آیین نامه اجرایی
آیین نامه اجرایی

آئین نامه قانون ثبت املاك مصوب ۱۳۱۷ وزیر دادگستری (تنقیح شده)

ماده ۱۳- در موقع توزیع اظهارنامه در قراء مامورین عمل به وسائل مقتضی در محل رسیدگی نموده پس از تشخیص اینكه اعیانی قریه متعلق به رعایا می باشد تعیین شماره فرعی نموده و از روی شماره ردیف و دفتر توزیع اظهارنامه وارد به مالكین اعیانی اظهارنامه می دهد به مالكین عرصه هم پس از تعیین سهام آنها اظهارنامه توزیع می نماید. سپس اظهارنامه های مالكین اعیانی و عرصه را جداگانه با اخذ حق الثبت از هریك از آنها تنظیم و قبول می نماید. در موقع تنظیم آگهی ابتداء عرصه و بعداً اعیانی به اسم مالكین آگهی می شود.

در صورتی كه اختلافی بین مالكین عرصه و اعیانی پیدا شود باید بدوا به مدارك و قبالجات و بنچاق اصل مزرعه و عرصه مراجعه شود. چنانچه مدارك مالكین عرصه حاكی است كه اعیانی ها متعلق به آنان بوده و رعایا مدركی برای مالكیت خود از طرف مالك یا مالكین فعلی یا قبلی ندارند درخواست ثبت را باید از مالك عرصه و ده پذیرفته و رعایا معترض شناخته شوند و چنانچه مدارك مالكیت مالكین قراء و قصبات حكایتی از اعیانی ها ندارد یا رعایا مداركی بر مالكیت خود دارند، حق درخواست ثبت با رعایا است.

ماده ۱۴- نسبت به درخواست های ثبتی كه قبلاً شده و نسبت به اعیانی های آن كه تشریفات این نظامنامنه بعمل نیامده چنانچه در موقع تعیین حدود مالكینی عرصه اعیانی را برای رعایا گواهی نمایند یا قبلا به طور كلی گواهی كرده باشند باید برای اعیانی ها شماره فرعی منظور درخواست ثبت پذیرفته آگهی نمود.

ماده ۱۵- در مورد املاكی كه قبلا درخواست ثبت شده و تعیین حدود بعمل آمده و مالكین حق رعایا را سنبت به اعیانی با اسامی معین قید و گواهی نموده اند و آگهی هم شده است با دریافت حق الثبت از صاحبان اعیانی و تعیین حدود آن می توان در دفتر املاك ثبت و سند مالكیت صادر نمود.

ماده ۱۶- املاكی كه در جریان ثبت عادی بدون قید حق اعیانی برای رعایا به ثبت رسیده و بعد در ثبت عمومی رعایا اظهارنامه داده‌اند چون سابقاً ملك شده و جریان ثبت عمومی موردی نداشته این قبیل پرونده ها باید برای رأی مقتضی به هیأت نظارت احاله شود.

ماده ۱۷- در مورد املاك مشاع اگر بعضی مالكین نسبت به اعیانی ها حق را گواهی كرده و بعضی گواهی نكرده اند نسبت به اعیانی از رعایا اظهارنامه پذیرفته شده و مالكین كه حق مزبور را گواهی نكرده اند معترض شناخته می شوند .

ماده ۱۸ (اصلاحی ۱۳۸۰/۱۱/۸) – ملاك اخذ حق الثبت املاك قیمت منطقه بندی مذكور در ماده ۶۴ قانون مالیاتهای مستقیم مصوب۱۳۷۱/۲/۷ است . هرگاه در موقع ثبت ملك در دفتر املاك ارزش منطقه بندی تغییر كرده باشد بهاء‌ ملك طبق قیمت منطبقه بندی جدید تعیین می گردد در نقاطی كه قیمت منطقه بندی تعیین نشده ملك باید ارزیابی شود. اعتبار برگ ارزیابی یك سال از تاریخ تنظیم است ولو اینكه بها ملك طبق ارزیابی در دفتر املاك و سند مالكیت نوشته شده باشد .

زیرنویس:

ماده ۱۸ (اصلاحی ۱۳۵۳/۱۰/۷)- ملاك اخذ حق الثبت منطقه بندی مذكور در ماده ۲۳ قانون مالیاتهای مستقیم مصوب ۱۳۴۵/۱۲/۲۱ و تبصره آن است، مگر اینكه قیمت اظهار شده مالك بیشتر باشد.

ماده ۱۸ (الحاقی ۱۳۲۲ و ۱۳۳۹)-

ماده ۱۸(مصوب ۱۳۱۷/۸/۱۷)- در موقع توزیع اظهارنامه یك نفر ارزیاب بانماینده همراه خواهد بود كه بهای املاك را تعیین و صورت آنرا باداره ثبت تسلیم نماید و نسبت با ملاكی كه قبلاً درخواست ثبت شده و هنوز سند مالكیت صادر نشده در ضمن جریان توزیع اظهارنامه آن بلوك یا موضع صدور سند مالكیت بایستی ارزیابی شود و در صورت اختلاف راجع بارزش ملك بین درخواست كننده و ارزیاب چنانچه ارزش ملك تعیینی ارزباب كمتر از مبلغ نام برده در اظهارنامه باشد همان مبلغ اظهارشده مالك مناط والا طبق ارزش تعیین ارزیاب حق الثبت گرفته میشود و چنانچه مالك بارزیابی ارزیاب تسلیم نشود بهزینه خود او ارزیاب دیگری مرضی الطرفین یا بقید فرعه از بین سه نفر ارزیاب طرف اعتماد اداره تعیین و ارزیابی میشود.

تبصره ۱ (اصلاحی ۱۳۸۰/۱۱/۸) – چنانچه متقاضی ثبت قبل از ثبت ملك در دفتر املاك بخواهد معامله نماید در پاسخ پرسش نامه دفاتر اسناد رسمی برای معامله باید مبلغ وصولی حق الثبت تعیین و به دفترخانه اعلام شود تا مابه التفاوت بقایای ثبتی ملك را براساس قیمت منطقه بندی دریافت وبه حساب مربوطه واریز نماید.

4.5/5 = (2 امتیاز)

لینک کوتاه مطلب: https://www.ghazavatonline.com/?p=46302


منبع: قضاوت آنلاین؛ پایگاه آموزش حقوق در قالب متن، صوت ، ویدیو، نرم افزار و خدمات مشاوره و وکالت


آموزش دریافت کد بورسی رایگان از کارگزاری آگاه در سراسر ایران

در باره علیرضا مرادی

وکیل دادگستری
قاضی اسبق دادگستری، وکیل پایه یک کانون وکلا و عضو تحریریه قضاوت‌آنلاین
بنا دارم به مصداق جمله معروف «ارزش دانش هر شخص به شمار خوانندگان آن است» تجربیات حقوقی و قضایی حاصل از 28 سال سابقه قضاوت، وکالت و مشاوره حقوقی در «موضوعات و دعاوی مدنی، تجاری، خانوادگی، حِسبی، ثبتی، ملکی، کارگری و کارفرمایی، صنفی، تعزیرات حکومتی و جزایی» را با بازدیدکنندگان به اشتراک گذارم.
دیگر نوشته‌های من | وب سایت شخصی
مشاوره حقوقی رایگان در انجمن
مشاوره حقوقی در وب سایت

۴ دیدگاهها

  1. Avatar photo
    غلامرضا اردلانی

    سلام علیکم
    با توجه به مطالعه سیر تحولات تاریخی قانون ثبت را آغاز کرده ام و نیاز مبرم به قانون ثبت مصوب ۲۶/۱۲/۱۳۱۰ و همچنین متن اصلی آیین نامه قانون ثبت مصوب ۱۷/۸/۱۳۱۷ دارم.
    خواهشمند است در صورتی که متن اصلی قوانین ثبتی را در دسترس دارید به اینجانب ارسال فرمایید. (عمده قوانین منتشر شده اخرین اصلاحات را منتشر کرده اند.)
    در صورتی که هزینه دارد لطفا مبلغ ان را اعلام فرمایید تا در حد وسع دانشجویی واریز کنم.

  2. Avatar photo
    قاسم رسول نیا

    با سلام
    به نظر بنده وقت آن رسیده که آیین نامه ثبت بازبینی شود و تحولات جدید ثبتی در آن لحاظ گردد.

  3. Avatar photo

    با سلام
    بابت تهیه آیین نامه تنقیح شده قانون ثبت املاك که زحمت زیادی داشته، بسیار از سپاسگزارم.