نظریات مشورتی اداره کل حقوقی قوه قضاییه
نظریات مشورتی اداره کل حقوقی قوه قضاییه

تکلیف دادگاه در دعوای بطلان معامله و ابطال سند رسمی و اعلام بی اعتباری آن به ثبت اسناد و املاک مربوطه (نظریه ۳۶۲۵)

دعوای بطلان بیع و ابطال سند رسمی

دادگاه در صورت احراز فساد معامله و صدور حکم بر بطلان آن، باید حکم بر بطلان سند رسمی معامله را نیز صادر و مراتب را به ثبت اسناد و املاک مربوطه اعلام نماید

سؤال:

چنانچه معامله باطل با سند رسمی انجام شده باشد، دادگاه صادرکننده حکم بطلان معامله، آیا مکلف است سند رسمی را ابطال نماید؟

نظریه مشورتی شماره ۷/۳۶۲۵- ۱۳۸۶/۵/۳۱ اداره حقوقی

همان‌طور که از مقررات ماده ۳۹۱ قانون مدنی هم استنباط می‌شود، اگر مبیع مستحق ‌للغیر درآید، آن معامله فاسد است و طبق ماده ۳۶۵ قانون مدنی بیع فاسد اثری در تملک ندارد و لذا چنین معامله‌ای باطل است. مع‌ذلک نظر به اینکه اثبات بطلان معامله فاسد، مستلزم اثبات فساد آن معامله است، بخصوص در مواردی که مستند انجام چنین معامله‌ای سند رسمی باشد، دادگاه باید به درخواست ذی‌نفع ضمن اصدار حکم ثبوت فساد معامله، بطلان آن و بی‌اعتباری سند رسمی انجام معامله موصوف را مورد حکم قرار داده، مقرر دارد مراتب بی‌اعتباری سند رسمی در اجرای ماده ۷۱ قانون دفاتر اسناد رسمی و کانون سردفتران و دفتریاران مصوب ۱۳۵۴ به سازمان ثبت اسناد و املاک کشور اعلام شود. مع‌ذلک اگر حکم اعلام فساد و بطلان معامله دلالت صریح بر بی‌اعتباری مفاد سند رسمی کند، می‌توان نسبت به اعمال ماده ۷۱ قانون مزبور اقدام نمود تا بی‌اعتباری سند در دفتر املاک ثبت شود و در این صورت نیازی به اصدار حکم جداگانه ابطال سند نیست.

منبع: قضاوت آنلاین

لینک کوتاه مطلب: https://www.ghazavatonline.com/?p=28492


منبع: قضاوت آنلاین؛ پایگاه آموزش حقوق در قالب متن، صوت ، ویدیو، نرم افزار و خدمات مشاوره و وکالت


آموزش دریافت کد بورسی رایگان از کارگزاری آگاه در سراسر ایران

در باره مدیر

لوگوی قضاوت آنلاین
تلاش اعضای هیأت تحریریه قضاوت آنلاین بر آن است تا وب سایتی برای آموزش حقوق کاربردی، پاسخگویی به پرسش‌های حقوقی در «انجمن‌های مشاوره حقوقی» و مطالب خواندنی دیگر فراهم‌ گردد.
مطالب بیشتر از من | وب سایت
مشاوره حقوقی رایگان در انجمن

۲ دیدگاهها

  1. Avatar photo

    با سلام و عرض خسته نباشید خدمت استاد گرامی جناب آقای مرادی عزیز و عذرخواهی به جهت طرح سوالات متعدد…
    در «دادخواست اثبات بیع و ابطال بیع فضولی» نسبت به یک قطعه زمین مشاعی که خواهان و شرکای وی بوسیله بیع نامه عادی خریداری نموده اند و خواهان فقط کپی مبایع نامه را نزد خود دارد و از سوی احدی از شرکاء به صورت فضولی سهم او هم فروخته شده است، با این ادعای کذب که شریک دیگر ثمن بیع را نپرداخته است. متعاقباً چندین بار نیز توسط خریداران بعدی مورد بیع قرارگرفته است.
    باید در دعوای اثبات بیع فقط فروشنده و شریک و یا شرکاء خوانده دعوا واقع شوند و در دعوای ابطال بیع فضولی خریداران بعدی و شریک یا شرکاء خوانده دعوی باشند؟
    و اینکه در بهای خواسته باید بهای خواسته و لحاظ ارزش منطقه‌ای زمین در زمان طرح دادخواست به صورت حدودی اعلام شود یا عدم ذکر و قید با جلب نظر کارشناس؟
    با تشکر از توجه و عنایت حضرتعالی
    لطفا مانند همه ی جواب هایی که تا امروز جامع و کامل فرموده اید، پاسخ این سوال روهم بفرمایید تا بنده از شک و تردید خلاصی پیدا کنم….
    سلامت و پایدار باشید.

  2. وکیل دادگستری

    با درود و سپاس از لطف شما
    سئوالات شما به «انجمن حقوقی قضاوت آنلاین» منتقل و در آنجا پاسخ داده شد.
    برای مشاهده پاسخ به تاپیک های «دعوای اثبات معامله» و «دعوای ابطال معامله»مراجعه کنید.
    ضمناً چون بخش «دیدگاه» هر پست تنها برای اعلام نظر نسبت به مطالب سایت اختصاص دارد، منبعد سئوالات خود را بر حسب مورد در یکی از انجمن‌های سایت مطرح کنید