مرکز اروپایی پژوهش های هسته ای
سرن

سرن؛مرکز اروپایی پژوهش های هسته ای

چگونه همه چیز آغاز شد؟ بعد از بیگ بنگ، چه اتفاقی افتاد؟ جهان هستی از چه چیزی ساخته شده است؟ این پرسش هایی بود که سنگ زیربنای مرکز یا سازمان اروپایی پژوهش های هسته ای معروف به CERN را تشکیل داد، سازمانی که نیمی از آن در کشور سوئیس و نیمی دیگر در خاک فرانسه است.

آزمايشگاه سرن به عنوان بزرگترين و پيچيده ترين آزمايشگاه تحقیقات اتمی در جهان، در شهر ژنو در عمق ۱۰۰ متری زمین واقع است. این مرکز يکي از با سابقه ترين و پيشرفته ترين آزمايشگاه هاي تحقيقات فيزيک ذرات بنيادي در جهان محسوب می شود. تونل زير زميني به طول ۲۷ کيلو متر است که به صورت دايره وار ذرات اتمي را درون خود مي چرخاند.

در سرن ۲۶۰۰ کارمند به همراه ۵۸۰ دانشگاه و مؤسسه تحقيقاتي در جهان روي تئوري هاي مربوط به ذرات بنيادي فيزيکي کار مي کنند. تجمگاهی عظیم از دانشمندان که بدنبال عوامل بنیادین شکل یافتن جهان هستی اند.

هزينه آزمايشگاه سرن سالي يک ميليارد دلار است و ميلياردها دلار وسايل و تجهيزات الکترونيکي در تونل نصب شده است. برخي از اين وسايل ذرات اتمي را شتاب مي دهند و برخي ديگر اطلاعات مربوط به حرت اين ذرات را ثبت و آناليز مي کنند. شتاب دهنده ها به ذرات انرژي مي دهند تا با سرعتي نزديک به سرعت نور در تونل شروع به چرخش کنند. سپس دانشمندان اين ذرات را به هم مي کوبند و تأثيرات اين تصادم را مطالعه مي کنند تا به اسرار ذرات بنيادي جهان پي برند. به تعبیر دقیق تر، زیر زمین، مجموعه ای از چهار شتاب دهنده، ذرات را به سرعتی نزدیک به سرعت نور می رساند، سپس به هم برخورد داده می شوند که باعث شکاف آن ذرات می شود. از شتاب دهنده سرن براي تحقيقات در زمينه تئوري بيگ بنگ يا مهبانگ استفاده شده است. معروف ترین دستاورد آنان کشف شواهدی از وجود Higgs boson (بخوانید) بوزون هیگز معروف به «ذره خدا» و فوتون هاي تشکيل دهنده ماهيت نور است. ذره خدا، ذره ای است که به هر چیزی جرم می دهد. این دستاورد بزرگ درستی و صحت دیدگاه مدل استاندارد فیزیک نظری از جهان هستی را تأید کرد.  این روشی است که آنان کارشان را انجام می دادند. بزرگترین شتاب دهنده این مرکز همان است که اخیر سر تیتر محافل خبری بود، آن دماهایی در حد چندین تریلیون درجه خلق می کند و شرایطی که مشابه لحظه تولد جهان هستی است. حلقه ای به درازای ۲۷ کیلو متر، در عمق ۱۰۰ متری زمین، زیر مرز دو کشور فرانسه و سوئیس احدا ث شده است. این بزرگتری ماشین جهان است. برخورددهنده هاترونی بزرگ یا LHC .

داخل سرن

از کاربردهای شتاب دهنده فوق می توان در درمان برخی بیماری ها از جمله سرطان اشاره کرد.

باید گفت ابن تشکیلات آنفدر علمی و تخلیلی به نظر می آید که نمی توان باور کرد واقعی است. این مجموعه عظیم از قطعات مختلف که توسط خیلی از کشورها به این مرکز اهداء شده است، یادآور این است که سرن ماحصل یک تلاش به واقع بین المللی است و این حقیقت که علم، حداقل در اینجا مرز نمی شناند.

پُل کُلییر، مدیر ارشد اتاق مدیریت  LHC (Large Hatron Collider) می گوید: وقتی این مجموعه با تمام ظرفیت در حال کار است در حدود ۲۰۰ مگاوات برق مصرف می شود ولی در عین حال نور شهرهای اطراف این مرکز کوچکترین نوسانی ندارد و گرنه تا این مرکز تا این حد محبوب نمی شد!

پیش بینی می شود که این مرکز تا ۲۰ سال آینده به فعالیت خود ادامه دهد. هنوز نسبت به کشف ناشناخته هایی چون چرا مقدار ماده از ضد ماده بیشتر است یا درک کاملی از ماده یا انرژی تاریک در کائنات و … باید تحقیقات خود را انجام دهد.

مرکز فوق و LHC این روزها جهت برخی تعمیرات موقتاً تعطیل می باشد، امری که شاید اوقات کارمندان و یا علاقمندان به مرکز پژوهشی فوق را تلخ کند!

منبع: قضاوت آنلاین

امتیاز شما به مطلب

لینک کوتاه مطلب: https://www.ghazavatonline.com/?p=5246


منبع: قضاوت آنلاین؛ پایگاه آموزش حقوق در قالب متن، صوت ، ویدیو، نرم افزار و خدمات مشاوره و وکالت


آموزش دریافت کد بورسی رایگان از کارگزاری آگاه در سراسر ایران

در باره علیرضا مرادی

وکیل دادگستری
قاضی اسبق دادگستری، وکیل پایه یک کانون وکلا و عضو تحریریه قضاوت‌آنلاین
بنا دارم به مصداق جمله معروف «ارزش دانش هر شخص به شمار خوانندگان آن است» تجربیات حقوقی و قضایی حاصل از 28 سال سابقه قضاوت، وکالت و مشاوره حقوقی در «موضوعات و دعاوی مدنی، تجاری، خانوادگی، حِسبی، ثبتی، ملکی، کارگری و کارفرمایی، صنفی، تعزیرات حکومتی و جزایی» را با بازدیدکنندگان به اشتراک گذارم.
دیگر نوشته‌های من | وب سایت شخصی
مشاوره حقوقی رایگان در انجمن
مشاوره حقوقی در وب سایت

۲ دیدگاهها

  1. Avatar photo
    دکترمحمدرضاضیایی

    عالی بود، مرسی جناب آقای علیرضا مرادی عزیزم.
    آفرین بر خلاقیت، ترویج و ترجمه موضوعات خاص فلسفه علم.
    من هم در همین مرکز شروع بکار نمودم اما چند استاد هر ساعت از من هزاران نظریه می خواهید و از من درباره فوتون‌ها و مرکز ثقل آنهاست. عالی بود.
    باز هم بگذارید دیگران هم بخوانند.
    موفق باشید.