آیا مهریه عندالاستطاعه قابل تقسیط است؟

نمایش 1 پاسخ رشته ها
  • نویسنده
    نوشته‌ها
    • #43661
      آواتار حقوقی قضاوت آنلاینrohi
      • میهمان

        با سلام و عرض خسته نباشید خدمت استاد معزز جناب آقای وکیل مرادی

        در خصوص مطالبه مهریه در شرایطی که مهریه عندالاستطاعه است و زوجه تقاضای پرداخت آن را از زوج می نماید، آیا همانند مهریه عندالمطالبه امکان پرداخت به صورت تقسیط وجود دارد یا خیر؟

        اخیرا در شعبه اجرای احکام یکی از مجتمع های قضایی مدیر دفتر اعلام نموده که به علت عندالاستطاعه بودن مهریه، زوجه نمی تواند الزام زوج را به پرداخت مهریه حتی به صورت تقسیط درخواست نماید، چون که زوج اعلام نموده بیکار است، در صورتی که زوج در دعوای دیگر الزام به تمکین زوجه را از دادگاه درخواست نموده و رای به نفع او نیز صادر شده است.

        این تناقض در اجبار قانونی به تمکین زوجه با وجود بیکار بودن زوج با محق نبودن زوجه نسبت به مطالبه مهریه به علت عندالاستطاعه بودن و بیکار بودن زوج موجب بلاتکلیفی زوجه جهت اجرای حق قانونی خویش شده است.

        به نظر حضرت‌عالی بهترین اقدام زوجه در این خصوص و جلوگیری از سواستفاده زوج از این شرط ضمن عقد نکاح چه اقدامی می تواند باشد؟با تشکر از زحمات خالصانه جنابعالی.

      • #43899
        وکیل دادگستریعلیرضا مرادی
        • مدیر انجمن

          با درود

          شکی نیست که، با اندارج شرط عندالاستطاعه بودن مهریه ضمن عقد نکاح، لازمه مطالبه مهریه از سوی زوجه، اثبات تمکن زوج در پرداخت آن است و هرگاه ثابت شود زوج بیکار می باشد، زوجه نمی تواند مهریه را مطالبه کند.

          هرچند اقرار زوجه در دعوای تمکین زوجه، ممکن است قرینه ای بر ملائت زوج باشد اما فی نفسه مثبت آن نبوده و کافی برای اثبات ملائت زوج برای پرداخت مهریه نخواهدبود، چرا که ممکن است زوج توانایی پرداخت نفقه را داشته باشد اما قدرت پرداخت یکجای مهریه را نداشته باشد ولی عکس آن صادق نخواهدبود.

          در خصوص قلمرو زمانی شرط عندالاستطاعه بودن مهریه و زمان اثبات ملائت زوج، رویه قضایی واحدی وجود ندارد.

          در پست «رویه قضایی در مدت اعتبار شرط عندالاستطاعه بودن مهریه» به رویه‌های قضایی دادگاه های بدوی، تجدیدنظر و دیوان عالی کشور نسبت به هریک از موارد فوق پرداخته شد. حسب این که که تابع کدامیک از نظرات ذکرشده باشیم، پاسخ پرسش ها متفاوت خواهدبود.

          بنابراین، با توجه به نظر برگزیده در پست مزبور مینی بر اعتبار شرط عندالاستطاعه بودن مهریه در زمان عقد نکاح، چون زوج باید مهریه را نقداً پرداخت کند، در صورت اثبات ناتوانی در پرداخت یکجای آن و قدرت در پرداخت به اقساط مهریه، این درخواست قابل پذیرش خواهدبود.

          همچنین، در فرض عقیده به بقاء شرط عندالاستطاعه مهریه در زمان طلاق، در صورت اثبات تمکن زوج در پرداخت اقساط مهریه از سوی زوجه، منعی در پذیرش دعوای وی نخواهدبود و عقیده به این که الزاماً باید توانایی کامل زوج به پرداخت یکجای مهریه اثبات شود تا دعوای مطالبه مهریه مورد پذیرش قرار گیرد، با اجرای حقوق زوجه مغایر می باشد.

      نمایش 1 پاسخ رشته ها
      • برای پاسخگویی وارد انجمن شوید.