آموزش حرفه ای وکالت، گامی در کسب موفقیت حرفه ای وکیل در شغل وکالت دادگستری
علی مظاهر – دانشجوی دکتری حقوق خصوصی و وکیل دادگستری
مطالب حاضر علاوه بر آن که می تواند در صورتی که به حرفه مقدس وکالت اشتغال می ورزید راهگشای شما باشد، می تواند با ارایه شمای کلی از حرفه، در تصمیم گیری دوستان برای انتخاب حرفه وکالت یاریرسان باشد. علاوه بر تجربیات فردی نگارنده، تلاش خواهد شد تجربیاتی که از استادان به نام فن به اینجانب انتقال داده شده را دراختیار دوستان قرار دهم.
در دوران دبیرستان و دانشگاه، همواره دغدغه انتخاب شغل و حرفه آینده همراه ماست. سوال هایی از قبیل کدوم رشته خوبه؟ با این رشته می شه چی کار کرد؟ درآمد فلان رشته خوبه؟ فلان شغل رو بورسه؟ ببین فلانی داره پول پارو می کنه و …. ذهن همه ما رو درگیر خودش می کنه. همچنین توضیح می دهم چرا بعضی ها تو حرفه وکالت موفق می شن ولی بعضی ها با وجود تلاش فراوان نه.
برای شروع یادتون باشه، «تجارت موفق وجود ندارد، تاجر موفق وجود دارد.» پس مشکل امروز همکاران جوان ما، تعدد وکیل یا فرهنگ جامعه یا… نیست. در همین اوضاع و احوال، برخی همکاران جوان و بسیاری از همکاران باسابقه تر بسیار موفق هستند. اینجا جایی است که تلاش می کنیم رازشون رو پیدا کنیم.
وکالت جزو حرفه های مبتنی بر اعتماد است، یعنی در این حرفه، مراجعه کننده باید به شما اعتماد نماید و حقایق را برای شما بازگو کند و بخش های مهمی از زندگی خود را که ممکن است متضمن مال، آبرو و حتی جانش باشد را به شما بسپرد. مانند یک پزشک و یک جراح.
حتماً بخوانید: آشنایی با ویژگی های ظاهری و رفتاری وکیل دادگستری، بهمن کشاورز |
مسلم است شناخت قبلی به ما کمک می کند مورد اعتماد قرار گیریم و درست به همین دلیل است که در ابتدای کار موکلین شما همگی از آشنایان خواهند بود. اما وکیل موفق کسی است که دایره موکلین خود را گسترش دهد و از سوی دیگران معرفی گردد.
عوامل اعتمادسازی
موارد متعددی می توانند به ما کمک کنند تا قابل اعتمادتر به نظر برسیم. در زیر به بررسی تعدادی از آنها می پردازیم:
۱- صداقت: هرگز به موکلتان دروغ نگویید. حقیقت دیر یا زود آشکار می شود و هیچکس به یک دروغگو اعتماد نخواهد کرد. این صداقت را از بدو تماس موکل با خودتان آغاز کنید.
متاسفانه رایج شده است که برخی همکاران با دادن وعده های دروغین و ادعای آشنایی با ارکان دادگاه یا قضات یا داشتن ارتباط و غیره سعی در جلب موکل می نمایند. این کار نه تنها جنبه کیفری و انتظامی دارد، بلکه باعث می شود به عنوان وکیلی دروغگو معرفی شوید. شاید در ابتدا موفق به جذب چند موکل شوید، اما احتمالاً ایشان شما را به کسی توصیه نخواهند کرد. این امر به خصوص در شهرهای کوچک موجب خواهد شد به زودی مجبور به تغییر شغل شوید! اگر اشتباهی هم انجام دادید، صادقانه به موکلتان بگویید. بهتر از این است که به او دروغ بگویید. اگر پرونده ای به نظرتان نشدنی است و احتمال رای گرفتن بسیار پایین است، آن را نگیرید.
۲- آراستگی : ناخودآگاه انسان، فردی را که ظاهری آراسته تر دارد قابل اعتمادتر می بیند. در حرفه وکالت همواره باید سعی شود لباسی مناسب شان این حرفه و در کمال آراستگی انتخاب شود. آراستگی الزاماً به معنای پوشیدن لباس های گرانقیمت نیست، همواره باید لباس شما تمییز، مرتب، اطو کشیده و دارای تناسب رنگ باشد. برای خانم ها پوشیدن مانتو شلوار های سِت بسیار برآزنده خواهد بود. یادتان باشد: ظاهری آشفته می تواند به بی تفاوتی و بی نظمی ربط داده شود.
۳- رعایت ادب: در برخوردها و سخن گفتن ها، حتی نسبت به طرف مقابل دعوی، رعایت ادب و احترام را بنمایید. این موضوع آنقدر اهمیت دارد که در سوگندنامه وکالت نیز بدان تصریح شده است. یک فرد بی ادب، لاابالی و غیر قابل اعتماد به نظر خواهد رسید. تلاش کنید حتی در مقابل بی حرمتی های احتمالی، از سوی هر کسی؛ ارکان دادگاه، طرف مقابل یا حتی خود موکل خویشتندار باشید. مسلم است یک فرد مودب و صبور قابل اعتمادتر خواهد بود.
یکی از نشانههای این ادب و متانت، زمانی است که موکل پیش از شما به همکار دیگری مراجعه کرده است و یا پرونده ای در وسط راه به شما رجوع می شود. برخی از همکاران با کوبیدن همکار قبلی و بیسواد و بی وجدان و … معرفی کردن او تلاش می کنند موکل را جلب و جذب نمایند. این امر علاوه بر اینکه موجب بی اعتمادی جامعه به حرفه خواهد شد، شما را فردی بی ادب جلوه گر خواهد کرد.
۴- رازداری: وکیل محرم اسرار و رازدار مردم است. هرگز امور مربوط به پرونده ها را به خصوص با ذکر مشخصات و نام برای دیگران و به خصوص افرادی که طرفین دعوا را می شناسند بازگو نکنید. علاوه بر اینکه ممکن است این امر به زیان موکل تمام شود و اسراری مربوط به پرونده به گوش طرف مقابل برسد، هیچ کس به فردی که اسرار را فاش می کند اعتماد نخواهد کرد. برای مشاهد خاطره شخصی مرتبط با موضوع به اینجا مراجعه کنید.
در ادامه مطالعه کنید: آموزش حرفه ای وکالت (قسمت دوم)، علی مظاهر |
۵- نظم و انضباط: یکی از مهمترین اصول برای یک وکیل دادگستری رعایت نظم است. فردی نامنظم و بی دقت نمی تواند مورد اعتماد باشد. کوچکترین بی نظمی و بی دقتی می تواند فاجعه بار یاشد. گم کردن اصول اسناد موکل، فراموش کردن زمان یک دادگاه یا سپری شدن یک مهلت قانونی می تواند دردسر جدی برای وکیل ایجاد کند.
سر وقت رسیدن به قرارها، قرار دادن اسناد و مدارک در جای مطمئن، تنظیم درست بدل پرونده ها و حتی نظم و ترتیب دفتر و میز کار شما علاوه بر اینکه در کارها بسیار کمک می کند، باعث می شود اعتماد موکلین بیشتر جلب شود.
۶- مادیگرا نبودن: این درست است که وکالت یک حرفه است و نهایتاً هدف از اشتغال به آن کسب درآمد است، اما یادمان باشد مراجعه کننده به ما معمولاً در موقعیت بسیار بدی به سر می برد. درمانده و گرفتار است. هر برخوردی که باعث شود این حس به موکل منتقل شود که ما منتظریم از گرفتاری او پول در بیاوریم و او را به شکل اسکناس می بینیم، هرگز به ما اعتماد نخواهد کرد. اشتغال به حرفه مقدس وکالت یک موهبت است، موهبتی که از طرف آفریدگار یکتا به ما ودیعه داده می شود. شغلی است که با اشتغال به آن می توانید به گرفتاران و درماندگان کمک کنید و گره از کار خلق باز نمایید. اگر هدف را حل مشکل طرف مقابل بدانیم، مطمئن باشید در نهایت از نظر مالی موفق تر خواهید بود.یادمان باشد: مردم به یک وکیل پولکی اعتماد نمی کنند.
منبع: قضاوت آنلاین به نقل از سایت علمی دانشجویان ایران