ابوالفضل لسانی
ابوالفضل لسانی

ابوالفضل لسانی

ابوالفضل لسانی قاضی و وکیل دادگستری

ابوالفضل لسانی فرزند حاج میرزا نصرالله (لسان المحدثین)، در سال ۱۲۷۶ (ش.) در شهر نور مازندران به دنیا آمد. پدرش از وعاظ و علمای معروف مازندران بود و نیاكانش اهل دین و از روحانیون مشهور بودند و كتابخانه مهمی داشتند كه بعدها آن را به آستانه قم اهدا كردند.

ابوالفضل لسانی دوره مقدماتی صرف و نحو عربی و معانی و بیان را نزد ملا مرتضی نوری آغاز كرد سپس در حوزه های علمیه تهران به فراگیری دوره كامل رشته معقول و منقول پرداخت.

پس از پایان این دوره‌ها، به منظور خدمت آموزشی در وزارت فرهنگ، یك دوره حساب و جغرافیا و دیگر دروس سیكل اول متوسطه را فرا گرفت و در امتحانات انتخاب معلم وزارت فرهنگ (۱۲۹۸ ش.) شركت كرد. سپس به مطالعه عمیق در رشته های مختلف سیاسی و اجتماعی، تاریخ تفصیلی ایران و قاره‌های مختلف پرداخت. مدتی به روزنامه نویسی و سردبیری روزنامه‌های اواخر دهه ۱۲۹۰ و اوایل دهه ۱۳۰۰ (ش.) مشغول بود (روزنامه وطن، روزنامه اقتصاد ایران و روزنامه كار) پس از روی كار آمدن حكومت رضاخان، روزنامه نگاری را رها كرد و به كارهای فرهنگی و معلمی پرداخت.

پس از تشكیل دادگستری نوین، به دعوت علی اكبر خان داور، با سمت مستنطقی (بازپرسی) به شهر اصفهان رفت. یك سال و نیم بعد، دادستان اصفهان شد و مدتی بعد به مستشاری دادگاه استان اصفهان رسید.

دیگر عناوین قضایی وی عبارتند از: رئیس دادگستری یزد (۱۳۱۰ ش.)، رئیس دادگاه های شهرستان شیراز (۱۳۱۲ ش.)، مستشار دادگاه اصفهان (۱۳۱۶ ش.)، رئیس دادگستری كرمان (۱۳۱۸ ش.)، دادستان خراسان (۱۳۱۹ ش.)

در سال ۱۳۲۰ (ش.) حكم دادستانی استان ۳ و ۴ برای او صادر شد اما به دلایلی نپذیرفت و از كار قضایی كناره گیری كرد. از همین تاریخ، جواز وكالت خود را دریافت كرد و تا آخر عمر به وكالت دادگستری مشغول بود. البته چند سالی نیز در كسوت نماینده مجلس شورای ملی و سناتور مجلس سنا انجام وظیفه كرد.

آثار و تألیفات

اهم آثار تالیفی و تحقیقی ابوالفضل لسانی عبارتند از:

۱- سلسله مقالات تاریخی، علوم اجتماعی، سیاسی و اقتصادی كه از سال ۱۳۲۶ تا ۱۳۲۹ (ش) در روزنامه داد منتشر شده است.

۲- نفت ، طلای سیاه یا بلای ایران (۶۰۰ صفحه، بخشی از مقالات منتشر شده قبلی در زمینه مسائل سیاسی، اقتصادی و اجتماعی نفت ایران)

۳- سلسله مقالات مادر گنهكار یا صحنه زندگی كه در روزنامه داد منتشر شده است.

۴- مادر گنهكار (بر اساس همان مقالات قبلی)

ابوالفضل لسانی، بر اثر یك مزاحمت تلفنی دچار حمله و سكته قلبی شدید شد و سرانجام در روز جمعه نوزدهم دی ماه ۱۳۳۷ (ش.) در تهران درگذشت. پیكرش در امامزاده عبدالله (س.) شهر ری تهران به خاك سپرده شده است.

نقل از کتاب چهره‌ها در تاریخچه نظام آموزش عالی حقوق و عدلیه نوین، عباس مبارکیان، چاپ اول، انتشارات پیدایش، تابستان ۱۳۷۷

5/5 = (1 امتیاز)

آخرین بروزرسانی: دی ۱ام, ۱۳۹۹ ساعت: ۱۲:۲۲ ق.ظ

لینک کوتاه مطلب: https://www.ghazavatonline.com/?p=77686


منبع: قضاوت آنلاین؛ پایگاه آموزش حقوق در قالب متن، صوت ، ویدیو، نرم افزار و خدمات مشاوره و وکالت


جستجو در سایت با موتور جستجوی گوگل
آموزش دریافت کد بورسی رایگان از کارگزاری آگاه در سراسر ایران

در باره کیانوش جاودانی

ترازوی عدالت
حقوقدان علاقمند به ادبیات، روان شناسی و سینما
موجب خوشحالی است که دانسته های خود را با خوانندگان قضاوت آنلاین به اشتراک گذارم.
دیگر نوشته‌های من
مشاوره حقوقی رایگان در انجمن

دیدگاهتان را بنویسید