اداره کل حقوقی قوه قضاییه
اداره کل حقوقی قوه قضاییه

تعیین حق تقدم دیون ممتازه طلبکاران محکوم علیه در مرحله اجرای حکم (نظریه مشورتی ۲۷۶۴)

چگونه باید حق تقدم دیون ممتازه طلبکاران محکوم علیه در مرحله اجرای احکم تعیین شود؟

۳۶۳

شماره۶۰۲/۹۴/۷
۵/۳/۱۳۹۴
شماره پرونده ۵۵۱ ـ ۶۹ ـ ۹۳

سؤال

در حالت اجتماع طلب (حقوق) اشخاص که همگی دارای خصیصه امتیاز از منظر قانونگذار باشند و [از] شخص حقوقی تحت قالب شرکت سهامی خاص از بابت کارکرد و قرارداد فی‌مابین دارای مطالباتی هستند. بدین شرح:

الف) به موجب بازداشت نامه اصداری از سازمان تأمین اجتماعی، شخص حقوقی مذکور محکوم به پرداخت اصل حق بیمه و جرایم متعلقه می‌گردد. مستفاد از ماده ۵۰ قانون تأمین اجتماعی و آیین‌نامه اجرایی آن و ماده ۴۹ قانون اخیرالذکر مطالبات سازمان تأمین اجتماعی ناشی از اجرای قانون تأمین اجتماعی بعنوان مطالبات ممتاز تلقی می‌گردد.

ب) مدیرعامل شرکت مذکور بابت مهریه مافی القباله زوجه خود محکوم به پرداخت می‌گردد. قرار تأمین خواسته اصداری از اجرای احکام حقوقی دادگستری بدین مضمون که به میزان سهم‌الشرکه مدیرعامل از مطالبات شرکت مذکور توقیف گردد، واصل می‌شود . همانگونه که مستحضرید مطالبات زوجه بابت مهریه نیز حسب بند ۳ ماده ۱۴۸ قانون اجرای احکام مدنی ممتاز تلقی می‌گردد.

ج) به دلیل ملحوظ بودن مطالبات کارگران در مطالبات شرکت مذکور در صورت اجرای بند الف  و یا ب مطالبات قانونی آنها نیز پرداخت نخواهد شد. درحالی که حسب منطوق ماده ۱۳ قانون کار و امور اجتماعی مطالبات کارگران نیز جزء دیون ممتاز می‌باشد.

به هر حال و با عنایت به اجتماع حقوق اشخاص صاحب امتیاز مستدعی است نحوه و چگونگی اجراء و تقدم  و میزان ممتاز بودن هریک نسبت به دیگری را اعلام فرمایند تا موجب تضییع ناخواسته حقی نگردد.

نظریه مشورتی شماره ۲۷۶۴/۹۳/۷ ـ ۸/۱۱/۱۳۹۳ اداره کل حقوقی قوه قضائیه

اولاً درفرض سؤال که شخص حقوقی، محکوم به پرداخت گردیده است، دین مدیرعامل بابت مهریه همسرش ارتباطی به محکومیت شخص حقوقی ندارد و در ردیف طلبکاران شخص حقوقی قرار نمی­گیرد. 

ثانیاً توقیف‌کننده تأمینی یا اجرائی برابر مواد ۱۴۸ (بند ۱) و ۱۴۹ قانون اجرای احکام مدنی، بر سایر محکومٌ­لهم حق تقدم دارد.

ثالثاً مطالبات کارگران در حدود مقرر در بند ۲ ماده ۱۴۸ قانون یاد شده، در طبقه دوم دارندگان حق تقدم می­باشد.

رابعاً مطالبات کارگران بیش از میزان مقرر در بند ۲ (موضوع تبصره ۱ ماده ۱۳ قانون کار جمهوری اسلامی ایران) و نیز مطالبات تأمین اجتماعی موضوع ماده ۴۹ قانون تأمین اجتماعی، که جزء دیون ممتازه می‌باشند، بر سایر دیون عادی که در بند ۴ ماده ۱۴۸[قانون اجرای احکام مدنی] به آن اشاره شده است، حق تقدم دارند.

به نقل از رزونامه رسمی، سال هفتاد و یک، شماره ۲۰۵۴۵، ویژه نامه شماره ۸۰۹، پنج شنبه ۲۶ شهریور ۱۳۹۴

4/5 = (6 امتیاز)

لینک کوتاه مطلب: https://www.ghazavatonline.com/?p=9760


منبع: قضاوت آنلاین؛ پایگاه آموزش حقوق در قالب متن، صوت ، ویدیو، نرم افزار و خدمات مشاوره و وکالت


آموزش دریافت کد بورسی رایگان از کارگزاری آگاه در سراسر ایران

در باره مدیر

لوگوی قضاوت آنلاین
تلاش اعضای هیأت تحریریه قضاوت آنلاین بر آن است تا وب سایتی برای آموزش حقوق کاربردی، پاسخگویی به پرسش‌های حقوقی در «انجمن‌های مشاوره حقوقی» و مطالب خواندنی دیگر فراهم‌ گردد.
مطالب بیشتر از من | وب سایت
مشاوره حقوقی رایگان در انجمن

۴ دیدگاهها

  1. Avatar photo

    سلام.
    هزینه های انجام شده برای وصول طلب (هزینه دادرسی وکیل و …) مقدم است یا اصل طلب. مستند قانونی لطفاً

    • لوگوی قضاوت آنلاین

      با سلام
      نصحی در این که طلب های موضوع سئوال تقدم یا تأخری بر یکدیگر داشته باشند، وجود ندارد.
      به جهت آن که حکم به خواسته فرعی تابع خواسته اصلی است، دادگاه بدواً حکم به محکومیت خوانده به اصل طلب و متعاقب آن خسارات دادرسی صادر می کند که در اجراییه های صادره نیز، به همین منوال محکوم به درج و از اموال محکوم علیه وصول می شود.

  2. آواتار حقوقی قضاوت آنلاین
    بابک اهرامی

    درود بر شما

    شخصی در مرحله بدوی محکوم به پرداخت وجه شده است درخواست تجدیدنظر خواهی می کند که رای بدوی تایید می شود
    پس از تایید رای و قبل صدوراجرائیه محکوم علیه، تنها دارایی اش که یک مغازه و یک خط تلفن همراه است را به دلیل مهریه عندالستطاعه همسرش ، مالکیت آنها را به وی منتقل می کند.
    حال آیا با توجه به مقدم بودن تاریخ عقد نسبت به قراردادهای موضوع دعوای مطالبه طلبکار و با اخذ یک اقرارنامه از همسر ، مبنی بر دریافت این دو مال به عنوان بخشی از مهریه اش
    این عمل زوج و زوجه از مصادیق معامله به قصد فرار از دین است؟

    با توجه به ممتاز بدون مهریه
    در رویه فعلی دادگاه ها آیا اجرای احکام استعلام اموال یک سال گذشته را انجام می دهد یا مورد باید توسط محکوم له شناسایی و به واحد اجرای احکام معرفی شود.

    با سپاس از بذل توجه شما