پاسخ به: امکان رسیدگی مجدد پرونده علیرغم صدور رأی قطعی از دادگاه تجدیدنظر

#45235
وکیل دادگستریعلیرضا مرادی
  • مدیر انجمن

    شیوه های اعتراض به آرای قطعی دادگاه های بدوی و تجدیدنظر در امور مدنی

    با درود

    در خصوص صحت و سقم احکام صادره، بدون اطلاع از محتویات و دلایل پرونده و خاصه مطالعه دادنامه های صادره، نمی توان اعلام نظر کرد.

    با توجه به این که، در سئوال اشاره ای به تاریخ صدور حکم قطعی از دادگاه تجدیدنظر و دلایل خلاف قانونی بودن احکام صادره نشده است، می توانید برای اعتراض از دو نوع اعاده دادرسی به شرح زیر استفاده نمایید:

    1. الف- اعاده دادرسی عادی

    هفت جهت اعاده دادرسی عادی از احکام قطعی دادگاه‌ها در امور مدنی در ماده ۴۲۶ قانون آئين دادرسي دادگاه هاي عمومي و انقلاب در امور مدني مصوب 21 فروردین ماه 1379 مجلس شورای اسلامی بیان شده است.

    اصولاً مهلت اعاده دادرسی عادی حسب مورد بیست روز و دو ماه از تاریخ صدور حکم قطعی به شرح ماده 427 قانون فوق است ولی زمان های خاص در مواد 428، 429 و 430 این قانون بیان شده که علی الاصول این مهلت بیش از مهلت های ذکرشده اولیه خواهدبود.

    1. اعاده دادرسی فوق العاده

    در صورتی که مهلت های لازم برای اعاده دادرسی عادی منقضی شده باشد و یا جهت اعاده دادرسی عادی در پرونده ای وجود نداشته ولی به جهات دیگری، رأی قطعی صادره اعم از حقوقی و کیفری شامل احکام و قرارهای، از هریک از مراجع قضائی شامل دیوان عالی کشور، سازمان قضائی نیروهای مسلح، دادگاههای تجدیدنظر و بدوی، دادسراها و شوراهای حل اختلاف را خلاف شرع بَیِّن بدانید، می توانید به استناد ماده 477 ماده 477 قانون آیین دادرسی کیفری مصوب سال 1392/12/4 کميسيون قضايي و حقوقي مجلس شوراي اسلامي با اصلاحات و الحاقات بعدی حسب مورد از هریک از مقامات «رئیس قوه قضاییه ، رئیس دیوان عالی کشور ، دادستان کل کشور ، رئیس سازمان قضائی نیروهای مسلح و یا رئیس کل دادگستری استان» برای یک بار درخواست اعاده دادرسی فوق العاده نمایید، مگر اینکه خلاف شرع بیّن آن به جهت دیگری باشد.

    در صورتی که رئیس قضاییه رأی قطعی را خلاف بین شرع تشخص دهند، دستور تجویز اعاده دادرسی را صادر می نماید و پرونده را به دیوان عالی کشور ارسال می کند تا در شعبی خاص که توسط همین مقام برای این امر تخصیص می‌یابد، رسیدگی و رأی قطعی صادر نماید.

    شعب خاص ذکرشده، پس از رسیدگی و احراز خلاف بین شرع، رأی قطعی قبلی را نقض و رسیدگی مجدد اعم از شکلی و ماهوی را به‌عمل می‌آورند و رأی مقتضی صادر می‌نمایند.

    در پیوند با پاسخ حاضر، مطالعه مطالب زیر نیز توصیه می شود: