به حکم ماده ۱۲۱۹ ( اصلاحي ۱۳۸۰/۸/۱۴) قانون مدنی، مادر محجور از جمله افرادی است که در کنار سایر اشخاص مذکور مواد ۵۵ و ۵۶ قانون امور حسبی مکلف است جهت اقدامات قانونی لازم از جمله نصب قیم، مراتب وجود محجور را به دادستان عمومی و انقلاب محل اعلام نماید. از طرف دیگر، به موجب ماده ۶۱ قانون اخیر مادر محجور از جمله اشخاصی است که نسبت به سایر افراد حق اولویت در احراز سمت قیمومت را دارد. براین اساس تقاضا مادر وی باید به گونه ای تنظیم شود که ضمن اشاره به اهتمام او در اجرای تکلیف قاونونی، متضمن درخواست اجرای حق اولویت مزبور نیز باشد.
در پیوند با موضوع فوق و به درخواست rohi rohi یکی از کاربران سایت، نمونه درخواست نصب قیم به درخواست مادر صغیر از دادستان عمومی و انقلاب محل اقامت محجور به شرح زیر تهیه گردیده است:
نمونه فرم درخواست نصب قیم برای صغیر به تقاضای مادر وی از دادستان دادسرای عمومی
بسمه تعالی
دادستان محترم دادسرای عمومی و انقلاب شهرستان …. (دایره سرپرستی)
احتراماً به استحضار می رساند، آقای … فرزند … به شماره شناسنامه ….. شماره ملی ….در تاریخ … در اقامتگاه دائمی خود در شهرستان … مرحوم شد. از وی فرزند پسر/ دختری به نام … متولد …… دارای شماره شناسنامه …. مقیم …. در قید حیات است که فاقد ولی قهری می باشد. اینجانبه به عنوان همسر آن مرحوم و مادر صغر ذکرشده، در اجرای تکلف قانونی به شرح ماده ۱۲۱۹ قانون مدنی ناظر به بند ۱ ماده ۱۲۱۸ این قانون مراتب را جهت انجام اقدامات قانونی لازم برای نصب قیم با لحاظ حق اولویت مادر موضوع ماده ۶۱ قانون امور حسبی به آن مقام اعلام می دارم.
محل اقامت صغیر: ……………………
اقامتگاه متقاضی: ……………………
نام و نام خانوادگی
امضاء
تذکر: در صورتی که اقامتگاه محجور در شهرهای بزرگ مانند حوزه قضایی تهران باشد، با توجه به تقسیم کار صورت گرفته، امور سرپرستی و محجورین را یکی از معاونین دادستان برعهده دارد که به این جهت عنوان درخواست مزبور باید خطاب به «معاون محترم دادسرای ناحیه … (امور سرپرستی)» تنظیم شود.
مدارک لازم برای تشکیل پرونده حجر و صدور قیم نامه
اصولاً برای برای تشکیل پرونده حجر و صدور قیم نامه مدارک زیر لازم است:
١– اصل و فتوکپی مصدق تمام صفحات شناسنامه متوفی، کارت ملی و گواهی فوت ایشان
۲- اصل و فتوکپی مصدق تمامی صفحات شناسنامه صغیر
۳- اصل و فتوکپی مصدق تمامی صفحات شناسنامه مادر صغیر
۴- اصل و فتوکپی مصدق تمامی صفحات سند ازدواج رسمی والدین صغیر
۵- دو قطعه عکس مادر صغیر جهت الصاق روی قیم نامه (که پس از صدور حکم قیمومت مادر از سوی دادگاه استفاده خواهدشد)
آخرین بروزرسانی: فروردین ۳۱ام, ۱۳۹۹ ساعت: ۰۹:۲۰ ق.ظ
با سلام و تشکر از زحمات جنابعالی
اطلاعات ارائه شده در عین خلاصه بودن آن بسیار مفید واقع گردید.
در صورت امکان در مورد مراحل انحصار وراثت هم اطلاعاتی در سایت قراردهید که مورد رجوع بسیاری از افراد جامعه نیز می باشد.
آرزوی موفقیت در راه اطلاع رسانی هرچه بیشتر را از خداوند منان خواستارم.
با درود و سپاس از حسن نظر و قدرشناسی شما
درخواست شما در برنامه کاری سایت قرار داده می شود و به مجرد تهیه مطالب کاربردی در این خصوص، در سایت منتشر خواهدشد.
پیشنهاد می شود که برای اطلاع از زمان انتشار در اعلان (نوتفیکشین) یا خبرنامه سایت عضو شوید.
سلام همکار محترم و دوست بسیار عزیزم جناب آقای مرادی
در خصوص مطالب و مباحث بسیار ارزنده ارائه شده و نشر علمی سایت شما بسیار خرسندم که مراتب شکرگذاری خودم را عرض کنم.
در ضمن، سهوالقلم هایی هم مشاهده می شود که از باب پیشنهاد تقدیم می گردد، مثلاً در بحث قیمومیت فرزند صغیر و تکلیف مادر مستند قانونی ماده ۱۲۹۱ عنوان شده است، در حالی که درست نیست بلکه باید ماده ۱۲۱۹ عنوان می شد البته الان که بالای نامه را در متن مجدداً دیدم متن درست است ولی نامه به سرپرستی اشتباه تایپ شده است.
با آرزوی موفقیت و سربلندی روز افزون برایتان.
اسداله داوری
با درود و عرض ارادت خدمت جناب آقای داوری
خاطرات همکاری ایام اشتغال در مؤسسه با شما و دیگر دوستان معزز همواره در یاد و ذهن من جاوانه است.
از حسن نظر و لطف شما نسبت به سایت و محتوای آن که موجب خرسندی اعضای تیم نیز خواهدبود، بی نهایت سپاسگزارم.
ضمن ستایش دقت نظر و نکته سنجی شما، اصلاح شماره ماده نیز انجام شد.
لحظه هايتان پر از بهانه شاد زيستن
مانا باشید.
با سلام
اگر زوح فوت شده باشه و مادر درخواست قیمومت فرزندش را با توجه به اینکه پدربزرگ فرزند در قید حیات هست رو بخواد، متن دادخواست به چه صورت باید تنظیم بشه؟
با توجه به این که سن جدپدری ۸۰ ساله و ساکن شهر دیگه ای هست و مادر و فرزند ساکن تهران و مادر طبق ماده ۱۱۸۴ می خواد که درخواست عزل ولی قهری بنماید.
با درود
سئوال شما متضمن دو درخواست نسبتاً متفاوت است که پاسخ آن به شرح زیر است:
قسمت اول- جدی پدری صغیر که ولی قهری وی محسوب می شود را تنها در صورتی که رعایت غبطه و مصلحت صغیر را رعایت نکند یا مرتکب خیانت در امانت شود، می توان تحت شرایطی عزل کرد و برای اداره امور مالی، اموال و دارایی مولی علیه قیم تعیین نمود.
مقصود از عدم رعایت غبطه و مصلحت صغیر این است که وی که مسئولیت اداره امور مالی و اموال و دارایی صغیر را بر عهده دارد، به جای این که مانند پدری دلسوز در جهت منافع صغیر آن را مدیریت کند به ضرر وی اقدام کند.
در صورتی که دلایلی در این خصوص در اختیار دارید، کافی است طی درخواستی خطاب به دادستان عمومی و انقلاب شهرستان مربوطه درخواست عزل ولی قهری و تعیین قیم کنید و مادر صغیر خودش را برای قیمومت پیشنهاد دهد.
با این اقدام پرونده تشکیل می شود و دادستان مطابق قانون مراتب را بررسی و در صورت احراز اثبات عدم رعایت غبطه صغیر، پرونده را به دادگاه خانواده ارسال تا رسیدگی و ولی قهری عزل و قیم پیشنهادی نصب شود.
البته می توانید مستقیماً نیز درخواست فوق را از دادگاه فوق به عمل آورید ولی در این صورت بار اثبات سنگین عدم رعایت غبطه و مصلحت صغیر و خیانت ولی قهری بر عهده شما قرار می گیرد که شاید از عهده آن برنیاید.
برای ملاحظه فرم این قسمت پست « فرم تقاضای عزل ولی قهری و نصب قیم برای صغیر به درخواست مادر محجور از دادستان عمومی و انقلاب» را ملاحظه کنید.
قسمت دوم- اگر ولی قهری به علت کهولت سن، بیماری و دوری محل اقامت خود تا محل اقامت محجور و محل استقرار اموال و دارایی های صغیر نتواند وظایف خود را انجام دهد، موضوع عزل وی منتفی است و تنها می توان درخواست ضم امین به ولی قهری نمود. در این صورت کافی است تا مراتب به دادستان مزبور اعلام کنید و مادر صغیر خود را به عنوان امین منضم به ولی قهری پیشنهاد دهد. سرپرستی با تشکیل پرونده کارها را انجام میدد و از دادگاه درخواست صدور حکم بر ضم امین به ولی قهری می کند.
برای ملاحظه فرم این قسمت پست « فرم تقاضای ضم امین به ولی قهری به درخواست مادر صغیر از دادستان عمومی و انقلاب» را مشاهده نمایید.
قابل ذکر است که در هر دو صورت، پس از صدور حکم از سوی دادگاه، پرونده به دادسرای عمومی ارسال تا در سرپرستی آن حسب مورد نسبت به صدور قیم نامه و امین نامه اقدام شده و نظارت های بعدی دادستانی بر عملکرد قیم و امین تا زمان رشد صغیر اعمال شود.
با سلام و وقت بخیر و تشکر از شما بابت پاسخگویی جنابعالی در رابطه با سوالم.
حقیقتش فکر نمیکردم تا این حد جواب کامل بگیرم، واقعاً ممنونم.
در رابطه با سوال قبلی ام باید بگم که طفل مورد بحث هیچ دارایی و مالی نداره و اندک دارایی پدر به عنوان مهریه به مادر رسیده، پس بحث اداره اموال توسط ایشون منتفی هست.
۱- فقط در رابطه با مسایلی که اذن ولی قهری لازمه، آیا با درخواست ضم امین به ولی قهری مادر می تواند مستقلاً برای طفل پاسپورت بگیره و برای مسافرت چتد روزه از کشور خارج کنه بچه رو یا باز هم اجازه جد پدری لازمه؟
۲- آیا راه دیگه ای بجز اذن ولی قهری برای دریافت پاس و اجازه خروج طفل وجود داره؟
۳_ آیا مادر میتونه ندادن نفقه توسط ولی قهری را در دادخواست ضم امین به عنوان دلیل ذکر کنه؟
با درود و سپاس از حسن نظر و لطف شما
پاسخ سوالات شما به ترتیب به شرح زیر است:
۱- مطابق ماده ۱۸ قانون گذرنامه مصوب ۱۰ اسفند ۱۳۵۱، صدور رواید برای فرد تحت ولایت نیازمند اجازه کتبی ولی قهری وی است. همین امر در قسمت نخست قسمت نخست ماده ۴۲ قانون حمایت خانواده مصوب ۱ اسفند ۱۳۹۱ نیز قابل به گونه ای دیگر مورد تأکید قرار گرفته است. همچنین به موجب نظریه مشورتی شماره ۲۴۳۸/۷ – ۲۹/۷/۵۹ اداره حقوقي «اخذ شناسنامه براي اشخاص كمتر از ۱۸ سال با ولي يا قيم آنان است و حكم حضانت فرزند به نفع مادر تأثيري در قضيه ندارد.» در نتیجه، از آنجایی که ضم امین به ولی قهری موضوع ماده ۱۱۸۴ قانون مدنی ناظر به اداره اموال و حقوق مالی مولی علیه بوده ولی اخذ پاسپورت امر غیرمالی است، مورد اخیر از ماده فوق خروج موضوعی دارد.
۲- در صورتی که خروج مولی علیه از کشور به مصلحت وی باشد و ولی قهری از آن امتناع کند، مادر می تواند با مراجعه به دادگاه و اخذ اجازه از این مرجع و با ایداع تأمین مناسب نسبت به آن اقدام نماید. مانند این که صغیر مبتلاء به بیماری است که حیات وی را تهدید می کند و درمان او نیز تنها از طریق جراحی در یکی از بیمارستان های کشورهای خارج ممکن است.
۳- ضمانت اجرای حقوقی و کیفری عدم پرداخت نفقه در قوانین مربوطه تصریح شده که ارتباطی با درخواست ضم امین به ولی قهری ندارد تا در تقاضای اخیر قید شود.
باسلام.
حکم حجر عمه بنده در سال ۹۶ به دلیل محجوریت (عقب ماندگی ذهنی و روان پریشی) صادر شد.
بنده تقاضا دارم که قیم ایشان بشوم.
اولاً تقاضا را باید به دادگاه بدهم یا دادسرا و نیاز به دادخواست دارد یا خیر؟
ثانیاً قاضی در حکم سال ۹۶ تاریخ محجوریت را تعیین نکرده ولی ایشان از حدود ۴۰ سال پیش تاکنون دارای همچین بیماری می باشد، آیا معاملاتی که تا حالا انجام داده صحیح است یا باطل؟
ممنون
با درود
متأسفانه در سئوال مشخص نیست که سن عمه شما چیست، آیا حجر وی متصل به زمان صغر است یا خیر و نیز با توجه به این که همزمان با اعلام حجر و صدور حکم به محجور، قیم وی نیز تعیین می شود، دلایل شما مبنی بر بی لیاقتی قیم فعلی و احراز سمت قیمومت توسط شما چیست، مع الوصف پاسخ سئوالات شما به شرح زیر است:
اولاً- درخواست باید به سرپرستی دادسرا تقدیم شود.
ثانیاً- مطابق مواد ۷۰ و ۷۱ قانون امور حسبی، اثر حجر از تاریخ قطعیت حکم حجر است مگر ثابت شود که حجر قبل از این تاریخ وجود داشته است که اثرش از همین تاریخ خواهد بود و در این صورت دادگاه مکلف به درج این تاریخ در حکم است.
بنابراین، اگر تاریخ حجر در حکم دادگاه تعیین نشده باشد، تاریخ صدور حکم حجر، تاریخ حجر است و معاملات تا قبل از این تاریخ معتبر است.
با سلام خدمت شما و همکاران محترم
من سوالی دارم …
این که مادری دارم پیر و سال خورده که خواهرم او را نگهداری می کند و مادرم یک حقوق بازماندگی دریافت می کند.
می خواهم بدانم آیا اموال مادرم را خواهرم که از او مراقبت می کند، را می تواند قیمومیتش را بردولت بسپارد یا نه؟
ممنون میشم راهنماییم کنید.
با درود
اگر مقصود شما از دولت حکومت اسلامی به معنای اعم باشد که قوه قضاییه و در نتیجه دادستان جزیی از آن است، مطابق قانون مدنی و امور حسبی، حمایت از شخص محجور (فاقد ولی قهری اعم از پدر و جد پدری و وصی منصوب) و حفظ حقوق و منافع مالی او بر عهده دادستان است که در این صورت، هریک از اقوام وی می توانند مراتب را به دادستان اعلام نمایند.
با سلام خدمت جناب آقای مرادی
خواهر من دو فرزند دارد و پدر بچه ها حدود ۹ سال پیش فوت نمود.
پدر بزرگ بچه ها نیز به رحمت خدا رفت.
رفتیم گواهی فوت از شهرستان بگیریم که به اداره سرپرستی ارائه دهیم جهت قیمومیت مادر، گفتند به شما نمی دهیم.
خواهشمندم راهنمایی بفرمایید.
با درود
با توجه به این که صدور گواهی فوت به ویژه برای اشخاص ذینفع بلامانع است، امتناع اداره ثبت احوال محل جای تأمل دارد.
شما می توانید، با ذکر مشخصات فرزندان نیازمند نصب قیم و درخواست قیموت خطاب به اداره سرپرستی دادسرای عمومی، درخواست نمایید با توجه به خودداری ادره ثبت احوال از صدور گواهی فوت، مراتب حیات و وفات پدر و پدر برزگ فرزندان را از این اداره استعلام نماید.
با عرض سلام و احترام خدمت شما عزیزان دل
سال جدید و به شما دوستان و عزیزان زحمت کش تبریک میگم و امیدوارم براتون سالی پر از موفقیت توأم با سلامتی باشد.
دوستان، برای بنده سوالی پیش اومده بود که در حد اطلاعات ناقص من نیست و نبوده در باره قوانین مدنی و کیفری و …
موضوعاتی که بیشتر مردم از آنها کلا بی اطلاع هستن چون واقعا سخت هستند و پر از کلمات عجیب و غیر قابل درک.
برای برادر بنده در سال گذشته حادثه ای رخ داد و ایشان به کما رفتند و هم اکنون توانایی اداره امور مالی و اداری خود را ندارند.
من می خواستم خود را به عنوان «قیم» برادر انتخاب کنم
البته تاکنون توانستم «حکم حجر» را از دادگاه دریافت کنم ولی از آن به بعد را نمی توانم انجام بدم.
از همه مهمتر این که، چگونه درخواستی برای قیمومیت بنویسم، روی این مسئله موندم و مشکل دارم.
به طور تصادفی جستجو نمودم و سایت شما رو یافتم و ثبت نام نمودم، به امید این که مشکلم حل شود
دوستان هم اینک از شما عزیزان ممنون می شم اگر در اسراء وقت منو در نوشتن یه فرم برای درخواست قیم کمک کنید.
البته جسارت منو ببخشید، من دیدگاه ننوشتم فقط سوال نوشتم چون کمک لازم دارم شرمنده
بسیار ممنون می شوم اگر منو راهنمایی کنید.
سپاسگزارم، پاینده و برقرار باشید.
خدا نگهدار
با سلام
اعضای هیأت تحریریه قضاوت آنلاین نیز سال جدید را به شما تبریک عرض نموده و خواهان سلامتی برای شما می باشند.
ضمن ابراز تأسف از وقوع حادثه پیش آمدده جهت برادر شما، از خداوند بهبودی عاجل ایشان را مسئلت داریم.
با عنایت به این که به درستی سئوال را در تاپیک «تنظیم فرم درخواست قیم برای محجور» در انجمن مشاوره های حقوقی قضاوت آنلاین مطرح نمودید، برای پاسخ به آنجا مراجعه کنید.
با سلام و خسته نباشید خدمت شما
همسرم چهار ماه گذشته فوت شدند و من دو فرزند دختر دارم.
با توجه به اینکه همسرم یک باب منزل و ماشین دارند و پدر و مادر ایشان در قید حیاط هستند و از حق خودشان نمی گذرند و با توجه به اینکه اگر اونا حقشون بگیرند، باعث آوارگی من و فرزندام میشه،
می خوام مهریه ام رو که به تعداد ۸۱۴ سکه تمام هست رو به اجرا بزارم و همچنین قیمومیت بچه ها را هم خودم بگیرم.
آیا این دو با هم تداخلی نداره؟
اگه من الان برای قیمومیت اقدام کنم، آیا بعد می تونم مهریه ام رو به اجرا بزارم؟؟؟
با تشکر از جنابعالی
با سلام
سئوال شما بر خلاف شرایط مذکور در پست «راهنمای ارسال مطلب، دیدگاه و پرسش حقوقی» در بخش دیدگاه ثبت گردید و به این دلیل با تاپیک « قیمومت فرزندان و مطالبه مهریه از ماترک متوفی» به «انجمن مشاوره حقوقی» منتقل تا توسط مدیران پاسخ داده شود.
سلام وقت بخیر
برای ثبت نام در سجام، بچه های زیر ۱۸ سال که مادر و پدرشون از هم جدا شدن و حضانت بچه ها با مادرشونه، سامانه قیم نامه می خواد!
مگه قیم نامه برای بچه های صغیر نیست؟
اگه این خانم ها هم میتونن قیم نامه بگیرن، شرایطش چی هست؟
با تشکر
با سلام
سئوال شما بر خلاف شرایط مذکور در پست «راهنمای ارسال مطلب، دیدگاه و پرسش حقوقی» در بخش دیدگاه ثبت گردید و به این دلیل با تاپیک « شرایط صدور قیم نامه به نام مادر فرزند» به «انجمن مشاوره حقوقی» منتقل تا توسط مدیران پاسخ داده شود.
با سلام و درود
بنده پدرم فوت شده و برادری دارم که متولد ۵۹ می باشد که عقب ماندگی دهنی شدید دارد و این که برادرم داری یک امتیاز مسکن مهر می باشد.
حالا برای فروش این واحد مسکن مهر نیازی به صادر نمودن قیم نامه هست یا خیر؟
با سلام
سئوال شما بر خلاف شرایط مذکور در پست «راهنمای ارسال مطلب، دیدگاه و پرسش حقوقی» در بخش دیدگاه ثبت گردید و به این دلیل با تاپیک « شرایط فروش اموال عقب مانده شدید ذهنی» به «انجمن مشاوره حقوقی» منتقل تا پاسخ داده شود.
با عرض سلام و خسته نباشید خدمت شما بزرگواری
اینجانب زهره ا… هستم.
۷ ساله متارکه کردم.
مادر ۲ تا پسر دو قلو ۱۵ساله هستم که حضانت پسرام در قبال بخشیدن مهریم گرفتم.
الان برای سهام عدالت ثبت نام میخوان بکنن، میگن مدارکم کامل نیست قیمم نامه میخوان.
لطفا راهنماییم کنین چه جوری باید قیمم نامه بگیرم.
حصانت پسرام دارم ولی قیمم نامه میخوان واس ثبت نام سهام عدال.
راهنماییم کنیین ممنون میشم.
با سلام
آنچه به عنوان پاسخ کوتاه می توان بیان کرد این که، حضانت و ولایت فرزندان دو مقوله متفاوت از هم بوده که هریک آثار خاص خود را دارد.
با توجه به این که پیش تر مشابه سئوال شما در «انجمن مشاوره حقوقی قضاوت آنلاین» مطرح گردید برای پاسخ به «انجمن قیمومت» مراجع کنید.
ضمناً بخش دیدگاه پست اختصاص به اعلام نظر در خصوص مطلب منتشره دارد و برای مشاوره حقوقی باید سئوالات در انجمن مطرح شود.