سیستم قضایی حقوق کامن لا و رومی ژرمن، دکتر محمد شکیبی نژاد
بسم الله الرحمن الرحیم
قبل از مطالعه مقاله «قانون از وضع تا عمل» از جناب آقای علیرضا مرادی، حاشيه آموزشی علمی انگاشتم:
پیش از هر موضوع باید اشاره شود که، به دلیل آنکه جایگاه واقعی بازپرس و دادیاران به جز قانون دادرسی در امور محاکمات کیفری با اصلاحات ۱۲۹۷ خورشیدی معیین نموده، در باقی قوانین صرف آوردن این دو کلمه و تقسیم بندی آن در قانون تشکیل دادگاهای عمومی و انقلاب سابق و شرح وظایف بسنده نموده، معالاسف دقیقاً هر دو نقد و بررسی آقای علیرضا مرادی و جناب دکتر رحیمی دقیقاً صحیح و بدون خدشه است.
با استعانت از فرمان خداوند متعال پس از این ذی المقدمه و آیه شریفه به عنوان مقدمه شروع به قلمی کردن وانشاء مقاله خواهم نمود.
وَکَذٰلِکَ جَعَلنا لِکُلِّ نَبِیٍّ عَدُوًّا شَیاطینَ الإِنسِ وَالجِنِّ یوحی بَعضُهُم إِلىٰ بَعضٍ زُخرُفَ القَولِ غُرورًا ۚ وَلَو شاءَ رَبُّکَ ما فَعَلوهُ ۖ فَذَرهُم وَما یَفتَرونَ * وَلِتَصغىٰ إِلَیهِ أَفئِدَةُ الَّذینَ لا یُؤمِنونَ بِالآخِرَةِ وَلِیَرضَوهُ وَلِیَقتَرِفوا ما هُم مُقتَرِفونَ.
دادیار و بازپرسان چه افرادی هستند و جایگاه آنان کجاست؟
به غایت زیبا و روان توضیح دادید اما یادمان باشد هرچند در سیستم قضایی ایران قاضی دون پایه دادیاران هستند اما در اروپا یا در همین نزدیکی جمهوری تركيه دادیاران نقش اول را در بررسی علل جرم و شکایات برعهده دارند.
همچنین یادآوری این موضوع بی اهمیت نیست که جایگاه بازپرس اکنون در سیستم تفتیشی اتهامی مخلوط ایران که از سیستم کامنلا انگلستان و آمریکایی گرفته شده با سیستم رومن جرمن نمی گنجد چرا که در سیستم کامنلا آمریکایی جایگاه قضات پارکه یا بازپرسان بالاتر از دادستانها وهمردیف روسای محاکم کیفری هستند.بدین سبب است که دیگر اساتید روانه فرانسه و سویس یرای تحصیلات تکمیلی نمیشوند و اگر بشوند هم متوجه میشوند سیستم های قضایی مختلط با کامن لا انگلستان برای بهترین گزینه شده است.
من دادیارانی را می شناسم که دوره دهم بودند، هنوز در همانجا هستند، چرا که سیستم قضایی ما از کتاب Law Made Sample یا GCSE Law تصریح می کند. اول باید لااقل افراد تحصیلکرده وکیل پایه سوم درجه سوم تا درجه یکم درجه اول بعد درجه و پایه ممتاز شوند ولااقل بعد ازده سال باید مشاوره حقوقی و خدمات قضایی به عنوان Paralegal [دستیار وکیل دادگستری] و بعد انتخاب نمایند میخواهند در چندین تخصص وکالت نمایند یا قاضی و از پایه و جایگاه علمی دادیار تا دادیار ناظر و اظهارنظر که مقام سخت و والایی است، بشوند و بعد به انتخاب خودشان دادستان و با FBI يا اسکاتلندیار همکاری کنند یا ریاست مجتمع قضایی بخش با حفظ سمت عنوان دادرس را برای لاقل مدت ۵ سال بپذیرنذ یا به عنوان قاضی پارکه و بازپرس طبق تخصص و تجربهی خود لااقل ۷ سال کار کنند.
جالب است بدانید که، هیچ مرجعی جز محاکم عالی فدرال اجازه اظهارنظر در باره دستورات یا قرارهای احکام صادره را به عنوان استیناف یا پژوهش خواهی ندارند. متاسفانه در این خصوص رویه جاریه همان قانون منسوخه ۱۸۸۱ دادرسی کیفری فرانسه است.
در ايران است که شدیداً بنده به عنوان نسل جدید سیستم قضایی بعد از انقلاب با سیستم پوسیده فرانسوی و رومی جرمن مخالف هستیم، بماند که سیستم اخیر فرانسه پروتکل ۱۹۷۶ به بعد کلاً مواضع خود با سیستم کامن لا انگلیسی وفق داده و آنرا جایگزین نمود.
متاسفانه اتحادیه کانون وکلای دادگستری را منکوب و سرکوب میکنند به عنوان مشاوره حقوقی که به نقل قول از دوست و همکار ایام قدیم جناب استاد دکتر گلدوست جویباری و دکتر نوری نازنین حقیقت همان است که بنده بیان کردم و خط کشی بی شباهت به تصدی گری دو نهاد موازی و اختلال درهمکاری همکاران با یکدیگر نیست چرا که اگر کانون ملی مشاوران وکلا برادر بزرگتر هست چرا آقایی حجازی که خود رئیس این کانون بود باید بعد از اتمام دوره خود جذب اتحادیه و کانون وکلا مرکزشود؟ مثلا نمیخواهند به جای تصحيح كردن قوانين ۱۳۱۵ و آخرين اصلاحات ۱۳۸۵ به بعد در باب تعرفه بندی و تخلفات كه نسخ شده است ….
با سلام و سال نو شما مبارک
ابن بار جناب آقای دکتر پرفسور شکیبی نژاد بواقع شده اند ریاست مجمع تشخیص حل اختلاف و علاوه بر تدوین کنواسیون با نیش قلم یک shortcut اضافه و پروتکل الحاقی به اتحادیه وکالت و مرکز امور مشاوران و وکلاء دادگستری نیشتر را چنان ظریف و سریع و مهلک زدند که تا اتحادیه کانون وکلای مرکز و مرکز امور مشاوران وکلا که نامش شده «کانونهای ملی و محلی» دوباره سرجای خودشان با هم کار و رفاقت نکنند احتمالا از طرق مختلف تادیب و بقول معروف ایشان در قواعد فقیهه : و هو اشد مجازات می شوند.
بفرموده دکتر طاهرخانی و مرحوم پرفسور دکتر امیر حسین فخاری فقط این موضوعات از ایشان ساخته هست.
ارادتمند دانشجوی ارشد و دانشجوی دکتری حقوق بین الملل تجارت ایشان
با عرض سلام و سال نو مبارک
بعد از همه آقایان و اساتید باید چنین استاد بزرگواری چنین موضوع جالب در عین حال چندین موضوع داخل هم نمودن مدل حضرت استاد شکیبی نژاد که سالها پست قضاوت را بر عهده نیز داشته اند
شاید بدون تعارف یکی از ده قضات مبرز ایران بوده و الان در سیستم ستادی ماده دهم کمیسیون تلفیق عالی فضایی دبیر یکم هستند که همزمان که محیط به رشته خصوصی و بین الملل هستند به جرم شناسی و حقوق عموومی هم محیط هستند و جالب این که من در حال مطالعه حکم ایشان در باره نقض کلیه احکام مشورتی در باره موضوع جعل اسناد آن قدر روان اما پیچده و در عین حال قابل فهم و با استفاده از تمام ابزار نقض کردهاند که من برایم تعجب هست جناب مدیر سایت چرا این را به صورت یه مقاله مجزا از حضرت استاد دکتر محمد شکیبی نژاد نمی کنند که افتخار حضور در معیت ایشان بیش از ۴ سال را داشته ام را اما به دلیل آن که دیدم نظری انگار به افتخار و خوشحالی منتشرشده بود و تشکر و قدرانی خود را نثار حضرات استاد دکترشکیبی نژاد و شیروی کرد و فقط برای او آرزوی موفقیت کردید.
خواسیم خاطره ایی بنویسم گفتم روزگاری برای خود حضرت استاد احتمالاً به آدرس ایمیل ایشان می فرستم.
جناب آقای دکتر محمد زاده
با سلام و تبریک سال جدید
ضمن سپاس از دیدگاه ارزشمند شما، رأی مشورتی به جهت پیوند موضوعی با نظریه مشورتی مندرج در پست، در ذیل آن منتشر گردید.
باسمه تعالی
آقایان گرامی و دوستان همکار
اگر قرار باشد بدلیل آنکه در کنار هم فعالیت کردند قرار باشد جناب آقای مرادی یا دوستان و همکاران مراسم برگذار نمایند بمانند مراسم گلریزان هر روز باید شیرینی و نقل و نبات منقسم نمایند و شما نیر منتفع گردید.
نگران نباشید، اصل مطالب را بیان و از حواشی بدور باشید و اگر حاشیه نویسی است، لطفا موضوع ر اBOLD نکنید.
تشکر از لطف دوستان
جناب آقای دکتر شکیبی نژاد
با درود و سپاس از تذکر شما
امید است به یاری دوستان، تمرکز اصلی ما صرف تولید محتوای آموزشی شود.