مرور زمان شکایت در جرایم قابل گذشت

نمایش 3 پاسخ رشته ها
  • نویسنده
    نوشته‌ها
    • #80646
      آواتار حقوقی قضاوت آنلاینsaheb1368
      • مشارکت‌کننده

        1-در خصوص جرایم قابل گذشت که در ماده 106 قانون مجازات اسلامی به آن اشاره شده تفکیک جرایم آنی و مستمر چگونه بررسی میشود؟و ماده 104 قانون اخیرالذکر به چه صورت قابل اجرا است؟

        2-ماده 596 ق.م.ا بخش تعزیرات به جرم سواستفاده از ضعف نفس شخصی یا….غیررشید اشاره دارد و براساس ماده 104ق.م.ا قابل گذشت می باشد.آیا مشموم مرور زمان اعلام شکایت می باشد؟

        3-جمع مواد 104 و 106 ق.م.ا. به چه صورت می باشد زیرا تفکیک جرم آنی و مستمر در مواد اشاره نشده

      • #80685
        وکیل دادگستریعلیرضا مرادی
        • مدیر انجمن

          با سلام

          1- مرور زمان بر سه نوع شکایت، تعقیب و اجرای مجازات تعزیری است.

          ماده 106 قانون مجازات اسلامی ناظر به مرور زمان شکایت است که مبداء احتساب آن «تاریخ اطلاع شاکی از وقوع جرم» است و به نظر تفاوتی میان جرم آنی و مستمر نباشد.

          مرور زمان تعقیب در ماده 105 قانون فوق و مروز زمان اجرای حکم در ماده 107 این قانون بیان شده که مبداء احتساب و مدت آن ها متفاوت می باشد.

          آنچه به عنوان یکی از آثار عملی تقسیم جرایم از لحاظ عنصر مادی به جرائم آنی و مستمر در باب مرور زمان بیان گردید که «مرور زمان جرم آنی از زمان تحقق جرم ولی جرم مستمر از زمان خاتمه عمل است» ناظر به مروز زمان تعقیب می باشد.

          ماده 104 قانون فوق با لحاظ عنصر قانونی جرم مربوطه و بند ث ماده 13 قانون آیین دادرسی کیفری اعمال می گردد.

          3- پاسخ مثبت است.

          4- در بند یک توضیح داده شد.

        • #80707
          آواتار حقوقی قضاوت آنلاینsaheb1368
          • مشارکت‌کننده

            ممنون از توضیحاتتون

            در خصوص ماده 106 قانون مجازات اسلامی که ناظر بر مرور زمان اعلام شکایت است موارد ذیل جهت رفع ابهام سوال میشود:

            1- تاریخ اطلاع از وقوع جرم نسبت به شاکی و بزه دیده مدنظر است یا ورثه؟

            2- در ماده فوق منحصراً برای حق شکایت ورثه مهلت شش ماه از تاریخ فوت را قید کرده در صورتی که دلیلی بر گذشت از سوی بزه دیده نباشد، لذا اصل بر اراده اولیه بزه دیده بوده و حق بعدی ورثه محدود شده، آیا میتوان تفسیر موسع بر ضرر متهم نمود و برخلاف روح اصول رسیدگی کیفری که می بایست در حد نص قانون تفسیر مضیق نمود استدال کنیم تاریخ اطلاع ورثه از جرم مدنظر بوده و مهلت 6ماهه بعداز آن شروع میشود؟زیرا در اینصورت هر ورثه ای ادعایی در خصوص عدم اطلاع مطرح میکند

            3- شخصی ساعت 10 صبح ملکش را صلح می کند و ساعت 13 ظهر مسموم می شود، سپس بعد از 5 روز با سلامت عقلی و هوشیاری ترخیص می شود و بعد از 4 ماه فوت می کند. در این مدت 4 ماه چندین بار بر صحت و تایید صلح نامه نزد شاهدین بصورت شفاهی اقرار می کند و سپس فوت نموده.

            حال ورثه وی بعد از 7 ماه دادخواست حقوقی مطالبه سهم الارث داده و سپس بعد از 1 سال از زمان فوت، شکواییه کیفری مربوط به ماده 596 قانون مجازات اسلامی تعزیرات تقدیم نموده اند. ادعا دارن بزه دیده در سلطه متهم بوده، در صورتی که بیماری زخم از ناحیه پا داشته و متهم فقط از وی پرستاری می کرده.

            حال طرح شکواییه بعد از یکسال از تاریخ فوت بزه دیده با وجود اینکه شاهدین صحت صلح را از وی جویا شده و هیچ گونه شکایتی نداشته و حتی اصرار به انتقال به نام متهم داشته تا به ورثه که خواهرانش بودن و از وی نگهداری نکرده اند، چیزی منتقل نشود، از سوی ورثه قابل پذیرش است؟

          • #80851
            وکیل دادگستریعلیرضا مرادی
            • مدیر انجمن

              با سلام

              1- تاریخ اطلاع ناظر به متضرر از جرم است.

              2- اصل تفسیر مضَّیق قوانین جزایی ماهوی است مضافاً اجتهاد در مقابل نص قانونی وجاهت ندارد.

              3- در صورت اثبات طرح شکایت در خارج از مهلت شش ماه مقرر در ماده 106 قانون مجازات اسلامی شکایت منجر به صدور قرار موقوفی تعقیب خواهدشد

              لازم به تذکر است، از آنجایی که مشاهده گردید در هنگام طرح سئوال، دقت لازم صورت نمی گیرد، به عنوان نمونه در نوشته اخیر شما، به قانون مربوطه اشاره نشده بود و همچنین در برخی موارد اشتباهات تایپی و عدم رعایت فاصله کلمات مستقل از هم وجود داشته که این بار اصلاح گردید لکن در مراتب بعد، با توجه به «بند 5 ضوباط طرح سئوال در انجمن» به چنین سئوالاتی پاسخ داده نخواهد شد.

              بنابراین، قبل از ثبت سئوال یا پاسخ در انجمن، بررسی دقیق نماید که عاری از نقایص فوق باشد. در صورت ثبت نیز به مدت 10 دقیقه فرصت دارید با کلیک روی دکمه ویرایش، اصلاحات لازم را انجام و مجدداً ارسال کنید.

          نمایش 3 پاسخ رشته ها
          • برای پاسخگویی وارد انجمن شوید.