ميرزا علي اكبرخان دهخدا، يكي از مشهورترين و شناخته شدهترين رجال علمي و فرهنگي ايران است كه اكثر ايرانيان با او آشنايي دارند. وی نخستين رئيس دانشكده حقوق (مدرسه عالي علوم سياسي و مدرسه عالي حقوق ۲۱-۱۳۰۶ ش.) بود. او يكي از اولين فارغ التحصيلان مدرسه عالي علوم سياسي به شمار ميآيد.
علي اكبر دهخدا، فرزند خان باباخان، در سال ۱۲۵۸ (ش.) در تهران به دنيا آمد. پس از طي تحصيلات مقدماتي و متوسطه، وارد مدرسه عالي علوم سياسي شد و بعد از پايان دوره تحصيلات در اين مدرسه، به اروپا رفت. مدتي در سوئيس و بادكوبه بود و در سال ۱۳۲۳ (هـ. ق.) به تهران بازگشت. در تهران، با همكاري ميرزا جهانگيرخان شيرازي و با سرمايه گذاري ميرزا قاسم خان تبريزي، روزنامه صور اسرافيل را تاسيس كرد. او در اين روزنامه با نام مستعار «دخو» به انتشار مقالاتي انتقادي درباره مسائل سياسي، اقتصادي و اجتماعي زمان خود با نام چرند و پرند ميپرداخت كه بسيار مورد توجه مردم قرار ميگرفت. چندي بعد به دليل وقايع سال ۱۳۳۱ (هـ. ق.) به قفقاز و استانبول رفت و در روزنامه سروش به نوشتن مقاله پرداخت.
دهخدا در سال ۱۳۲۷ (هـ. ق.) به نمايندگي مردم در مجلس شوراي ملي انتخاب شد. در اواخر دهه ۱۲۹۰ (ش.) رياست مدرسه عالي علوم سياسي را بر عهده گرفت و پس از تشكيل دانشكده حقوق و بعدها دانشكده حقوق و علوم سياسي، رياست دانشكده را تا سال ۲۱-۱۳۲۰ مجموعاً قريب ۲۰ سال بر عهده داشت.
معروفترين اثر دهخدا كه حاصل يك عمر تلاش و تحقيق اوست «لغتنامه» نام دارد كه يكي از منابع و مراجع اصلي لغت و معني در زبان فارسي به شمار ميآيد.
ميرزا علي اكبر دهخدا، در هفتم اسفندماه سال ۱۳۳۴ (ش) در تهران بدرود حيات گفت. پيكرش در قبرستان ابن بابوبه، در آرامگاه خانوادگي دهخدا، به خاك سپرده شده است.
منبع: مبارکيان، عباس، چهره ها در تاريخچه نظام آموزش عالي حقوق و عدليه نوين، چاپ اول، انتشارات پيدايش، تابستان ۱۳۷۷