با درود
پاسخ سئوال شما که در خصوص دیگر حیوانات خانگی نیز مطرح است، در جواب این سئوال نفهته است که آیا گربه در حقوق و فقه اسلامی دارای مالیت می باشد یا خیر.
در قانون مدنی ایران مال تعریف نشده است ولی حقوقدانان در آثار خود به تعریف آن پرداخته اند.
مال از دیدگاه دکترین حقوقی به چیزی گفته می شود که دارای شرایط زیر باشد:
1- مفید بوده و یک یا چند نیاز اعم از مادی یا معنوی را تأمین نماید.
2- قابلیت اختصاص یافتن به شخص را داشته باشد.
برای مال محسوب شدن، الزامی نیست که معیارهای فوق نسبت به تمام افراد جوامع صادق باشد، بلکه اگر به صورت موردی برای یک نفر واجد مشخصات ذکرشده باشد، کافی خواهد بود.
رفع نیاز معنوی در عصر حاضر به عنوان امری پذیرفته شده است، چرا که برابر تحقیقات به عمل آمده در برخی از کشور های جهان، پاره ای از مشکلات عاطفی و اختلالات روحی ، افسردگی و پیش گیری از آلزایمر افراد، بوسیله حیوانات خانگی اعم از سگ های آپارتمانی ، گربه ، کاسکو و … قابل پیشگیری و درمان است. اصطلاح Pet therapy که به معنای «درمان بوسیله حیوانات همدم» در علم روانشناسی است ناظر به همین امر بوده که جایگاه خاصی دارد.
در فقه نیز در کتاب شرایع الاسلام به عنوان یکی از منابع معتبر فقه و حقوق، گربه از مصادیق مالی که قابل وقف کردن است، نام برده شد.
بنابه مراتب، در پاسخ به سئوال باید عنوان شود، جرم خیانت در امانت نست به گربه، به جهت مالیت داشتن گربه و با جمع شرایط مقرر در عنصر قانونی این جرم به شرح ماده 674 قانون مجازات اسلامی تعزیرات، قابل تعقیب کیفری می باشد.