متعدد در یک دادخواست مطرح شود و برای همه آن ها حکم اعسار صادر شود، حکم اعسار شامل تمامی این دعاوی است. برای اطلاعات بیشتر مواد ۵۰۸ و ۵۰۹ قانون آیین دادرسی دادگاه های عمومی و انقلاب در امور مدنی را مطالعه نمایید.
با سلام و دعای خیر
شخصی که در دادگاه حقوقی محکوم گردیده و جهت تجدیدنظر تقاضای اعسار از هزینه دادرسی کرده باشد و اعسارش مورد پذیرش هم در دادگاه بدوی و هم تجدیدنظر نشده و تقاضای اعسارش رد شده باشد، آیا پس از حکم قطعی و محکوم شدن به پرداخت و جبران خسارت محکومبه شده باشد، مجدداً می تواند تقاضای اعسار از پرداخت محکومبه کند یا همان حکم اعسار پرداخت از هزینه دادرسی در محکوم به نیز اعمال می شود!؟
با سپاس فراوان از شما بزگواران
با درود
۱- اعسار از هزینه دادرسی هر دعوا غیر از اعسار از محکوم به آن دعوا است.
۲- مطابق قانون آیین دادرسی مدنی، معافيت از هزينه دادرسي صرفاً برای تمام مراحل مربوط به همان دعوا قابل استفاده است.
۳- برابر مقررات خوانده مدیون می تواند در اثنا دادرسی نیز دعوای اعسار از محکوم به طرح نماید. برای اطلاعات بیشتر پست «طرح دعوی اعسار مدیون در اثنای رسیدگی به دعوی داین» را مطالعه نمایید.
۴- رد دعوای اعسار از هزینه دادرسی مانع از آن نیست که محکوم علیه در حدود مقررات قانون نحوه اجرای محکومیت های مالی بتواند دعوای اعسار طرح کند.
با سلام و عرض ادب
خدمت استاد گرانقدر جناب مرادی
بسیار از لطف حضرتعالی جهت راهنمایی و پاسخ به سوال اینجانب سپاسگزارم و دعاگوی شما هستم
با درود و تشکر از لطف شما