آمبودزمان
کلمه Ombudsman که به فارسی “آمبودزمان” ترجمه شده است، واژه ای است که ريشهاي سوئدي (اسكانديناوي) دارد و حدود يكصد سال است كه در اروپا، آمريكا، آسيا و آفريقا براي بيان مفهوم «مبارزه با فساد» استفاده ميشود.
معني كلاسيك و اصلي اين واژه، مراجع و نهادهايي كه به شكايات مردم از دستگاههاي اداري رسيدگي غيرقضايي ميكنند، است. ويژگي اين نوع رسيدگي غيرقضايي و آمبودزماني، عدم تشريفات و افزايش سرعتالعمل در به نتيجه رسيدن شكايات است. به همين خاطر، آمبودزمان مورد استقبال كشورهاي مختلف دنيا قرار گرفته است.
انجمن آمبودزمان آسيايي
AOA که سر جمع عبارت Asian Ombudsman Association می باشد به معنی انجمن آمبودزمان آسیایی است. در اجلاس عمومي مؤسسه آمبودزمان بينالمللي (IOI) در سال 1995، تأسيس نهادي در آسيا براي توسعه فعاليتهاي آمبودزماني مورد تاكيد قرار گرفت و طرح تشكيل انجمن مرتبط با فعاليتهاي آمبودزماني در آسيا کلید خورد.
يك سال بعد انجمن آمبودزمان آسيايي (AOA) در 16 آوريل 1996 ميلادي برابر با 28 فروردين 1375 به عنوان يك انجمن غيرحكومتي، غيرسياسي، مستقل و حرفهاي آمبودزماني در آسيا تأسیس گردید و دفتر وفاقي محتسب پاكستان به عنوان اولين رئيس هيأت مديره انتخاب شد و دبيرخانه انجمن هم در پاكستان استقرار يافت. این داراي 27 عضو از 18 كشور آسيايي است. هيأت مديره انجمن متشكل از 9 نفر و براي يك دوره چهار ساله انتخاب ميشوند.
براي انجمن شرايط ورود اعضاء جديد به منظور توسعه فعاليتهاي آمبودزماني مورد توجه واقع شده است. براي عضويت، نهاد آمبودزماني كشور متقاضي ميبايست تقاضاي خود را بصورت مكتوب و به همراه اساسنامه يا قانون تشكيل نهاد، به دبيرخانه ارسال و نوع عضويت خود را مشخص كند. تقاضاي عضويت، در جلسه هيأت مديره مطرح و بر اساس اتفاق آراء، عضويت تائيد ميشود.
سازمان بازرسي كل كشور جمهوری اسلامی ایران به عنوان عضو مؤسس انجمن به نمايندگي از كشورمان از بدو تاسيس در انجمن حضور داشت و در تمامي مذاكرات و جلسات هيأت مديره و مجمع عمومي نقش فعالي داشت هاست. اين سازمان تجربه برگزاري چهارمين اجلاس دو سالانه و مجمع عمومي و جلسههاي هيأت مديره انجمن را در كارنامه خود دارد. ساختمان آکادمی تخصصی آمبودزمان آسیایی پیش از ظهر دیروز یکشنبه ششم تیرماه با حضور حجت الاسلام و المسلمین محسنی اژهای معاون اول قوه قضائیه در سازمان بازرسی افتتاح شد.
اعضاء : AOA
1- جمهوري اسلامي پاكستان
2- ژاپن
3- جمهوري يمن
4- منطقه اداري ويژه ماكائو
5- مالزي
6- جمهوري اسلامي ايران
7- جمهوري خلق چين
8- جمهوري كره
9- منطقه اداري ويژه هنگ كنگ
10- جامو و كشميرهند
11- جمهوري اندونزي
12- پادشاهي تايلند
13- جمهوري هندوستان
14- جمهوري ازبكستان
15- جمهوري سوسياليستي ويتنام
16- جمهوري آذربايجان
17- جمهوري قرقيزستان
18- جمهوري تاتارستان روسيه
منبع: قضاوت آنلاین؛ پایگاه آموزش و نشر الکترونیکی مطالب حقوقی به همراه آموزش های صوتی و ویدیویی