بی سیم

مجازات حمل و نگهداری بی سیم های غیرمجاز، قسمت اول

قسمت اول- آشنایی با بی سیم، کاربردهای بی سیم، انواع بی سیم، مدیریت فرکانس رادیویی، ضرورت برخورد قانونی با بی سیم های غیرمجاز و فروشندگان و استفاده کنندگان از آن و آشنایی با اصطلاحات مرتبط با ارتباطات رادیویی

در عصر فناوری اطلاعات و ارتباطات اکثر ما با نام بی سیم به عنوان یکی از وسایل ارتباطی آشنایی داریم و غالباً شاهد کاربرد آن از سوی مأمورین کلانتری ها، پلیس راهنمایی و رانندگی و نیروهای امداد رسانی می باشیم.

تعریف بی‌سیم

بی سیم یک نوع رادیو است که برخلاف رادیو که تنها گیرنده ‌است، یک دستگاه فرستنده-گیرنده است. بی‌سیم هم به صورت دستی و هم به صورت ثابت (در خودرو یا مکان ثابت) در دسترس است. گونه دستی آن اغلب به نام واکی تاکی (walkie-talki) نامیده می‌شوند که با فشار دادن یک دکمه (push to talk) جهت مکالمه آماده می‌شوند. فرکانس کار دستگاه‌های بیسیم متفاوت است، اما پرکاربردترین آن‌ها از ۱۳۶-۱۷۴ مگاهرتز(VHF) و ۴۰۰-۴۷۰ مگاهرتز(UHF) می‌باشد. برد یک دستگاه بیسیم به قدرت خروجی آن بستگی دارد و عوامل محیطی بر برد این دستگاه‌ها تاثیرگذار است.

کاربردهای بی سیم در شبکه ارتباطی

کاربردهای بی سیم به دو نوع مفید و مضر قابل تقسیم بندی است.

کاربردهای مفید بی سیم

مهمترین کاربرد این تجهیزات در مراکز خدماتی و امداد رسانی مانند اورژانس ها ، آتش نشانی ، آمبولانس ها ، شبکه های توزیع آب و برق ، نیروی انتظامی ، راهنما و رانندگی ، خطوط حمل و نقل دریایی و هوایی و بسیار موارد.

کاربردهای مضر بی سیم

شکی نیست که اگر بی سیمِ های غیرمجاز به صورت غیرقانونی در بین اشخاص حقیقی و حقوقی و شرکت های خصوصی مورد استفاده قرار گیرد، می تواند موجب صدمات جبران ناپذیری شود که صدها مثال در این خصوص قابل ذکر است. از جمله باعث ایجاد اختلال و پارازیت در شبکه های بی سیمی رده های اجرایی و عملیاتی فاتب شود، با شنود تلفن و سرقت بوق تلفن موجب لو رفتن و افشای مکالمات خصوصی، هم شنوایی و شکست های حفاظتی گردد. موجب اختلال در ارتباطات رادیویی یگان های نظامی، انتظامی و امنیتی و نیز شبکه های رادیویی امور زیربنایی مانند مخابرات ناوبری هوایی، خطوط انتقال نیرو صدا و سیما، شبکه مخابرایت مراکز امداد رسانی شود. همچنین این نکته قابل ذکر است که به علت فرکانس و قدرت خروجی غیر استاندارد که در بی سیم غیرمجاز بکار رفته، موجب صدمات جبران ناپذیر بر سلامت انسان نیز می شود.

انواع بی سیم ها

الف- تقسیم بندی از جهت نوع ساخت

رادیوهای بی سیم دارای انواع مختلفی هستند: ۱- بی سیم‌های دستی معمولی؛ ۲- بی سیم‌های دستی آی اس (ضد گاز)؛ ۳- بی سیم‌های دستی ضد انفجار (ای ایکس)؛ ۴- بی سیمهای خودرویی؛ ۵- بی سیمهای دریایی؛ بی سیم ها در دو مد دیجیتال و آنالوگ ارائه می شوند . بی سیم های دیجیتال قابلیت پروگرام در دو مد آنالوگ و دیجیتال را دارا می باشند.

ب- تقسیم بندی از جهت نوع استفاده

بی سیم های مجاز و غیرمجاز

طبق استانداردهای سازمان تنظیم مقررات و ارتباطات رادیویی جمهوری اسلامی ایران بی سیم هایی که با فرکانس های ثابت، مشخص و غیرقابل تغییر و دارای برد کوتاه، مورد تایید واحد استاندارد این سازمان و همچنین از مبادی قانونی وارد کشور شده باشند برای عموم مجاز می باشد اما سایر بیسیم ها و تجهیزات برد کوتاه مرسوم به واکی تاکی در ایران که خارج از استانداردهای تعیین شده باشند، جزو وسایل ارتباطی ممنوع محسوب می شوند. کاربردهای واکی تاکی های مجاز شامل کوهنوردی، طبیعت گردی، حوزه گردشگری ، نگهبانی ، شرکت های عمرانی،قایق های تفریحی و … می شود که استفاده عمومی از این دستگاه های مجاز ، بلامانع خواهد بود.

یک دستگاه بی سیم ممکن است تولیدی کارخانه، دست ساز، از نوع فرستنده و یا گیرنده فرکانس رادیویی، حرفه ای یا اختصاصی (از نوع متعارف یا غیرمتعارف) و یا غیرحرفه ای (آماتوری) و ذاتاً غیرمجاز باشد.

علت و انگیزه استفاده از بی سیم های غیرمجاز

علل گرایش افراد به استفاده از بی سیم غیرمجاز، می تواند متعدد باشد اما برخی علت آن را تخلیه عقده های روانی خودنمایی، ارتکاب اعمال مجرمانه در پوشش مأمور انتظامی و امنیتی اعلام نمودند.

ضرورت مدیریت فرکانس رادیویی

فرکانس رادیویی به عنوان یک ثروت عمومی شناخته می شود. به منظور استفاده بهینه و موثر از طیف فركانس به لحاظ فنی و اقتصادی به عنوان یکی از منابع ملی، به‌كارگیری آن باید هم از طریق مقررات ملی و هم از طریق مقررات بین‌المللی رادیو هماهنگ و قانونمند شود. به موجب توافقات بین‌المللی، دولت‌ها در نحوه استفاده از طیف فركانس، قابلیت انعطاف و آزادی عمل دارند. هر دولت باید قوانین و تشكیلات خود را برای انجام وظایف مدیریت طیف بوجود آورد. با توجه به حساسیت و کاربرد گسترده تجهیزات بیسیم، می توان پذیرفت مدیریت، کنترل و ساماندهی آن و خارج نمودن آن از دسترس عموم مردم امری مهم و ضروری به حساب می آید که مسئولیت این امر بر عهده سازمان تنطیم مقررات و ارتباطات رادیویی که زیر نظر وزارت ارتباطات و فن آوری اطلاعات می باشد، نهاده شده است اما در بحث خطرناک بودن این فرکانس ها و پارازیت هایی که ایجاد می شود، نهادها و سازمان های متولی باید اظهار نظر کنند و سازمان تنطیم مقررات و ارتباطات رادیویی تنها وظیفه اندازه گیری است و مرجع پاسخگویی به مضر بودن یا نبودن فرکانس ها را برعهده ندارد.

کاربرانی که نیاز مبرم به استفاده از بیسیم ها برد بالا را دارند، باید به مراجع قانونی[۱] مراجعه نموده و درخواست تأسیس شبکه رادیویی نمایند، تا در صورت تأیید و تشخیص نیاز با تخصیص فرکانسی خاص که تداخل با سایر فرکانس های موجود در فضای فرکانسی منطقه را نداشته باشد و مشکلی برای سایر کاربران ایجاد نکند را استفاده نمایند. همچنین از دارندگان پروانه که بهره‌برداری می‌نمایند ماهانه مبلغی به عنوان حق استفاده دریافت می‌شود که میزان آن به پیشنهاد وزارت پست و تلگراف ‌و تلفن[۲] به تصویب هیأت وزیران خواهد رسید. سازمانهای دولتی و استفاده‌کنندگان ازبیسیم های اختصاصی و غیر حرفه‌ای (‌آماتوری) مشمول مقررات‌ این و موارد معافیت از پرداخت حق استفاده مذکور موکول به تصویب هیأت وزیران خواهد بود.

ضرورت برخورد قانونی

استفاده افراد عادی و فاقد مجوز از دستگاه بی سیم غیرمجاز و غیرمتعارف به دلیل داشتن طول موج (فرکانس) های متعلق به ارگان های نظامی، انتظامی و داویر دولتی و امنیتی، موجب اختلال و تداخل رادیویی و نیز شنود و استراق سمع مکالمات رادیویی آن ارگان ها گردیده، همچنین به دلیل تضییح حقوق بهره برداران مجاز در استفاده از شبکه های مذکور و تهدید بستر های ارتباطی کشور، ممنوع است که به همین دلیل بهره برداری از بي‌سيم های غیر استاندارد و غيرمجاز در اکثر كشورهاي تولید کننده، جرم تلقي شده و غير قانوني می باشند و صرفاً جهت صادرات و ارسال به کشورهای توسعه نیافته توليد مي‌شوند. اين‌گونه بیسیم ها عمدتا توسط شبكه‌هاي قاچاق و به صورت غيرمجاز وارد كشور شده و منابع و منافع جامعه را به خطر مي‌اندازند.

در ایران گرچه حسب مورد سازمان تنظيم مقررات و ارتباطات راديويي ایران که در جهت حفظ فضاي فركانسی کشور و سلامت مکالمات، با بهره برداران اين گونه تجهيزات آلوده‌كننده طيف فركانس برخورد قانوني می نماید و همچنین معاونت فناوری اطلاعات و ارتباطات فاتب علیه فروشنده، خریدار و استفاده کنندگان این گونه دستگاههای بی سیم اقدام به طرح شکایت در این زمینه می نمایند اما این امر مانع از آن نیست تا هر شخص حقیقی یا حقوقی ذینفعی که از شبکه رادیویی وی استفاده غیرمجاز می شود بتواند به عنوان شاکی مبادرت به طرح شکایت نماید.

آشنایی با اصطلاحات ارتباطات رادیویی

با توجه به کثرت اصطلاحات و تشریح هریک در آیین نامه اجرایی قانون استفاده از بیسیم های اختصاصی و غیر حرفه ای ( آماتوری) مصوب ۱۳۶۱/۱۱/۱۳ هیأت وزیران  به مراجعه نمایید.

زیرنویس:

[۱]- سازمان تنظیم مقررات و ارتباطات رادیویی- اداره کل صدور پروانه سرویس‌های رادیویی

[۱]- سازمان تنطیم مقررات و ارتباطات رادیویی

سایر قسمت ها: 

قسمت دوم – قوانین و مقررات قانونی حاکم بر بی سیم های غیرمجاز

قسمت سوم – نحوه برخورد ضابطان دادگستری و مقام های قضایی با بی سیم های غیرمجاز مکشوفه

قسمت چهارم – رویکرد قضات و رویه قضایی نسبت به اعمال مجرمانه حمل و نگهداری بی سیم های غیرمجاز

در صورت هرگونه پرسش، می‌توانید در بخش دیدگاه هر یک از پست های فوق مطرح تا پاسخ داده شود.

منبع: قضاوت آنلاین

4.6/5 = (12 امتیاز)

لینک کوتاه مطلب: https://www.ghazavatonline.com/?p=1895


منبع: قضاوت آنلاین؛ پایگاه آموزش حقوق در قالب متن، صوت ، ویدیو، نرم افزار و خدمات مشاوره و وکالت


آموزش دریافت کد بورسی رایگان از کارگزاری آگاه در سراسر ایران

در باره علیرضا مرادی

وکیل دادگستری
قاضی اسبق دادگستری، وکیل پایه یک کانون وکلا و عضو تحریریه قضاوت‌آنلاین
بنا دارم به مصداق جمله معروف «ارزش دانش هر شخص به شمار خوانندگان آن است» تجربیات حقوقی و قضایی حاصل از 28 سال سابقه قضاوت، وکالت و مشاوره حقوقی در «موضوعات و دعاوی مدنی، تجاری، خانوادگی، حِسبی، ثبتی، ملکی، کارگری و کارفرمایی، صنفی، تعزیرات حکومتی و جزایی» را با بازدیدکنندگان به اشتراک گذارم.
دیگر نوشته‌های من | وب سایت شخصی
مشاوره حقوقی رایگان در انجمن
مشاوره حقوقی در وب سایت

۲۸ دیدگاهها

  1. Avatar photo

    درود بر شما
    بنده با پاراگلایدر پرواز می کنم و نیاز به استفاده از بیسیم برد بلند دارم که از طرف استاد پروازم توصیه به خرید شده است.
    آیا برام مشکل قانونی درست می کنه و اینکه برای استفاده ی قانونی از بیسیم چه باید بکنم ؟
    ممنون

    • وکیل دادگستری

      با درود
      استفاده غیر مجاز از بی سیم به هر دلیلی که باشد، منجر به ضبط آن می شود.
      پیشنهاد می شود موضوع را از طریق «سازمان فناوری اطلاعات و ارتباطات» پیگیری نمایید.

  2. Avatar photo

    با سلام
    ممکنه بفرمایید چطور می شود بی سیم را detect کرد؟
    من مطمینم شخصی در آپارتمان ما از بی سیم یا دستگاه مشابه استفاده می کنه که هم قادره تلفن ما رو شنود کنه و هم روی شبکه سراسری و آنتن ما فرکانس می فرسته که مختل می کنه، کلا کار آنتن رو و هم دزدگیر اتومبیل رو تا فاصله محدود بلاک می کنه و از کار می اندازه
    و همچنین فکر می کنم بوسیله همین ارسال سیگنال، مرتب باعث کار افتادن دزدگیر ماشین ما بیرون از منزل پارک هست، می شود، بدون اینکه اتومبیلی و شخصی نزدیک ماشین ما باشه و جالبه که وقتی ایشون نیست حتی گاهی برای یک هفته اتفاق افتاده که به هیچ عنوان دزد گیر ماشین صدا نداده.

    • وکیل دادگستری

      درود
      در صورتی که اطمینان دارید شخص مزاحم دارای دستکاه غیرمجاز بی سیم است، مراتب را با «سازمان تنظیم مقررات و ارتباطات رادیویی» گزارش و ضمن آن در خصوص صحت و سقم استفاده از فرکانس آن به کیفیت بیان شده در سئوال از آنان کسب نظر نمایید.
      در صورت صحت موضوع، به استناد نظریه کارشناسی آنان علیه شخص مزاحم در دادسرای عمومی محل شکایت نمایید.
      سازمان فوق مکلف است علیه شخص مزاحم بابت نگهداری بی سیم غیرمحاز اعلام جرم نماید.