مقالات آیین دادرسی کیفری
مقالات آیین دادرسی کیفری

صلاحیت دادگاه کیفری دو در قانون آیین دادرسی کیفری 1392 (قسمت دوم)

قسمت دوم- رسیدگی به سایر جرائم منافی عفت غیر از زنا و لواط

در قسمت اول اين سري از مقالات، به هنگام بيان جهات شروع به رسیدگی جرائم در دادگاه كيفري، در بند “د” آن به”جرائمی که بدون نیاز به صدور کیفرخواست، مستقیماً در دادگاه رسیدگی می شود” اشاره كرديم. اين جرائم دو نوع است، يك دسته جرائمی است که مستقیماً در دادگاه كيفري دو رسيدگي مي شود و دسته ديگر جرائمی است که در صورت مشمول درجات هفت و هشت بودن، در این دادگاه رسیدگی می گردد. در این جلسه به قسم اول آن و از جلسه بعد به نوع دوم آن مي پردازيم كه مصاديق متعددي هم دارد.

برابر ماده 306 (اصلاحي 24/3/1394) قانون آيين دادرسي کيفري مصوب 4/12/1392 کميسيون قضايي و حقوقي مجلس شوراي اسلامي جرائم منافی عفت غیر از زنا و لواط، به طور مستقيم و بدون نیاز به قرار جلب به دادرسی دادیار یا بازپرس و کیفرخواست دادستان در دادگاه کیفری دو رسیدگی می شود. متن ماده در قبل از اصلاح چنين بود: «به جرائم زنا و لواط و سایر منافي عفت به طور مستقيم، در دادگاه صالح رسيدگي مي شود.» اما در اصلاحات 5/3/1394 بدین شکل اصلاح شد: «ساير جرائم منافي عفت به طور مستقيم، در دادگاه صالح رسيدگي مي شود.»

به نظر می رسد که اصلاح ماده فوق می توانست به شکل گویاتری صورت گیرد که رافع هرگونه تفسیر و تعبیر باشد. مانند اين كه «جرائم منافی عفت به غیر از زنا و لواط، به طور مستقيم در دادگاه صالح رسيدگي مي شود.» اما مشخص نیست چرا شیوه ساده نويسي قانون رها شده و به شکل قابل تأویل و تفسیر نگاشته شد! با توجه به اين كه قانون برای تمامی عموم مردم نوشته می شود، باید قابل فهم و درک برای اين افراد باشد نه این که خواص هم در درک صحیح مراد قانونگذار متوسل به تفسير شوند.

در هر حال، مفهوم مخالف ماده اصلاحي و قید سایر جرائم منافی عفت مؤيد آن است که جرائم منافی عفتی وجود دارد که جزء سایر جرائم منافی عفت نیست ولي بطور غیرمستقیم در دادگاه رسیدگی می شود. مراد از رسيدگي غيرمستقيم و ساير جرائم منافي عفت چيست؟

منظور از رسیدگی غیرمستقیم، رسیدگی به جرائمی است که منجر به صدور قرار جلب به دادرسی دادیار یا بازپرس و کیفرخواست دادستان گردد. با توجه به سابقه ماده در قبل از اصلاح، باید گفت، رسیدگی به جرائم زنا و لواط به موجب بند «الف» ماده 302 قانون فوق در صلاحیت دادگاه کیفری یک است.

در اصلاحات مورخ 5/3/1394 ماده 306 قانون آيين دادرسي کيفري مصوب 4/12/1392 ، یک تبصره هم به این ماده اضافه شد که به تعریف جرائم منافی عفت می پرازد. این تبصره مقرر می دارد: «منظور از جرائم منافي عفت در اين قانون، جرائم جنسي حدي، همچنين رابطه نامشروع تعزيري مانند تقبيل و مضاجعه است.» بدین ترتیب، منظور از سایر جرائم منافی عفت، جرائمی جنسی غیر از زنا و لواط است که در صلاحیت دادگاه کیفری دو قرار دارد و از مصادیق آن می توان به تفخیذ، قوادی، مساحقه، همجنس گرایی اشاره کرد. جرم انگاری همجنس گرایی در ماده 237 قانون مجازات اسلامی مصوب ۱۳۹۴/۲/۱كميسيون قضائي و حقوقي مجلس شوراي اسلامي به این عنوان: «همجنس گرايي انسان مذکر در غير از لواط و تفخيذ از قبيل تقبيل و ملامسه از روي شهوت، موجب سي و يک تا هفتاد و چهار ضربه شلاق تعزيري درجه شش است.» از بسیاری مباحث تئوریک و تفسیر های ناصواب از ماده 637 قانون مجازات اسلامی تعزیرات و مجازات های بازدارنده برای انطباق عمل با آن جلوگیری نمود. در نظر است در یک مبحث مجزا به این جرم و مصادیق آن پرداخته شود.

قسمت های منتشره:

قسمت اول- آشنایی اجمالی با ترکیب اعضاء، صلاحیت، جرائم قابل رسیدگی در دادگاه کیفری دو، کیفیت رسیدگی، درجه مجازات ها و طرق تشخیص آن

قسمت دوم-رسیدگی به سایر جرائم منافی عفت غیر از زنا و لواط

قسمت سوم-درجات جرم و مجازات ها و نحوه تمييز هريك از هم برای تعیین مجازات های بالاتر و شدید

امتیاز شما به مطلب

لینک کوتاه مطلب: https://www.ghazavatonline.com/?p=406


منبع: قضاوت آنلاین؛ پایگاه آموزش حقوق در قالب متن، صوت ، ویدیو، نرم افزار و خدمات مشاوره و وکالت


آموزش دریافت کد بورسی رایگان از کارگزاری آگاه در سراسر ایران

در باره علیرضا مرادی

وکیل دادگستری
قاضی اسبق دادگستری، وکیل پایه یک کانون وکلا و عضو تحریریه قضاوت‌آنلاین
بنا دارم به مصداق جمله معروف «ارزش دانش هر شخص به شمار خوانندگان آن است» تجربیات حقوقی و قضایی حاصل از 28 سال سابقه قضاوت، وکالت و مشاوره حقوقی در «موضوعات و دعاوی مدنی، تجاری، خانوادگی، حِسبی، ثبتی، ملکی، کارگری و کارفرمایی، صنفی، تعزیرات حکومتی و جزایی» را با بازدیدکنندگان به اشتراک گذارم.
دیگر نوشته‌های من | وب سایت شخصی
مشاوره حقوقی رایگان در انجمن
مشاوره حقوقی در وب سایت