مطابق ماده ۱۳ قانون آییننامه نحوه استفاده از سامانههای رایانهای یا مخابراتی مصوب ۲۴ مرداد ۱۳۹۵ رئیس قوه قضاییه «مشخصات ابلاغ الکترونیکی» به شرح زیر است: ۱) ورود کاربر به حساب کاربری، به منزله رسید ابلاغ است، زیرا وصول الکترونیکی اوراق قضایی بهحساب کاربری مخاطب در سامانه ابلاغ، ابلاغ محسوب میشود. 2) ابلاغ الکترونیکی دارای آثار ابلاغ واقعی است. ۳) اصل بر ابلاغ واقعی مخاطب است مگر بتواند بی اطلاعی از آن که صرفاً بلحاظ عدم دسترسی یا نقص در سامانه رایانهای و سامانه مخابراتی میسر است را ثابت کند. ۴) خودداری از مراجعه به سامانه ابلاغ، به منزله استنکاف از قبول اوراق قضایی موضوع ماده ۷۰ قانون آیین دادرسی دادگاههای عمومی و انقلاب در امور مدنی محسوب میگردد.
شماره: ۷/۹۴/۳۳۳۴
تاریخ: ۱۳۹۴/۱/۲۶
۳۳۷
شماره پرونده ۱۷۹۶ ـ ۱/۱۶۸ ـ ۹۳
سؤال:
با توجه به اینکه در سیستم مدیریت پرونده ( cms ) ثبت نتیجهی ابلاغ اوراق قضایی ضروری دانسته شده است و با عنایت به رویکرد قوه قضائیه مبنی بر دادرسی الکترونیکی و نتیـجتاً گسترش طریقـهی ابلاغ اوراق قضایی با پیـشبینی آن در مـاده ۶۵۵ الحـاقیه به قانون آئین دادرسی کیفری مصوب سال ۱۳۹۲، آیا ثبت نتیجه ابلاغ توسط کارمندان ذی سمت در واحد ابلاغ و رؤیت آن از ناحیهی دادگاه بدون ملاحظهی گواهی ابلاغ شدهی مأمور ابلاغ، کافی جهت احراز ابلاغ صحیح قانونی میباشد یاخیر؟
بیشتر بخوانید: اثر درج شماره تلفن همراه یا ثابت خواهان در دادخواست در اعتبار ابلاغ تلفنی چیست؟( نظریه مشورتی ۶۶۴) |
نظریه مشورتی شماره ۷/۹۳/۲۵۴۸ مورخ ۱۳۹۳/۱۰/۵۲۱ اداره کل حقوقی قوه قضائیه
صراحت مادّه ۶۵۵ قانون آئین دادرسی کیفری مصوب۱۳۹۲، ابلاغ اوراق قضایی از طریق پست الکترونیکی را معتبر و کافی دانسته است؛ لذا درصورتی که با رعایت تبصره ۳ همان مادّه و مفاد مادّه ۶۵۶ و تبصره آن، صحت امضای الکترونیکی و اعتبار آن با رعایت تمهیدات امنیتی پیشبینی شده در مواد مذکور محرز گردد، جهت احراز ابلاغ صحیح و قانونی کافی میباشد. با این حال، تعیین چگونگی ابلاغ الکترونیکی اوراق قضایی منوط است به تصویب آئیننامه اجرایی مربوط از سوی رئیس محترم قوه قضائیه که مطابق قسمت اخیر تبصره ۲ مادّه ۶۵۵ قانون یاد شده، میباید توسط شورای راهبردی دادرسی الکترونیکی (موضوع مادّه ۶۴۹) تهیه شود.
منبع: روزنامه رسمی، سال هفتاد و یک، شماره ۲۰۴۹۰، ویژه نامه شماره ۷۸۹، یکشنبه ۲۱ تیر ۱۳۹۴