سوال ۴۱۴ گروه تحلیل کاربردی حقوق
با توجه به این که در آخرین ماده قانونی برخی از قوانین، حسب مورد، عبارتهایی مانند «سایر قوانین در موارد مغایر نسخ می شود، کلیه قوانین و مقررات مغایر با این قانون نسخ می گردد، ساير قوانين و مقررات در موارد مغاير ملغي می گرد و …» بیان می شود، مقصود قانونگذار چه نوع قوانینی می باشد و چگونه باید تمییز داد؟
نظر اکثریت: در خصوص برداشت عبارت “سایر قوانین مغایر با این قانون نسخ می گردد” که در مواد آخر بعضی قوانین نوشته می شود؛ این عبارت دال بر نسخ صریح قانون مغایر است. پس هر جا قانونی تصویب شود و این عبارت در آن نوشته شود، هر قانون دیگری که مغایر با مواد قانون تصویب شده است، توسط این عبارت در آن قانون جدیدالتصویب، نسخ صریح شده است. به عبارت دیگر، منظور از عبارت کلیه قوانین و مقررات مغایر با این قانون، در آن قسمت که تعارض دارد و کليه قوانين و مقررات مغاير با اين قانون در آن قسمت که مغايرت دارد، در همان حوزه ملغي ميشود.
نظر اقلیت: این عبارت نه نسخ صریح است و نه نسخ ضمنی، زیرا زمانی قانون جدید التصویب می توان مواد مغایر با خود را نسخ کند که صراحتاً ذکر کند فلان ماده یا فلان قانون نسخ می باشد. از طرفی نسخ ضمنی هم نیست، زیرا نسخ ضمنی زمانی است که دو حکم متعارض برای موضوع واحد بیان شود و این تعارض نیز از جمله تعارض مستقر باشد یعنی نتوان این دو ماده را جمع عرفی کرد و یا تخصیص یا تقیید زد و یا سایر موارد حل تعارض دلیلین را بر آن بار کرد. لذا در این مورد که بیان شده است، هر قانون مغایر نسخ است، لذا ماده ای که می خواهد تعارض با این ماده داشته باشد، موضوعاً متفاوت است لذا چگونه این ماده، آن ماده را نسخ ضمنی کند؟ پس این عبارت ولو اینکه در آن نوشته شده، سایر قوانین مغایر نسخ می باشد اما چون مشخص نیست سایر قوانین مغایر چه قوانینی است، نمی تواند دال بر نسخ باشد، در نتیجه این عبارت زاید است.
منبع: قضاوت آنلاین
آخرین بروزرسانی: اسفند ۴ام, ۱۳۹۸ ساعت: ۰۳:۰۲ ب.ظ