آیین نامه اجرایی
آیین نامه اجرایی

آیین نامه تشکل‏ های مردم نهاد مصوب 1395 هیأت وزیران

آیین نامه تشکل های مردم نهاد مصوب 27 مرداد 1395 هیأت وزیران

شماره۶۷۷۳۵/ت۵۱۳۰۵هـ                                                                                                                                                                            ۱۳۹۵/۶/۶

وزارت کشور ـ وزارت تعاون، کار و رفاه اجتماعی ـ وزارت ورزش و جوانان

وزارت دادگستری ـ سازمان میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری

سازمان حفاظت محیط زیست ـ معاونت رییس جمهور در امور زنان و خانواده

هیأت وزیران در جلسه­ های ۱۳۹۴/۱۲/۲، ۱۳۹۵/۱/۱۱ و ۱۳۹۵/۵/۲۷ به پیشنهاد شماره ۱۰۴۲۲۰ مورخ ۱۳۹۳/۸/۲۵ وزارت کشور و به استناد اصل یکصد و سی و هشتم قانون اساسی جمهوری اسلامی ایرانآیین­نامه تشکل­ های مردم نهاد را به شرح زیر تصویب کرد:

آیین­نامه تشکلهای مردم­نهاد

ماده ۱ـ نهاد مدنی نهادی غیردولتی است که به منظور فعالیت در راستای توسعه اجتماعی، فرهنگی و سیاسی ایجاد شده یا می­ شود.

تبصره ـ منظور از غیردولتی، عدم وابستگی به دولت و نهادهای حاکمیتی، عدم دخالت دولت و نهادهای حاکمیتی در تأسیس، اداره و استمرار و همچنین عدم فعالیت مقامات و مسئولان و کارکنان دولتی و نهادهای حاکمیتی با استفاده از جایگاه حقوقی خود، به عنوان مؤسس یا عضو است .

ماده ۲ـ تشکل­ مردم ­نهاد که در این آیین ­ نامه «تشکل » نامیده می‌شود، نهاد غیرسیاسی و غیرانتفاعی بوده و با رویکردی اجتماعی توسط جمعی از اشخاص حقیقی به ‏ شکل داوطلبانه و با رعایت مفاد این آیین ­ نامه‌ در موضوع مشخص پروانه فعالیت دریافت کرده و به ثبت می ­رسد .

تبصره ۱ـ منظور از غیرسیاسی، نداشتن فعالیت سیاسی موضوع قانون فعالیت احزاب، جمعیت‏ها و انجمن‏های سیاسی و صنفی و انجمن‏های اسلامی یا اقلیت‏های دینی شناخته ‏شده ـ مصوب۱۳۶۰ـ و منظور از غیرانتفاعی، عدم برداشت مستقیم یا غیرمستقیم سود و سایر منافع اقتصادی حاصل از انجام فعالیت ‏‏‏ ها، به نفع اعضا، ‌موسسان، مدیران و کارکنان یا افراد وابسته آنان است .

تبصره۲ـ شبکه موضوع ماده (۴) با داشتن سایر شرایط، از حکم لزوم تأسیس تشکل توسط جمعی از اشخاص‏ حقیقی و تشکل محلی موضوع ماده (۲۱) با داشتن سایر شرایط از حکم لزوم دریافت پروانه فعالیت و ثبت تشکل مستثنی هستند.

تبصره ۳ـ نهادهای عمومی ‏غیردولتی، اتاق ­ ها و تشکل ­ های اقتصادی، تعاونی‌ها، سازمان‌های صنفی و حرفه ‏ ای، احزاب و تشکل ‏ های ‏سیاسی،‌ کانون ‏ ها و سازمان‌های ‏ دانشجویی و دانش ‏ آموزی، سازمان ‏ های کارگری و کارفرمایی فعال در دانشگاه ‏ ها، مدارس و کارخانجات، انجمن‌های علمی،‌ مؤسسات فرهنگی، هنری و ادبی، هیئت‌های مذهبی،‌ باشگاه‌های ورزشی،‌ مراکز ترک اعتیاد، مؤسسات تجاری و انتفاعی و موسسات موضوع بندهای (۱) تا (۱۲) ماده (۲۶) قانون تنظیم بخشی از مقررات مالی دولت ـ مصوب ۱۳۸۰ ـ مصداق تشکل نبوده و از شمول این آیین ­ نامه خارج هستند .

ماده۳ـ محدوده جغرافیایی فعالیت هر تشکل،‏ یکی از سطوح ملی، منطق ه‏ای، استانی، شهرستانی یا بین‏ المللی است.

تبصره۱ـ سطح‏ منطق ه‏ای حداقل‏ دو و حداکثر پنج استان است و سطح بین‏المللی به ‏خارج از مرزهای ‏ایران گسترش‏ دارد.

تبصره۲ـ محدوده جغرافیایی فعالیت تشکل محلی موضوع ماده (۲۱) یک روستا یا محله شهری است.

ماده ۴ـ تشکل‌هایی ‏ که موضوع فعالیت آنها مشترک است درصورت وجود شرایط ‏ زیر می ‏ توانند تقاضای تشکیل شبکه در سطوح ‏ ملی ‏ یا استانی کنند :

الف ـ حداقل پنج تشکل باشند .

ب ـ حداقل دو سال از تاریخ ثبت آنها گذشته باشد .

پ ـ به وظیفه مندرج در ماده (۳۱) عمل کرده باشند .

تبصره ـ تشکل‌هایی که در سطح بین‏المللی فعالیت می‏کنند نمی‏توانند تقاضای تشکیل شبکه کنند.

ماده ۵ ـ نهادهای مدنی خارجی که در یکی از کشورهای جهان رسماً به ثبت رسیده‏ و ماهیت اجتماعی دارند می‏توانند درصورت داشتن شرایط مربوط و اخذ پروانه فعالیت با رعایت این آیین­نامه و به خصوص مواد (۲۳) و (۲۴) در ایران فعالیت کنند.

ماده ۶ ـ شورای ملی توسعه و حمایت از تشکل ‏ ها به‏ عنوان مرجع اصلی سیاست‏ گذاری و توسعه تشکل‏ ها در سه سطح ملی، استانی و شهرستانی تشکیل و دبیرخانه آن به ‏ترتیب در وزارت کشور، استانداری ‏ ها و فرمانداری ‏ ها با رعایت قوانین و مقررات مربوط دایر می ‏ شود .

ماده ۷ـ شورای ملی توسعه و حمایت از تشکل ‏ ها که در این آیین ­ نامه « شورای ملی » نامیده می ‏ شود، مرکب از معاون اجتماعی وزیر کشور به‏ عنوان رییس، نمایندگان وزارتخانه‏ های تعاون، کار و رفاه اجتماعی، ورزش و جوانان و دادگستری و سازمان‏های حفاظت محیط زیست و میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری و معاونت‏ های امور زنان و خانواده و حقوقی رییس‏ جمهور و حسب مورد دستگاه یا دستگاه‌های اجرایی ذی ‏ ربط و چهار نماینده منتخب از تشکل‏های ملی و منطقه‏ای است.

تبصره ـ نحوه انتخاب و مدت عضویت نمایندگان تشکل ‏ های عضو شورای ملی بر اساس دستورالعمل اجرایی این آیین ‏ نامه تعیین می ‏ شود .

آخرین بروزرسانی: ژوئن 3rd, 2020 ساعت: 02:46 ب.ظ

لینک کوتاه مطلب: https://www.ghazavatonline.com/?p=7821


منبع: قضاوت آنلاین؛ پایگاه آموزش حقوق در قالب متن، صوت ، ویدیو، نرم افزار و خدمات مشاوره و وکالت


جستجو در سایت با موتور جستجوی گوگل
تبلیغ متنی: https://www.tehran-atorney.com/
آموزش دریافت کد بورسی رایگان از کارگزاری آگاه در سراسر ایران

در باره مدیر

لوگوی قضاوت آنلاین
تلاش اعضای هیأت تحریریه قضاوت آنلاین بر آن است تا وب سایتی برای آموزش حقوق کاربردی، پاسخگویی به پرسش‌های حقوقی در «انجمن‌های مشاوره حقوقی» و مطالب خواندنی دیگر فراهم‌ گردد.
مطالب بیشتر از من | وب سایت
مشاوره حقوقی رایگان در انجمن

دیدگاهتان را بنویسید