اعمال حق حبس زوجه نیاز به درخواست وی دارد و قاضی نمی تواند راساً آن را اجراء کند
چکیده: اگر صاحب حق حبس (زوجه)، از آن استفاده نکند، قاضی نمیتواند حق مزبور را اعمال کند و مانع تمکین به حساب آورد
شماره دادنامه: ۶۶۵
تاریخ صدور: ۱۳۹۳/۴/۲۹
مرجع صدور: شعبه ۲۷۷ دادگاه خانواده تهران
رأی دادگاه بدوی
در خصوص دعوی آقای م.ع. بهطرفیت خانم الف.ح. به خواسته تمکین ، با توجه به اظهارات صریح خواهان بهموجب صورتجلسه رسیدگی مورخ ۲۴/۴/۹۳ مبنی بر اینکه خوانده دوشیزه میباشد و نیز با عنایت به اینکه زوجه میتواند تا زمانی که مهر به او تسلیم نگردیده از ایفاء وظایفی که در مقابل شوهر دارد امتناع نماید، لذا دعوی وارد تشخیص داده نمیشود و به استناد ماده ۱۰۸۵ قانون مدنی حکم به ردّ دعوی خواهان صادر و اعلام میگردد. رأی صادره حضوری و ظرف مدت بیست روز از تاریخ ابلاغ قابل اعتراض در دادگاه تجدیدنظر استان تهران است.
دادرس شعبه ۲۷۷ دادگاه عمومی خانواده تهران
رأی دادگاه تجدیدنظر
شماره دادنامه: ۹۳۰۹۹۷۲۱۳۰۵۰۱۰۷۶
تاریخ صدور: ۱۳۹۳/۰۶/۲۲
مرجع صدور: شعبه ۶۰ دادگاه تجدید نظر استان تهران
در خصوص تجدیدنظرخواهی آقای م.ع. بهطرفیت خانم الف.ح. نسبت به دادنامه شماره ۶۶۵ مورخه ۲۹/۴/۹۳ صادره از شعبه ۲۷۷ دادگاه خانواده تهران که بهموجب آن در رابطه با دعوی تجدیدنظر خواه به خواسته تمکین زوجه با استناد ماده ۱۰۸۵ قانون مدنی حکم به ردّ صادرشده است، با توجه به محتویات پرونده به نظر دادگاه اعتراض وارد است به دلیل اینکه وجود علقه زوجیت فیمابین تجدیدنظر خواه و تجدیدنظر خوانده محرز است و با وجود زوجیت تمکین زوجه از زوج از وظایف میباشد دادگاه محترم بدوی به استناد ماده ۱۰۸۵ قانون مدنی دعوی تمکین را ردّ کرده است درحالیکه زوجه با وجود ابلاغ در جلسه دادگاه حاضر نشد و از حق حبس خود استفاده نکرده است تا این حق ثابت نشود و صاحب حق از ان استفاده نکند نمیشود اعمال کرد و لذا دادگاه مستنداً به ماده ۳۵۸ قانون آیین دادرسی مدنی ضمن نقض دادنامه مارالذکر به استناد ماده ۱۱۱۴ قانون مدنی حکم الزام تجدیدنظر خوانده (زوجه) به تمکین از تجدیدنظر خواه (زوج) صادر و اعلام مینماید. رأی صادره نسبت به تجدیدنظر خوانده غیابی است و پس از ابلاغ به مدت ۲۰ روز قابل واخواهی در این دادگاه میباشد و پس از آن قطعی است
رئیس و مستشار شعبه ۶۰ دادگاه تجدیدنظر استان تهران
عنوان دوم
سئوال:
متن سئوال
نظریه مشورتی سال ۱۳۹۶ کارگروه علمی دادستانی کل کشور
متن نظریه
با سلام و خدا قوت
اینکه زن از حق حبس خود استفاده کند و هم از تمکین خاص و هم از تمکین عام خوددادری می کند، آیا حق دریافت نفقه را دارد یا خیر ؟
با درود
حق حبس زوجه در ماده ۱۰۸۵ قانون مدنی بیان شد که با توجه به رای وحدت رویه شماره ۷۱۸ مورخ ۱۳ اردیبهشت ۱۳۹۰ هیات عمومی دیوان عالی کشور، شامل تمکین به معنای عام و خاص است، هر چند میان حقوقدانان در این خصوص اختلاف نظر همچنان باقی است.
استفاده زوجه از حق حبس، مسقط حق نفقه وی نیست، اما جنبه کیفری جرم]ترک انفاق را زائل میکند.
بنابراین، در زمان استفاده زوجه از حق حبس، نفقه ایشان بر عهده شماست.