بهبود مهارت
بهبود مهارت

آموزش حرفه ای وکالت (قسمت دوم)، علی مظاهر

آموزش حرفه ای وکالت، گامی در کسب موفقیت حرفه ای وکیل در شغل وکالت دادگستری

علی مظاهر – دانشجوی دکتری حقوق خصوصی و وکیل دادگستری

در این بخش قصد داریم ابزارهایی که به کمک یک وکیل دادگستری می آید را معرفی نماییم. مهارت ها و دانسته هایی که برخی از آنها را در دانشکده حقوق نمی آموزند، اما در این حرفه بسیار موثر هستند.

1- آیین دادرسی و قوانین شکلی:

همواره یکی از دغدغه های مهم کارآموزان وکالت و وکلای جوان، ندانستن قواعد شکلی دادرسی است. البته متاسفانه مراکز قضایی اخیراً آنچنان سلیقه ای و فراقانونی عمل می نمایند که واقعاً می توان برای هریک آیین دادرسی جداگانه ای تدوین نمود! اما به طور کلی دانستن مقررات شکلی بسیار به یک وکیل کمک می نماید.
دادخواست نادرست تقدیم نمودن از جانب وکیل دادگستری پذیرفته و شایسته نیست و حتی می تواند تخلف انتظامی محسوب شود. در زمان تقدیم دادخواست به مقررات مربوط به شکل دادخواست، صلاحیت محلی و ذاتی و مواردی از این دست بسیار دقت نمایید و هر چیزی که به نظرتان می رسد ممکن است نادرست باشد را، از همکاران باسابقه تر بدون تعارف و خجالت سوال کنید.
به علاوه تسلط به مقررات شکلی و همچنین مقررات اجرایی بسیار می تواند در پیشبرد پرونده ها موثر باشد و از شما یک وکیل موفق و برنده بسازد. مقررات آیین دادرسی (کیفری و مدنی) و سایر قوانین شکلی (مانند قوانین مربوط به هزینه های دادرسی و اجرای احکام) را به دقت فرا بگیرید.

حتماً بخوانیدآشنایی با ویژگی های ظاهری و رفتاری وکیل دادگستری، بهمن کشاورز

2- نگارش مناسب:

با توجه به اینکه در بسیاری از پرونده ها، آنچه عملاً دفاع تلقی می شود، لایحه هایی است که تقدیم می گردد و صورتجلسه دادگاه است که معمولاً توسط خود وکیل نوشته می شود، می توان گفت دادرسی در ایران کتبی است. در تنظیم دادخواست نیز نگارش اهمیت بسیار دارد. براین اساس، یک وکیل دادگستری خوب، باید از فن نگارش قوی برخوردار باشد. این فن نگارش شامل دایره لغات وسیع، دیکته قوی و آیین نگارش صحیح و توانایی انتقال معانی در کوتاهترین و موثرترین جمله ها می باشد.
یک لایحه و یا یک دادخواست و نیز صورتجلسه دادگاه باید کوتاه و مختصر باشد و از تکرار سخن در آن پرهیز گردد و در عین حال کاملاً مطلب را به مخاطب برساند. اشتباه های نگارشی و دیکته ای باعث خواهد شد مضحکه دیگران شویم و بی سواد معرفی گردیم.
قضات لوایح و دادخواست های مفصل و طولانی را مطالعه نمی کنند و مطالب اصلی در لابلای پرحرفی ها و زیاده گویی ها مدفون شده و از دید پنهان می مانند و باعث می شوند حقوق موکل پایمال شود.
خط خوش و خوانا علاوه بر اینکه ما را فردی باسوادتر جلوه می دهد باعث می شود قاضی در خواندن مطلب ما رغبت بیشتری داشته باشد. توصیه می شود دادخواست ها و لوایح تایپ شوند.
در ارجاع به اسناد بهتر است مدارک ارایه شده به دادگاه شماره گذاری شوند و نکته های مهم و مورد نظر ما در سند با ماژیک مخصوص (های لایت) مشخص گردند و در لایحه قید شود: با توجه به مدرک فلان ( سند شماره …) تا قاضی بهتر یتواند مطالب را بیابد.

در ادامه مطالعه کنیدآموزش حرفه ای وکالت (قسمت اول)، علی مظاهر

3- روابط عمومی بالا:

در آغاز این حرفه، بیشتر موکلین شما از میان دوستان و آشنایانتان خواهند بود. چند سال طول می کشد تا این دایره موکلین گسترش یابد. هرچه تعداد افرادی که می شناسید بیشتر باشد، احتمال اینکه تعداد بیشتری پرونده به شما ارجاع شود افزایش می یابد، در نتیجه تلاش کنید در اجتماع روابط قوی و سالم برای خود بسازید. با همه خوشرویی کنید و در همه مراسم عزا و عروسی و مانند آن حضور به هم برسانید!
باور کنید قصد مزاح ندارم! وکیل باید دارای موقعیت اجتماعی برجسته باشد. اطرافیان باید شما را فردی مورد اعتماد و توانمند بشناسند و همه اینها نیازمند داشتن توانمندی های اجتماعی و برقراری ارتباط بالاست.
سخنوری هم یکی از همین توانمندی هاست. مانند نگارش خوب، وکیل باید موجز، سلیس، روان و زیبا سخن بگوید و در کوتاهترین جمله ها موجز و مختصر و متین منظور را بیان نماید.

4- توانایی دسته بندی مطالب و حضور ذهن:

ذهن انسان مانند کتابخانه شلوغ است. فرض کنید می خواهید کتابی را در کتابخانه خود بیابید. اگر تنها چند کتاب داشته باشید به سرعت به کتاب مورد نظر دست خواهید یافت. حال اگر ده ها و صدها و بلکه هزاران کتاب در کتابخانه داشته باشید و آنها را روی هم انباشته کرده باشید، ممکن است ماه ها به دنبال کتابتان بگردید! وکیل نیازمند دانستن هزاران نکته و ماده قانونی و رای وحدت رویه است. اگر نتوانیم مطالب را دسته بندی نماییم، نمی توانیم به سادگی راه حل مشکل مطروحه را در میان هزاران ماده ای که می دانیم بیابیم. دسته بندی مطالب در ذهن انسان علاوه بر اینکه زمانبر است، خود نیازمند تمرین و ممارست است. در زمان دانشجویی و تحصیل اگر هر مطلبی را که می خوانید تلاش نمایید ارتباط منطقی و موضوعی میان آن مطلب و سایر دروس و مواد قانونی را در ذهن برقرار سازید کمک بزرگی به دسته بندی مطالب می شود. اگر در دوران دانشجویی نتوانسته اید مطالب را دسته بندی نمایید باز هم دیر نشده است!
موضوعات حقوقی رایج و مهم را فهرست وار بنویسید. سپس تلاش کنید به یاد بیاورید در مورد هر یک چه چیزهایی می دانید، بعد هر مطلب جدیدی که در مورد آن موضوع به گوشتان خورد بعدها به آن اضافه نمایید. با تکرار و مطالعه این سرفصل ها و تمرین بیشتر به زودی مطالب در ذهنتان دسته بندی می شود و سرعت دسترسی به آنها چندین برابر می شود.

پیشنهاد ما: مرغ از قفس پرید، خاطره وکالتی، علی مظاهر

5- بروز بودن

عملکرد تخصصی در یکی از زمینه ها، آرزوی هر وکیل موفقی است و همانطور که شاید بعدها در مورد آن سخن بگوییم یکی از عوامل موثر در موفقیت وکلا همین عملکرد تخصصی است، اما باید به یاد داشت یکی از انتظارهای جامعه از یک وکیل این است که مسایل رایج و مبتلاءبه جامعه را کاملاً بشناسد و بلد باشد، چک، امور خانواده، روابط کار، ارث و مانند این ها. حتی اگر به دلایلی تمایل به فعالیت در این زمینه ها را نداریم، باید در مورد آن اطلاع کافی داشته باشیم. شما مرتباً در زمینه این امور مورد سوال قرار می‌گیرید. اگر نتوانید پاسخ مناسب بدهید، برچسب بی سوادی خواهید خورد!
توجه کنید! هرگز در موردی اطلاع کافی ندارید، کسی را راهنمایی نکنید، اما در عوض بگویید: براتون نگاه دقیق می‌کنم، من تو این زمینه کار نمی‌کنم. این پاسخ ها خیلی بهتر است تا اینکه با راهنمایی نادرست ما به کسی زیان برسد و در نهایت ما را وکیلی بی سواد معرفی کند.

منبع: قضاوت آنلاین به نقل از سایت علمی دانشجویان ایران

آخرین بروزرسانی: سپتامبر 27th, 2018 ساعت: 01:35 ب.ظ

لینک کوتاه مطلب: https://www.ghazavatonline.com/?p=22909


منبع: قضاوت آنلاین؛ پایگاه آموزش حقوق در قالب متن، صوت ، ویدیو، نرم افزار و خدمات مشاوره و وکالت


جستجو در سایت با موتور جستجوی گوگل
تبلیغ متنی: https://www.tehran-atorney.com/
آموزش دریافت کد بورسی رایگان از کارگزاری آگاه در سراسر ایران

در باره مدیر

لوگوی قضاوت آنلاین
تلاش اعضای هیأت تحریریه قضاوت آنلاین بر آن است تا وب سایتی برای آموزش حقوق کاربردی، پاسخگویی به پرسش‌های حقوقی در «انجمن‌های مشاوره حقوقی» و مطالب خواندنی دیگر فراهم‌ گردد.
مطالب بیشتر از من | وب سایت
مشاوره حقوقی رایگان در انجمن

دیدگاهتان را بنویسید